Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
vegan aardappelgratin
© Toos Vergote

Met wie wil jij dit delen?

RECEPT: vegan aardappelgratin van Toos Vergote

Ysaline Pollet
Ysaline Pollet Webjournalist

Toos Vergote van @toosplantbasedfood staat bekend voor haar toegankelijke vegan recepten. Ze geeft cursussen om vegan te leren bakken en deelt alvast haar recept voor vegan aardappelgratin.

Dit heb je nodig (voor 4 personen)

  • 5 grote aardappelen
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 800 ml ongezoete plantaardige soja melk
  • 2 el bloem (of maïzena)
  • 2 el plantaardige boter
  • 1 tl tijm
  • 1 tl oregano
  • 2 el mosterd
  • 1 snuifje nootmuskaat
  • 0,5 tl kaneel
  • peper en zout
  • paneermeel (opntioneel)
  • verse peterselie

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Meng in een pan de plantaardige melk, fijngehakte knoflook, tijm, oregano, mosterd, nootmuskaat, bloem, plantaardige boter, zout en peper. Verhit het mengsel op middelhoog vuur en blijf roeren totdat het een beetje indikt en een romige saus vormt. Laat het niet koken.
  3. Schil de aardappelen en gebruik een mandoline om ze in zeer fijne plakjes te snijden.
  4. Vet een ovenschaal lichtjes in en begin met het plaatsen van een laagje aardappelplakjes in de schaal. Giet een paar eetlepels van de romige saus over de aardappelplakjes. Herhaal dit proces, laag voor laag, tot alle aardappelen en saus zijn gebruikt, eindigend met een laag saus bovenop. Als je van een krokante bovenlaag houdt, kan je paneermeel over de bovenkant strooien.
  5. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak gedurende 40-45 minuten. Verwijder dan de folie en bak nog eens 10-15 minuten tot de bovenkant goudbruin is en de aardappelen gaar zijn.
  6. Laat het even rusten voordat je het serveert. Garneer met verse peterselie.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '