Van een boterham met forel tot eentje met gehaktbrood!
3 recepten die bewijzen dat een boterham als lunch nog altijd het lekkerste is
20 September 2021
Het klinkt saai, maar soms is een boterham als lunch nog het allerlekkerst. Dat bewijzen deze recepten dan toch. Van een boterham met forel tot eentje met gehaktbrood: drie keer inspiratie voor in je brooddoos!
Boterham met forel, zure room, appel en komkommer
Dit heb je nodig voor 4 personen
- 60 g gerookte forel
- ½ groene friszure appel
- ¼ komkommer
- een handvol dille
- een handvol preischeuten
- een handvol radijzen
- 2 el zure room
- 8 sneden brood (bijvoorbeeld zadenbrood)
- peper
- zout
Zo maak je het
- Snij de komkommer en de appel in fijne schijfjes. Kruid de zure room met peper, zout en wat fijngesnipperde dille.
- Beleg de boterham met zure room, schijfjes komkommer, appel en gerookte forel. Werk af met preischeuten en leg er een sneetje brood op.
Boterham met vleesbrood en gekaramelliseerde ui
Dit heb je nodig voor 4 personen
- 3 uien
- een handvol tuinkers
- boter
- 8 dikke sneden brood
- 2 el balsamicoazijn
- 1 el bruine suiker
Voor het gehaktbrood:
- 500 g gemengd gehakt
- 1 ei
- 100 g paneermeel
- ½ tl garam masala
Voor de zoetzure saus:
- 2 el mayonaise
- 2 el ketchup
- 2 el pickles
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng het gehakt met het ei, het paneermeel en de garam masala. Kneed goed en maak er een grote bol van. Leg in een ovenschaal, beleg met stukjes boter en zet 30 tot 35 minuten in de oven. Laat afkoelen (of gebruik kant-en-klaar vleesbrood).
- Snij de ui in ringetjes of reepjes. Bak ze 15 minuten in een klont boter op een zacht vuur. Voeg een scheut balsamicoazijn en de bruine suiker toe en laat verder karamelliseren.
- Maak het sausje. Meng de mayonaise met de ketchup en de pickles. Snij het vleesbrood in dikke plakken.
- Neem telkens 2 dikke sneden brood. Bestrijk beide zijden met de zoetzure saus. Leg 1 snede onderaan en beleg met tuinkers, een plak vleesbrood en een ringetje gekaramelliseerde ui. Leg er een snede brood bovenop.
Boterhamrol met omelet en zalm
Dit heb je nodig
- 80 g gerookte zalm
- ½ wortel (geraspt)
- 1 handvol waterkers
- 2 minikomkommers
- ½ appel
- 2 eieren
- 2 el roomkaas
- 2 el melk
- 2 sneden brood (grote sneden, zonder korst)
- olie
- peper en zout
Zo maak je het
- Klop de eieren los met de melk. Verhit wat olie in een koekenpan en bak er een omeletje in, tot het ei net gestold is.
- Snij de zalm in reepjes. Spoel de waterkers. Rol de boterhammen evt. een beetje plat met een deegrol.
- Smeer de roomkaas over de sneetjes brood. Leg de omelet, zalmsnippers, wortel en waterkers op de boterham. Hou wat wortel apart.
- Rol de boterham strak op in een stuk aluminiumfolie en laat rusten in de koelkast.
Tip: Je kan ook een flatbread of een wrap gebruiken.
Recepten: Marthe Matthys & Les Filles Rouges
Foto’s: Karl Bruninx en Stockfood
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier