Eerst proeven (deden wij, en yes: het was yummie), dan oordelen!
RECEPTEN: 3 x verrassend gebak met groenten
Van cake met courgette hadden we al gehoord, maar wat dacht je van rode biet, broccoli, bloemkool, venkel, sla en zelfs asperges in je dessert? Eerst proeven van dat gebak met groenten (deden wij, en yes: het was yummie), dan oordelen!
Glühwein-chocoladetulband met witlof
Dit heb je nodig (voor 8 à 10 personen)
- klontje plantaardige boter + extra
- 350 ml rode wijn
- 1 tl kaneelpoeder
- ½ tl gemberpoeder
- ½ tl nootmuskaat
- ¼ tl kruidnagel
- sap en zeste van 1 sinaasappel
- 1 witlofstronk (± 140 g), fijngehakt
- 250 g bloem
- 150 g bruine suiker
- 60 g cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 100 ml neutrale olie
Voor de garnering:
- 50 ml cointreau of 50 ml extra sinaasappelsap
- sap van 1 sinaasappel
- 150 g pure chocolade
- gekonfijte sinaasappelschil en gedroogde cranberry’s
Zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 170 °C en vet een ronde tulbandvorm in met plantaardige boter.
2. Giet de wijn samen met de specerijen, het sinaasappelsap en de zeste in een steelpannetje. Verwarm de wijn, zodat de specerijen hun aroma kunnen afgeven. Laat volledig afkoelen.
3. Laat een klontje plantaardige boter smelten in een pannetje en stoof het fijngehakte witlof totdat het geslonken is.
4. Doe alle droge ingrediënten voor de tulband in een kom en meng ze met de afgekoelde wijn en het witlof. Roer de olie erdoor en schep het beslag in de tulbandvorm. Je zal merken dat het beslag heel vloeibaar is, maar maak je geen zorgen, dat komt allemaal goed in de oven.
5. Zet de tulbandvorm 45 à 60 minuten in de oven, totdat een cakenaald er schoon uit komt. Dit is heel erg afhankelijk van de oven, dus controleer zeker al eens na 45 min.
6. Laat de tulband afkoelen voor je hem uit de vorm haalt.
7. Voor de afwerking: doe de cointreau en het sinaasappelsap in een steelpannetje en voeg de chocolade toe. Breng aan de kook en roer op laag vuur totdat de chocolade gesmolten is en je een glossy chocoladesaus hebt.
8. Sprenkel de saus over de tulband en garneer met een beetje gekonfijte sinaasappel en gedroogde cranberry’s.
Marokkaanse rodebiet-cheesecake
Dit heb je nodig (voor 10 personen)
Voor de bodem:
- 200 g pistachenoten
- 10 dadels, ontpit
- 50 g kokosolie, in vaste vorm
- 2 el verse munt, fijngehakt
Voor de vulling:
- 200 g rode biet, gekookt
- 200 g cashewnoten, een paar uur in water geweekt
- 150 ml kokosolie, gesmolten
- ½ tl zout
- 80 ml agavesiroop
- 2 el verse gember, geraspt
- sap en zeste van 1 limoen
- 1 tl rozenwater
- ¼ tl gemalen kardemom
Voor de garnering:
- rozenblaadjes
- verse muntblaadjes
Zo maak je het
1. Mix de ingrediënten voor de bodem in een keukenmachine tot een kruimeldeeg dat aan elkaar plakt. De nootjes moeten fijn zijn.
2. Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier. Leg het kruimeldeeg er over de hele bodem op. Druk aan en zet in de koelkast om even op te stijven.
3. Mix de ingrediënten voor de vulling in de blender tot je een gladde cheesecakevulling hebt. Proef en voeg indien nodig nog wat agavesiroop, limoen of extra zout toe. 4. Verdeel de vulling over de bodem en laat minstenten 4 uur in de koelkast opstijven. 5. Haal uit de springvorm en garneer met rozenblaadjes en munt.
Erwtenmadeleines met lavendel
Dit heb je nodig (voor 25 minimadeleines of 12 gewone madeleines)
- plantaardige boter, om in te vetten
- 100 g doperwten (uit de diepvries), ontdooid
- 80 ml neutrale olie
- 100 ml plantaardige melk
- 150 g bloem
- 90 g suiker
- tl bakpoeder
- ¼ tl gemalen lavendel
- geraspte schil en sap van ½ citroen
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl lavendel, om te garneren
Voor het glazuur:
- 80 g poedersuiker
- 1 el citroensap
Zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet madeleinebakvormpjes in met de plantaardige boter (of olie).
2. Mix de doperwten met de olie, het citroensap en de melk tot een glad, pastelgroen mengsel. Roer er dan alle droge ingrediënten, de vanille en de citroenrasp door en meng goed tot je een mooi glanzend beslag hebt.
3. Schep het beslag in de madeleinevormpjes. Voor minimadeleines is een theelepel per vormpje genoeg, voor grote madeleines volstaat een eetlepel.
4. Zet de madeleines 5 à 7 min. (voor minimadeleines) of 10 à 15 min. (voor grote madeleines) in de oven. Laat volledig afkoelen voor je het glazuur gaat aanbrengen.
5. Meng de poedersuiker met het citroensap tot een glanzend wit glazuur dat net lopend genoeg is om van een lepel te vallen.
6. Sprenkel het glazuur in een zigzagbeweging over de madeleines. Leef je uit! Je mag gerust de Jackson Pollock in je naar boven halen en een beetje messy zijn.
Optioneel: strooi er tot slot nog wat extra lavendel overheen.
Vegamuze ‘Gebak met Groenten’ van Eveline Versluys.
Tekstbewerking: Judith Hendrickx
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier