Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
fudgy brownies
© Heikki Verdurme

Wij beginnen al te watertanden!

RECEPT: vegan fudgy brownies van Chez Mariette

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Marieke Wyns aka Chez Mariette is een vegan baktalent van eigen bodem. Ze bracht in 2023 eindelijk haar eigen bakboek uit. De mama van twee deelt met plezier haar recept uit ‘Het vegan bakboek’ voor vegan fudgy brownies, en wij kunnen het gebak nu al ruiken, yum!

Dit heb je nodig

  • weegschaal
  • glaasje
  • 1 kleine en 2 medium mengkommen
  • handmixer
  • vierkante bakvorm van ongeveer 20 op 20 cm
  • maatlepels
  • garde
  • 2 el gebroken lijnzaad + 5 el water
  • 120 gram plantaardig boter (geen margarine)
  • 150 gram vegan pure chocolade (bij voorkeur callets)
  • 100 ml aquafaba
  • 260 gram kristalsuiker
  • 220 gram patisseriebloem
  • 30 gram cacao
  • 1⁄2 tl zout
  • 1 tl vanille extract
  • optioneel 2 el sterke koffie

Zo maak je het

  1. Meng het lijnzaad met het water in een glaasje en zet even apart. Na ongeveer 5 minuten is dit een vast ‘papje’.
  2. Smelt terwijl de chocolade met de boter in een kleine mengkom, dit kan je au bain marie doen, maar even gemakkelijk in de microgolf. Doe dit per 30 seconden en kijk met een garde of de chocolade goed smelt.
  3. Doe de suiker met de aquafaba en het vanille extract in medium mengkom en gebruik de handmixer om dat geheel mooi glad te krijgen. Mix hier het lijnzaadpapje bij en daarna het chocolade boter mengsel. Doe hier eventueel nog de sterke koffie bij.
  4. Meng de bloem met de cacao en het zout met een garde in de andere kleine mengkom en spatel dit voorzichtig bij de natte ingrediënten. Wees voorzichtig niet te ‘over’ mengen. Vanaf de droge en natte ingrediënten een mooi geheel zijn mag het in de met bakpapier beklede bakvorm. Het beslag is redelijk vast dus strijk het mooi vlak met een pottenlikker. Het beste resultaat krijg je in een aluminium bakvorm.
  5. Bak in een voorverwarmde oven op 175 graden voor ongeveer 25 minuten. Er mag nog een kleine wiggle in je brownie zitten.
  6. Laat afkoelen voor je de brownie aansnijdt. Bewaar erna op kamertemperatuur in een afgesloten potje.
  7. PS Pimp deze brownie door gehakte noten of meer chocolade callets door het beslag te mengen of rode vruchten zoals frambozen. Je baktijd gaat dan wel iets variëren.

‘Het vegan bakboek’ van Marieke Wyns aka Chez Mariette – € 29,99 – shop hier.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '