4 September 2021
Bijgewerkt: 27 September 2021
De Perzische keuken staat erom bekend tijdrovend te zijn, maar dat hoeft niet altijd per se zo te zijn. De Iraanse Parisa is geboren en getogen in Teheran en woont sinds 2012 in Nederland. Haar liefde voor de Perzische keuken deelt ze op een makkelijke en snelle manier via Parisa’s Persian Kitchen. Wil jij zelf aan de slag? Hieronder lichten we drie toppers uit die in een mum van tijd op tafel staan.
Gemarineerde olijven
Dit heb je nodig
- 180 g ontpitte olijven
- 100 g walnoten, fijngehakt
- 75 ml granaatappelmelasse (siroop van granaatappel, o.a. via Pit-pit. com)
- 50 g verse muntblaadjes
- 50 g verse koriander, fijngehakt
Zo maak je het
Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed.
Kruidige kipburgers
Dit heb je nodig
- 500 g kippenborst of -dij, fijngemalen
- 2 grote tenen knoflook, fijngesneden
- 50 g verse peterselie, fijngehakt
- 50 g verse koriander, fijngehakt
- 50 g lente-ui, fijngehakt
- zout
- peper
- olie
Voor de saus:
- 250 ml mayonaise
- sap van 1 citroen of limoen
- 8 augurken, grof geraspt
- 50 g kappertjes
- 50 g lente-ui, fijngesneden
- peper
- 100 ml olie om in te bakken
- (volkoren)wraps
Zo maak je het
- Meng alle ingrediënten voor de saus en zet opzij.
- Verwarm een pan en doe er olie in. Meng alle ingrediënten in een kom.
- Maak met je handen balletjes die je platduwt, en bak die vier minuten aan elke kant.
- Smeer saus op de wrap en wikkel de burgertjes erin.
Sinaas- en pistachecake
Dit heb je nodig
Voor het cakebeslag:
- 225 g bloem
- sap (± 60 ml) en zeste van een sinaasappel
- 5 g bakpoeder
- 4 eieren
- 225 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 225 g basterdsuiker
- een snufje zout
Voor de siroop:
- sap en schil van 4 sinaasappels (ongeveer 250 ml)
- 60 g gehakte pistachenoten
- 125 ml water
- 150 g basterdsuiker
Zo maak je het
- Vet een ronde cakevorm (met een diameter van zo’n 23 cm) in en verhit de oven voor op 160 °C.
- Doe alle cake-ingrediënten in een kom en klop ze vier minuten met een mixer (of iets langer met de hand). Giet in de cakevorm en bak 50 minuten of tot hij lichtgoud kleurt.
- Rasp voor de siroop fijne stukjes van de sinaasappelschil en mijd het witte gedeelte zo veel mogelijk, want dat zou je siroop bitter maken. Kook de stukjes twee minuten, giet ze af en dompel ze vijf minuten onder in koud water om alle bitterheid weg te nemen. Giet nog eens af en zet opzij.
- Laat de suiker, het sinaasappelsap en het water zo’n vijf minuten sudderen op een middelhoog vuur.
- Zet het vuur uit, voeg de sinaasappelschil en gehakte noten toe, en laat afkoelen.
- Giet de koude siroop over de cake terwijl die nog warm is en in de vorm zit. Geef de siroop de tijd om in de cake te dringen.
Foto’s en recepten: Parisa Nobakht
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Lees ook:
- RECEPTEN: 12 vieruurtjes die je in je brooddoos wil stoppen
- 5 gezonde gerechten waar je zelfs op drukke dagen tijd voor hebt
- 3 zoete lekkernijen die je met 3 ingrediënten maakt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier