Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Letterlijk in 1, 2, 3 klaar!

RECEPTEN: 3 zoete lekkernijen die je met 3 ingrediënten maakt

Zin in een zoete snack maar geen zin in veel gedoe in de keuken? Deze simpele bakrecepten zijn niet alleen superlekker, maar zijn ook letterlijk in 1, 2, 3 klaar! Voor elk recept heb je maar drie ingrediënten nodig, waardoor je je cravings meteen kan beantwoorden.

Midden-Oosterse Baklava

Dit heb je nodig voor 20 stukjes

  • 270 g kant-en-klaar filodeeg
  • 300 g gemengde noten (zorg zeker voor pistachenoten, onmisbaar in baklava)
  • 6 el vloeibare honing

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C (140 °C hetelucht) en vet het bakblik of de schaal in met een beetje boter of olie.
  2. Gebruik een scherp mes om de filodeegbladen precies zo groot te snijden als de bodem van je bakblik of schaal. Je hebt minstens 9 bladen nodig. Leg ze plat neer, boven op elkaar en dek ze af met een vochtige theedoek, zodat ze niet uitdrogen.
  3. Hak de noten in grove stukken. Stel nu de baklava samen. Begin met twee bladen filodeeg en strooi daar een kwart van de noten over. Besprenkel alles met wat koud water om het deeg vochtig te houden en het beter te laten plakken. Herhaal.


Tip: je kan je baklava altijd opleuken door gemengde kruiden (nootmuskaat, kaneel, gember) toe te voegen aan de noten.

Chocoladepralinébrownies

Dit heb je nodig voor 16 brownies

  • 65 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 eieren
  • 1 pot Nutella of andere chocolade-hazelnootpasta (400 g)

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C (180 °C hetelucht). Vet het bakblik in en bedek het met bakpapier.
  2. Zeef het bakmeel in een mengkom, breek de eieren erboven en roer alles met een houten lepel door elkaar. Hou

    een volle eetlepel Nutella apart, voeg de rest aan het mengsel toe. Meng alles goed tot de massa mooi glad is.
  3. Schep het beslag in het bakblik en maak alles glad met een spatel. Bak de brownies 25 minuten. Ze zijn klaar als ze net stevig zijn en er barsten in de bovenkant komen. Hou de oven goed in de gaten, de brownies moeten zacht blijven vanbinnen en het bakken gaat ook nog even door in de vorm uit de oven.
  4. Druppel de overgebleven Nutella over het gebak terwijl het afkoelt. Als de Nutella te hard is, zet hem dan in een magnetronschaaltje 10 seconden in de magnetron.
  5. Snij het gebak in robuuste vierkantjes of rechthoeken.


Amerikaanse peanutbuttercups

Dit heb je nodig voor 12 stuks

  • 400 g melkchocola
  • 280 g pindakaas
  • 5 g zeezout

Zo maak je het

  1. Zet papieren of metallic muffinvormpjes in de muffinbakvorm.
  2. Smelt de helft van de chocola in een magnetronbestendige kan (zo kan je straks makkelijker schenken) en zet die in de magnetron. Roer telkens na 20 seconden, zodat de chocola niet verbrandt. Laat de chocola iets afkoelen.
  3. Verdeel de chocola over de papieren vormpjes en strijk hem met het kwastje tot halverwege de zijkanten. Doe rustig aan, het is lastig om een mooie rechterand te maken. Nu heb je chocoladebakjes voor de pindakaasvulling.
  4. Zet de muffinbakvorm 30 minuten in de koelkast, zodat de chocola hard wordt. Als de chocola hard is, doe je een volle theelepel pindakaas in elk chocoladebakje. Maak de bovenkant glad met de achterkant van een lepel.
  5. Strooi de helft van het zeezout over de pindakaaslaag en zet de vorm ongeveer 15 minuten in de vriezer (daardoor stijft de pindakaas op).
  6. Smelt de overgebleven chocola en giet die over de harde pindakaaslaag in elk bakje. Maak de bovenkant mooi glad en strooi de rest van het zout erover. Zet de vorm nog 2 uur in de koelkast om de chocola hard te laten worden.
  7. Neem tot slot de rondjes uit de vormpjes en serveer ze. Je kan deze snacks het beste in de koelkast bewaren, zodat ze niet smelten. Ze blijven wel een week vers.


Zin in nog meer snelle en eenvoudige zoete en zoute gerechten? Sarah Rainey, 3 Ingrediënten bakboek – uitgeverij Spectrum.


Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '