Een date night gepland met je lief? Niks leuker dan allemaal kleine hapjes op tafel te zetten en te delen! Zeker als die uit alle hoeken van de wereld komen. Ontdek hieronder onze favoriete recepten.
Indonesische satés
Dit heb je nodig:
Voor de marinade
1 tl kurkuma · 1 tl komijnpoeder · 1 tl kaneel · 2 tl rode suiker (palmsuiker) · 200 ml kokosroom · 300 g kippenborstfilet
Voor de satésaus
40 g geroosterde pinda’s (+ 1 tl om te garneren) · 1/2 el rode currypasta · 25 g rode suiker · 1,5 el vissaus · 15 g tamarindepasta · 125 ml kokosroom
Zo maak je het:
1. Maak de marinade: meng daarvoor in een groot diep bord de specerijen en de rode suiker door de kokosroom. Roer goed door tot een gladde marinade.
2. Snij de kippenborstfilet in reepjes en leg deze in de marinade. Dek af en zet minstens 4 uur in de koelkast.
3. Maak intussen de satésaus: maal de pinda’s grof, doe de rode currypasta in een pan met de rode suiker, vissaus en tamarindepasta. Roer goed door, voeg de kokosroom toe en breng aan de kook.
4. Haal van het vuur en voeg de geroosterde pinda’s toe, roer goed door elkaar.
5. Giet in een schaal en bestrooi met de resterende grof gehakte pinda’s.
6. Verwarm de oven voor op 200˚C. Schuif de kipstukken op spiesjes leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet 15-20 minuten in de oven en keer halverwege.
7. Serveer de spiesjes heet met de saus op kamertemperatuur.
Franse kaas-eclairs
Dit heb je nodig:
125 ml water (of half water half melk) · 1/4 tl zout · 70 g boter · 70 g bloem · 125 ml losgeklopt ei (ca. 2,5 ei) · 50 g gepelde walnoten, grof gehakt · 250 g zachte notenkaas
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 180˚C.
2. Doe water, zout en boter in een pan en breng samen aan de kook. Haal van het vuur af en voeg in een keer de bloem toe. Roer goed door met een houten lepel. Zet de pan weer op het vuur en laat de massa inkoken tot het loslaat van de pan.
3. Doe de deegbal in een kom en voeg de eieren toe onder voortdurend roeren (je kan hiervoor ook een keukenmachine gebruiken). Doe het deeg in een spuitzak en vorm kleine eclairs op een met bakpapier beklede bakplaat.
4. Bestrooi de eclairs met gehakte noten en zet ze in de oven. Haal ze er na 25 minuten uit en laat ze afkoelen.
5. Doe de notenkaas in een spuitzak. Maak kleine gaatjes in de eclairs en vul ze met de notenkaas.
6. Serveer direct, anders worden de eclairs zacht.
Samosa’s uit La Réunion
Dit heb je nodig:
200 g kip · 4 uien · 2 el olijfolie · 1 el kurkuma · 1 el kardemom · 1 el komijnzaad · 7 velletjes filodeeg · 10 g gesmolten boter · 1/2 bosje koriander
Zo maak je het:
1. Snij de kip klein. Pel de uien en snij ze klein.
2. Verhit de olie in een grote koekenpan, doe de uien erin met de kurkuma, kardemom en komijn. Laat enkele minuten fruiten en voeg dan de kip toe. Laat nog 2 minuten sudderen.
3. Verwarm de oven voor op 200˚C.
4. Bestrijk de velletjes filodeeg met een kwastje licht met boter. Snij elk velletje in de lengte in tweeën zodat je 14 rechte repen hebt. Schep aan het uiteinde van elke reep een lepeltje kipvulling. Vouw het reepje verschillende keren zodat je een driehoekje krijgt.
5. Leg de samosa’s op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze 10 minuten in de oven.
6. Bestrooi met koriander en serveer.
Spaanse patatas bravas
Dit heb je nodig:
Voor de saus
4 el olijfolie · 1 kleine ui · 1 el pittig paprikapoeder · 1/2 el zoet paprikapoeder · 2 el bloem · 450 ml kippenbouillon · olijfolie om in te frituren · 600 g aardappels · 1 el fijngehakte peterselie · zout en peper
Zo maak je het:
1. Maak eerst de saus: pel en snipper de ui. Verhit in een koekenpan de olie en laat daarin de ui op matig vuur 5 minuten garen. Roer regelmatig: de ui mag niet kleuren.
2. Voeg beide soorten paprikapoeder toe en meng goed met de ui. Voeg de bloem toe en laat nog 1 minuut mee garen.
3. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe onder constant roeren. Laat 15 minuten koken.
4. Maak de saus glad met een staafmixer.
5. Verhit in een friteuse of braadman de olie tot 180˚C.
6. Schil de aardappels en snij ze in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm. Frituur de blokjes 4-5 minuten in de olie. Laat uitlekken op keukenpapier. Voeg zout en peper toe naar smaak.
7. Serveer de patatas bravas heet met de pikante saus en bestrooi met de fijngehakte peterselie.
Griekse auberginekaviaar
Dit heb je nodig:
2 aubergines · 1 teen knoflook · 8 zwarte olijven zonder pit · 1 tl komijnpoeder · 2 tl gedroogde oregano · 4-5 el olijfolie · zout en peper
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 200˚C.
2. Prik de aubergines met een vork op drie plekken in. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze 20 minuten garen in de oven.
3. Pel de knoflook. Haal de aubergines uit de oven. Laat ze even afkoelen en snij ze in de lengte doormidden. Schep met een lepel het vruchtvlees eruit en doe het in de kom van de keukenmachine samen met knoflook, olijven, komijnpoeder, oregano, olijfolie, zout en peper. Meng door elkaar en breng zo nodig nog verder op smaak.
4. Serveer met geroosterd brood (bijvoorbeeld pitabrood of flatbread).
Zin in meer hapjes? Meer recepten ontdek je in Wereldhapjes – € 24,99 – Sophie Dupuis-Gaulier, Van Halewijck.
Genoeg recepten voor hapjes? Bekijk dan eens deze recepten:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier