Het hoeft niet altijd tomatensaus te zijn.
RECEPTEN: 4 x balletjes met een internationale twist
Ballekes! Is dat niet het gedroomde antwoord op de vraag ‘wat eten we vanavond?’ En omdat het niet altijd ballen in tomatensaus moeten zijn, maakte theaterproductieleidster Jelte Van Roy in volle lockdown een boek met maar liefst negentig recepten van over de hele wereld. Wij zetten vier heerlijkheden met ballen voor je op een rijtje.
Bolat de picolas uit de Franse Pyreneeën
Dit heb je nodig
Voor de balletjes:
- 3 teentjes knoflook
- handvol verse peterselie
- 650 g varkensgehakt
- 200 g rundergehakt
- 2 eieren
- paneermeel
- 100 g bloem
- peper en zout
Voor de saus:
- 500 g witte bonen (gedroogd)
- 1 bouquet garni
- 150 g ontbijtspek
- 1 ui
- 4 wortels
- 1 tomaat
- 3 el tomatenpuree
- 200 g groene olijven, ontpit
- 3 el cognac
- 1 tl chilipoeder
- peper en zout
- (olijf)olie
Zo maak je het
- Week de witte bonen een nacht in koud water. Spoel af en laat ze in water met een bouquet garni zachtjes gaarkoken. Giet ze pas af vlak voor je ze nodig hebt en bewaar het vocht. Pers de knoflook en hak de peterselie fijn.
- Meng alle ingrediënten voor de balletjes (behalve de bloem). Kruid naar smaak met peper en zout. Maak balletjes, wentel ze door de bloem en laat ze even rusten in de koelkast.
- Snij het spek in blokjes. Snipper de ui. Hak de wortels in stukjes. Ontvel de tomaat en snij in blokjes. Bak de spekblokjes tot ze glazig zijn. Schep ze uit de pan en bak ook de gehaktballen kort aan in dezelfde pan. Hou ze daarna opzij bij de spekblokjes.
- Fruit de ui en de worteltjes in dezelfde pan tot ze zacht zijn en doe de gehaktballen en de spekblokjes terug in de pan. Voeg tomatenpuree toe en bak even mee.
- Voeg vocht van de witte bonen toe tot de gehaktballen net onder staan. Doe de tomaat, olijven, cognac en chilipoeder erbij. Breng op smaak met peper en zout. Dek de pan af en laat de gehaktballen een uur zachtjes koken.
- Voeg de witte bonen bij de gehaktballen en schep alles door elkaar. Laat ze nog 10 à 15 minuten zachtjes koken in een afgedekte pan.
Indiase gehaktballetjes
Dit heb je nodig
Voor de balletjes:
- 800 g lamsgehakt
- 2 eieren
- 3 el panko
- 1 el ketjap manis
- 1 tl sambal oelek
- 1 tl komijn
- 1 tl geplette korianderzaadjes
- (arachide)olie
Voor de tandoori masala:
- 2 teentjes knoflook
- sap van 1 citroen
- 150 g volle yoghurt
- 2 el geraspte gember
- 2 tl garam masala
- 3 el tandooripoeder
- handvol verse koriander
Zo maak je het
- Plet de knoflook. Meng alle ingrediënten voor de balletjes. Maak er balletjes van en bak ze in olie.
- Meng alle ingrediënten voor de saus, behalve de koriander. Giet de saus over de balletjes in de pan en laat een paar minuten pruttelen.
- Garneer met koriander en serveer met witte rijst of met brood.
Tip: de saus is nog lekkerder als je die een paar uur op voorhand maakt en laat trekken in de koelkast.
Angolese visballetjes
Dit heb je nodig
- 3 uien
- handvol verse peterselie
- 200 g gekookte aardappelen
- 100 g pinda’s
- 300 g witte visfilet
- sap van 1 citroen
- 100 ml kippenbouillon
- peper en zout
- frituurolie
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Snipper 2 uien en snij de derde in ringen. Hak de peterselie fijn. Plet de gekookte aardappelen.
- Spreid de pinda’s uit op een bakplaat en rooster ze op 175 °C in zo’n 10 minuten licht goudkleurig. Schud de bakplaat tijdens het roosteren een paar keer. Laat afkoelen en maal ze fijn in een blender.
- Besprenkel de visfilets met citroensap, kruid met zout en peper en leg er de uienringen op. Laat een half uurtje trekken in de koelkast. Verwijder de uienringen (die heb je niet meer nodig).
- Verhit de olie in een koekenpan en bak de vis aan beide kanten goudkleurig. Laat de vis afkoelen en snij die vervolgens in stukjes.
- Doe de vis, geplette aardappelen, ui, peterselie, gemalen pinda’s en bouillon in een blender en mix fijn. Kruid naar smaak met peper en zout.
- Vorm balletjes van het deeg en frituur ze 3 minuten op 180 °C. Serveer ze meteen als hapje.
Russische tefteli
Dit heb je nodig
Voor de balletjes:
- 750 g gemengd of rundergehakt
- 200 gram gekookte rijst
- 1 ui
- 1 ei
- peper en zout
Voor de saus:
- 2 uien
- 5 wortels
- 2 rode paprika’s
- 800 g tomatenblokjes
- 1,5 liter kippen- of runderbouillon
- 3 teentjes look
- 4 laurierblaadjes
- 1 el korianderzaad
- 4 aardappelen
- peper en zout
- olijfolie
Zo maak je het
- Snipper de uien. Plet de look en de korianderzaadjes. Snij de wortels in dikke schijfjes en de paprika’s in blokjes. Schil en snij de aardappelen in grove stukken.
- Maak eerst de saus: fruit de 2 uien en de look in olijfolie. Voeg de wortels toe en laat 5 minuten stoven. Voeg de paprika, laurier en korianderzaadjes toe. Laat opnieuw 5 minuten stoven. Voeg de tomatenblokjes toe en laat nog eens 5 minuten stoven. Voeg de bouillon en de aardappelen toe. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.
- Maak ondertussen de balletjes. Meng het gehakt met de overige ingrediënten naar smaak met zout en peper. Rol er balletjes van.
- Voeg de balletjes toe aan de kokende saus, soep eigenlijk, en laat nog eens een klein kwartier koken.
- Serveer meteen met brood.
‘Wereldballen, de beste balletjes wereldwijd’, Jelte Van Roy, € 35.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier