De Vlaamse Sarah Puozzo brengt met haar kraakverse pasta’s een ode aan haar Venetiaanse roots en dat weten ze in Italië letterlijk én figuurlijk te smaken. Eind 2020 ontving ze in Toscane de titel ‘Master of Pasta’, iets wat niemand uit de Benelux haar ooit al voordeed. Meteen daarna richtte ze Pasta Academy op, een platform waarop ze jou de kneedjes (pun intended) van het vak leert.
Dat Sarah een passie voor pasta heeft, is niet geheel toevallig. Als klein meisje leerde ze van haar Venetiaanse familie al hoe ze de Italiaanse keuken naar haar hand kon zetten, en dat zónder pastamachine. Ze zette die passie voort en sleepte vorig jaar de felbegeerde titel ‘Master of Pasta‘ in de wacht, de droom van elke Italiaanse pastafanaat. Haar inspiratie haalt ze – waar anders? – rechtstreeks uit Italië en brengt ze tot op jouw bord, want met haar Pasta Academy wil ze iedereen uit de Benelux échte en bovenal verse pasta leren maken.
Hoe voelde het om die titel ‘Master of Pasta’ in Toscane of all places in ontvangst te mogen nemen?
‘Ik ben van kindsbeen af met pasta bezig en verdiep mij al járen in de Italiaanse keuken. Dan is het natuurlijk fantastisch om daar ín Italië voor beloond te worden. Dat was voor mij dan ook de spreekwoordelijke kers op de taart. Ik kreeg er de bevestiging dat ik voldoende kennis beheers én het deed mij beseffen dat pasta oneindig veel mogelijkheden biedt, zoals een Pasta Academy bijvoorbeeld (lacht).’
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
En hoe reageerde je familie? Die zal wel trots geweest zijn.
‘Zeker, vooral mijn Italiaanse familie was door het dolle heen, natuurlijk. Wanneer ik hen nu om nieuwe recepten vraag, grappen ze altijd dat ze mij niets meer kunnen bijleren.’
Je hebt die prijs ook een beetje te danken aan andere chefs.
‘Klopt, ik heb heel wat geleerd van Italiaanse topkoks. Italië is best groot en bijna elke stad heeft er zijn eigen pastasoort, dus ik heb mij door verschillende koks laten inspireren en begeleiden. Om je een idee te geven: er bestaan in Italië meer dan 300 soorten pasta. Het is dus bijna onmogelijk om die allemaal op eigen houtje te ontdekken.’
Je hebt die felbegeerde Italiaanse titel nu op zak, maar blijft toch hier. Waarom?
‘(lacht) Het toekomstplan is eigenlijk om een half jaar in Amsterdam te wonen en de rest van het jaar in Italië door te brengen. Op dit moment heb ik hier nog meer dan genoeg werk. Als de lockdown voorbij is, ga ik uiteraard wel nog terug naar Italië om er rond te reizen, maar ik ben nog niet meteen van plan om te verhuizen. Er staat voor Pasta Academy nog heel wat op planning. Daar ga ik mij de komende maanden eerst op focussen. Zo kan ik, eens de coronacrisis is gaan liggen, met grotere projecten uitpakken. Het organiseren van culinaire reisjes in Italië en België om mensen kennis te laten maken met la bella vita zie ik bijvoorbeeld wel zitten.’
Wanneer ik mijn familieleden nu om nieuwe recepten vraag, grappen ze altijd dat ze mij niets meer kunnen bijleren.’
Maak je tijdens jouw eigen reizen door Italië ook nog tijd voor andere dingen dan pasta?
‘Uiteraard, maar het is wel zo dat de Italiaanse keuken tijdens die reizen prioriteit heeft. Ik ben sowieso heel erg into food, dus ik probeer naast pasta ook de keuken en plaatselijke chefs te leren kennen én van hun vibe te genieten, want ook daar kan je iets van leren. Hun zuidelijke levensstijl inspireert mij en laadt mijn batterijtjes helemaal op, zodat ik daarna weer vol energie in Nederland aan de slag kan gaan.’
Je verhuisde van het Oost-Vlaamse Deinze naar Amsterdam. Waarom maakt dat voor jou een verschil?
‘In Amsterdam leeft een grote Italiaanse community. Ik had natuurlijk evengoed naar Brussel of Limburg kunnen verhuizen, maar het is uiteindelijk Amsterdam geworden. Hier zitten heel wat grote bedrijven en organisaties, dus dat helpt natuurlijk wel om mijn bedrijfje sneller te doen groeien. Als je als Belg in Nederland komt wonen, krijg je trouwens ook ontzettend veel hulp, wat ervoor zorgt dat ik de kans krijg om ook Nederland met mijn pastalessen te veroveren.’
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wat mogen we eigenlijk van Pasta Academy verwachten?
‘Op dit moment organiseer ik op het platform online pastalessen die gegeven worden door een Master of Pasta. Die leert je de kneepjes van het vak en maakt samen met de leerlingen een volledig gerecht met alleen maar pure ingrediënten. Naast de pasta leer je dus ook verse pesto’s of toppings maken. We werken met kleine groepjes omdat we veel tijd willen maken voor elk persoon en het is vooral onze bedoeling om er een leuke, gezellige groep van te maken zodat het lijkt alsof je echt met z’n allen in de Italiaanse keuken staat. Na afloop krijg je het recept en enkele extra tips mee. Binnenkort hoop ik dat de lessen ook in real life kunnen doorgaan. Ik zou het bijvoorbeeld geweldig vinden om ze in een pluktuin te organiseren, zodat die dolce vita echt beleefd kan worden.’
Op jouw website schrijf je dat pasta maken voor jou net als mediteren is. Leg eens uit.
‘Ik maak mijn pasta volledig met de hand. Er komt dus ook geen pastamachine aan te pas. Door met je handen te werken, ga je back to basics: handen in het deeg, kneden, proeven,... Het is een soort bewustwording, want het leert je om je zintuigen opnieuw te gebruiken. Ik hoop dat ik die vorm van meditatie ook aan andere mensen kan meegeven. Dat ze ervan leren genieten om met de fiets naar de markt te rijden, ingrediënten uit te zoeken, naar huis te fietsen, een muziekje op te zetten en dan echt met de handen te werken.’
De Italiaanse keuken staat natuurlijk niet alleen bekend om pasta, maar ook om pizza. Ben je van plan om je ook daar in te verdiepen?
‘Mijn specialiteit is echt wel pasta. Ik heb in Italië ook geleerd om pizza te maken, maar ik spits mij liever toe op pasta. Voor de Pasta Academy zullen we hoogstwaarschijnlijk wel uitbereidingen organiseren waarbij hoogstaande Italiaanse gastchefs met de juiste expertise pizzales geven. Dat laat ik liever aan hen over.’
De zuidelijke levensstijl inspireert mij en laadt mijn batterijtjes helemaal op.
Komt er naast pasta eigenlijk nog iets anders op jouw bord?
‘Tuurlijk! Ik ben een enorm grote fan van de Belgische keuken. Ik probeer zowel van de stevige bourgondische maaltijden als van de heerlijke Italiaanse keuken te genieten. Persoonlijk vind ik het wel iets leuker om Italiaans te koken, omdat het naar mijn idee een iets fijnere keuken is en er meer pure ingrediënten gebruikt worden.’
En wat is dan jouw favoriete pastagerecht?
‘Een klassieke pappardelle, dus pastalinten met een lekkere ragù. Met andere woorden een echte bolognese. Het is comfortfood, maar dat vind ik nog altijd het lekkerste.’
Jij als kenner: wat is het geheim van zo’n echte bolognesesaus? Ik heb ze nog nooit kunnen maken zoals je ze in Italië eet.
‘Het recept van de echte bolognesesaus is officieel vastgelegd, maar in Italië hangt de saus sterk af van de regio. In het ene stadje gebruiken ze meer knoflook, in het andere meer olijfolie of uien. Maar het ultieme geheim is dat je er veel tijd en liefde in moet steken. Als je de échte saus wil maken, ben je toch wel twee dagen bezig, omdat het zo lang moet opstaan. De volgende dag is de saus natuurlijk nog lekkerder. Maar dan maak je gewoon een extra grote portie zodat je er dubbel zo lang van kan genieten. (lacht)’
Wil je nog meer tips krijgen van Sarah en zelf een pastales bijwonen? Surf dan naar pastaacademy.eu!
Lees ook:
- Niki ‘de eekhoorntjesfotograaf’ Colemont: ‘Ik wil met mijn foto’s mensen vrolijk maken’
- VIDEO: studente astrofysica Jana (20) is gepassioneerd door de ruimte
- Kara (29) ruilde een kantoor in voor de natuur: ‘Na een dag tussen de bloemen ben ik opgeladen’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier