RECEPT: gezonde, crunchy frietjes van zoete aardappel
Zoete aardappel
Waarom geen gewone aardappel, maar wel een zoete? Zoete aardappelen worden vaak gekozen door hun lage glycemische index, ofwel de snelheid waarmee de suikers in het product worden opgenomen in het bloed. In tegenstelling tot gewone aardappelen is die laag, waardoor ze vaak als gezonder alternatief worden gezien.
Zoete aardappel bevat veel vezels en geeft snel en langdurig een vol gevoel. Na het eten van zoete aardappel heb minder zin om te snacken en snoepen. De vezels zorgen ook voor een goede darmwerking. De zoete aardappel is ook rijk aan verschillende vitamines zoals vitamine A, C en B6. Hij bevat weinig vetten en is vrij van cholesterol. De zoete aardappel bevat ook een antioxidant dat je huid beschermt tegen UV- stralen en huidveroudering tegengaat.
Ingrediënten (voor 1 portie frietjes)
- 1 zoete aardappel (gewassen, niet geschild)
- 2 el kokosolie of olijfolie
- Paprikapoeder
- Zout
Bereiding
- Snij de ongeschilde zoete aardappel eerst in plakken en dan in frietjes. Maak ze niet te dik.
- Verhit de olie in een pan en leg de frietjes erin als de olie goed heet is.
- Laar ongeveer 15 minuten bakken. Keer af en toe om en haal de frietjes eruit als ze iets donkerder en zacht zijn geworden.
- Laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje en kruid af met paprikapoeder en zout.
Redactrice Isa eet graag één keer per week frietjes van de frituur. Deze week ging ze voor een gezonder alternatief: 'deze zoete aardappelfrietjes waren in een wip klaar, zo makkelijk.'
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Nog meer recepten ontdek je hier.
Naar een recept van Rens Kroes.
Lees ook
86 tips om die extra kilootjes ein-de-lijk te verliezen
5 efficiënte work-outs waar je lichaam écht baat bij heeft
6 gewoontes waar mensen met een gezond gewicht bij zweren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier