Kaas is verslavend, we know! Maar toch zijn er manieren.
5 tips om cheese cravings te overwinnen als je vegan wil gaan
Voor veel vegetariërs is vooral kaas de reden waarom ze nog niet helemaal vegan zijn kunnen gaan. En dat is ook logisch, want kaas is gewoon verslavend. Toch zijn er manieren waarmee je die overstap iets vlotter kan doen verlopen. Elke Vanden Bossche van BE Vegan geeft tips.
Proef zoveel mogelijk verschillende vegan kazen.
Tegenwoordig bestaan er heel veel soorten vegan kaas, maar smaak is voor iedereen anders. Hou daarom een kaasproefavond waarbij je alle soorten van de markt proeft en haal er voor jou de beste eruit. ‘Het is belangrijk om te weten dat een van de grootste misvattingen die er zijn, is dat kaasvervangers enorm bewerkt zijn. In plantaardige kazen zitten vaak minder ingrediënten dan in dierlijke kaas. Het proces is ook minder complex, want je kan vegan kaas gewoon in je eigen keuken maken’, vertelt Elke Vanden Bossche van BE Vegan. Er zijn recepten in overvloed, zoals dit voor vegan parmezaanse kaas op BE Vegan.
Zorg voor goede smaak.
Zowel in de vegan kazen, maar maak ook in andere gerechten gebruik van smaakvolle vervangers zoals edelgist. Ook noten kunnen een quick fix zijn. ‘Ik voeg bijvoorbeeld graag umamismaken toe, zoals (bleke) miso. Dit kan je echt in alles verwerken, zoals in bechamel of kaasvervangers’, tips Elke. Ook ajuin- en paprikapoeder zijn volgens haar goede toevoegingen. ‘Werk ook met paddenstoelen en look. Dat zijn de beste ingrediënten om die cravings te verminderen.’
Zorg voor voldoening.
Door een goede combinatie te vinden van vet en eiwitten in vegan vervangers kan je volgens Elke die cravings onder controle houden. Hierbij kijk je best naar de verpakking en probeer je dingen uit. Zo kom je uiteindelijk tot de ideale formule voor jezelf.
Focus op de ‘waarom’.
‘Mensen die hun cheese cravings hebben overwonnen, zijn daar vaak in geslaagd door te weten waarom ze het doen. Omdat ze begrijpen wat er vasthangt aan kaas’, licht Elke toe. Lees je in, informeer jezelf en denk aan het ethische aspect wanneer je nog eens zin hebt in echte kaas.
Zet door.
Geen zorgen, kaas is voor veel mensen verslavend. Dat is volgens Elke ook meer dan normaal. ‘In kaas zit er een groot caseïnegehalte, en de combinatie van vet en caseïne (eiwitten) zorgt ervoor dat hetzelfde effect in ons lichaam wordt veroorzaakt als toen we borstvoeding kregen. Dus dat is eigenlijk een logische reactie van ons lichaam.’ Maar net zoals bij alle verslavingen bereik je op een bepaald moment een punt waarop je er veel minder naar smacht. Probeer dat punt dus te bereiken en je zal merken dat het vanaf dan veel vlotter gaat. Gewoon doorzetten!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier