Van taart over een kaasplankje tot juicy hamburgers.
UITGETEST: drie redactrices testen vegan vervangers uit voor kaas, vlees en zoetigheden
Zijn vegan taartjes even yummie als andere? No way dat plantaardige kaas ook lekker is? En vegan vleesvervangers, hebben die geen kartonsmaak? Het antwoord op al die vragen vind je hier, want drie redactrices testen vegan vervangers uit.
Kaaslover Catherine
Moderedactrice Catherine (34) is al sinds haar zestiende overtuigd vegetariër en eet regelmatig vegan.
Alleen aan een uitgebreide kaasplank kan ze maar moeilijk weerstaan. Reblochon, gorgonzola of stilton… hoe sterker, hoe liever! Kan een plantaardige kaas haar cheese-loving hart bekoren? Catherine doet de test.
Plantaardige plakken van Albert Heijn
‘Het was me nog niet eerder opgevallen voor ik aan deze test begon, maar blijkbaar heeft Albert Heijn een groot arsenaal aan vegan kaasvervangers. Ik koop de standaard plantaardige plakken van het huismerk – volgens de supermarktketen een alternatief voor Goudse kaas – en de plakken met komijn. Wanneer ik de eerste plakken proef, smaken ze niet echt af, maar dat doet een simpele jonge kaas uit de supermarkt ook niet. De komijnplakken daarentegen hebben een uitgesproken komijnsmaak en komen heel dicht in de buurt van échte komijnkaas. Op een boterham met wat mosterd erbij kunnen ook de gewone plantaardige plakken concurreren met basic supermarktkaas.’
Protip: met deze plakken kan je heerlijke vegan croque-monsieurs maken!
Plantaardige Boursin met knoflook en fijne kruiden
‘Wanneer ik aan de plantaardige versie van Boursin ruik, valt de knoflookgeur me meteen op. Ook tijdens het proeven speelt knoflook de hoofdrol. De smaak komt zeker in de buurt van gewone Boursin, maar de textuur iets minder. Terwijl Boursin doorgaans smeuïg en makkelijk smeerbaar is, voelt de plantaardige versie eerder aan als een smeerpasta. Ook de kleur verschilt lichtjes van het origineel. Toch mag dat de pret niet drukken: deze vegan kruidenkaas won immers al een prijs voor Product van het Jaar 2023. Op een lekker stuk zuurdesembrood of een verse toast kan deze vegan versie er dan ook prima mee door, al verkies ik eerlijk gezegd de non-vegan variant door zijn textuur. De plantaardige Boursin is wel perfect geschikt om mee te koken, denk maar aan gevulde champignons met kruidenkaas in de oven of een vegan roomsaus.’
Plantaardige cashewkazen van Omage
‘We gaan in crescendo tijdens deze proeverij, want de “kazen” van het Belgische Omage zien er niet alleen smakelijk uit, ze smaken me als rasechte kaasliefhebber ook echt. Zoals het merk het zelf zegt, is Omage een “hommage aan fromage”. Deze plantaardige kazen op basis van cashewnoten hebben de gerijpte funk van een zachte Franse kaas. Omdat dit een echt gefermenteerd product is, krijg je een korst die qua textuur zou kunnen doorgaan voor die van camembert. Het contrast met de smeuïge binnenkant doet ook denken aan echte kaas. Behalve de klassieke First Snow proef ik ook de variant met gerookte paprika (Smokey Snow) en die met knoflook (Garlic Galore). De laatste twee zijn favoriet en kan je perfect serveren als vegan kaasplank. Met de vegan boter van het merk en een zoete chutney of uienconfituur erbij is het feest compleet.’
Zoetekauw Robine
Chef online Robine (29) maakt al jaren de lekkerste zoete recepten met de nodige porties boter in haar Flairrubriek Zon(dig)dag. Af en toe experimenteert ze ook met veganistische ingrediënten. Benieuwd of ook puur plantaardige zoetigheden haar kunnen bekoren.
Banaan-wortelcake van Tarte à Moi
‘De banaan-wortelcake ziet er op het eerste gezicht een stuk meer basic uit dan de andere taartjes van Tarte à Moi. Niets mis mee, als de smaak maar goed zit. Die eerste indruk wordt al snel de kop ingedrukt wanneer ik er een hap uit neem – zijn verpakking vertelt me dat de cake voor twee personen is, maar ik maak hem gewoon in m’n eentje soldaat. Ik ben meteen honderd procent overtuigd door de smaak! Hij is niet droog en het deeg is perfect, mooi vast en vochtig, en je ziet de stukjes wortel zitten. De smaak zou ik omschrijven als de ultieme combinatie van bananenbrood en carrot cake. A match made in heaven! Ik ga deze cake zeker nog kopen. Hij is gezond – hij bestaat voor 60 % uit banaan en wortel – maar je hebt toch het gevoel dat je iets zoets binnen hebt. Geslaagd!’
Pure chocolade met amandel en zeezout van Tony’s Chocolonely
‘Eerst en vooral: ik ben een grote fan van Tony’s Chocolonely! Ik hou van hun missie om chocolade slaafvrij te maken, iets waarmee andere chocolademerken jammer genoeg een stuk minder begaan zijn. Net als veel anderen vind ik de melkchocolade met gezouten karamel de allerlekkerste die er bestaat, maar ik bied me maar al te graag vrijwillig aan om ook eens van hun vegan repen te proeven. Alle Tony’s Chocolonely-chocoladerepen met pure chocolade (70 % Pure Chocolade, Puur Amandel Zeezout en Puur Pecan Kokos) bevatten geen melk en zijn vegan. Ik proefde die met amandel en zeezout, en was meteen fan! De smaken zijn intens, zeker in combinatie met de pure chocolade, maar ze komen daarom eens zo goed binnen. Met m’n ogen dicht zou ik zeker niet proeven dat de chocola vegan is. Deze reep kan voor mijn part best naast de gezouten karamel gaan staan!’
Vegan chocolademousse van Lidl
‘Chocolademousse zonder eigeel of opgeklopt eiwit? Mijn eerste gedachte was dat zo’n plantaardige variant onmogelijk luchtig kan zijn. Er bestaan plantaardige vervangers voor eiwit, zoals kikkererwtensap, maar kan zoiets ook succesvol in een chocolademousse terechtkomen? Spoileralert: ja! Deze veganistische chocolademousse heeft een intense smaak; de pure chocolade smaakt goed door. De structuur is mooi opgesteven, vast en toch heel erg luchtig. Geen slecht woord over deze vegan chocolademousse! De verpakking is niet meer dan een doorzichtig plastic potje, maar dat stoort me eigenlijk niet. Het is de inhoud die telt, en die is overheerlijk én lief voor de diertjes en Moeder Aarde. Met deze chocolademousse op de markt hoef je eigenlijk nooit meer de echte in huis te halen.’
Meat Judith
Chef lifestyle Judith (42) eet zelf weinig vlees, maar heeft twee zonen (een puber van 14 en eentje van 10) die wél veel van vlees houden, maar het liever wat vaker skippen vanwege het ecologische aspect. Eens kijken welke alternatieven in de smaak vallen bij die meat lovers.
Vegan nuggets van Lidl
‘Je kan deze nuggets in de pan of oven klaarmaken. Ik doe het laatste en merk dat er niet veel vet op het bakpapier ligt wanneer ik ze uit de oven haal. De nuggets zijn lekker crunchy, met een stevige maar toch zachte textuur binnenin. Ze gaan bij mijn testpubliek vlotjes naar binnen, ook zonder de bijgeleverde zoetzure saus. De maisvlokken rond de nuggets maken ze extra lekker en crispy (knapperiger dan gewone nuggets, merkt mijn oudste zoon op) en smaken lekker door met behulp van de chilivlokken, zonder té pikant te zijn. De binnenkant is ietsje droger dan bij gewone nuggets, maar dat vind ik net lekker. Ik krijg bij originele nuggets vaak toch het gevoel dat het enkel vet is dat ze zo sappig maakt, en ik hou eerder van een stevige bite. De jongens proeven een verschil, maar zijn het er wel over eens: in de toekomst mag ik voor hen net zo goed deze nuggets meebrengen als the real deal.’
Sensational Chorizo van Garden Gourmet
‘Deze vegan worst is geen vervanging voor de charcuteriechorizo voor op de boterham, wel voor een worst die je op de barbecue zou bakken. Helaas liet het weer het niet toe om te barbecueën en bakte ik hem in de pan. De kinderen vroegen meteen: ‘Is dit echt vlees?’, maar ik moet toegeven dat ze dat élke keer vragen wanneer we vlees of een vleesvervanger eten omdat ik ze in het verleden al vaker “gefopt” heb. De worst valt in de smaak: hij is iets minder “incredibly juicy” dan de verpakking belooft, maar de smaak zit goed: niet té fel gekruid, wat vaak het geval is bij vervangers om smaak toe te voegen. Hij is stevig, wat misschien niet iedereen aangenaam vindt, maar wij vinden dat net een pluspunt. Dit is een smaakvolle worst die perfecte paste bij de tomatensalade en ovenpatatjes die ik erbij klaarmaakte.’
BonMush burgers
‘Ik maak de jongens met niets blijer dan door een hamburger op het menu te zetten, inclusief lekker knapperig broodje, tomaat, sla en augurk. Maar ik las onlangs ook dat er om één hamburger te maken evenveel water nodig is als om een maand lang elke dag een zestal minuten te douchen. Tijd voor een veggie of vegan alternatief, dus! Deze burgers van BonMush zijn op basis van oesterzwammen gemaakt, die ook de vijfde smaak, umami, bevatten en daardoor een rijker smakenpalet geven. Ze zijn gemaakt met de vegan kaas van Violife, en door die kaassmaak eraan te voegen, heb je helemaal niet het idee dat je geen vlees eet. Hij smaakt uiteraard anders dan een rundsburger, maar dat lijkt mij eerder te komen door de kaas die erbij zit. Van alle vegan vleesimitators die we proefden, zijn deze burgers het meest sappig en smeuïg, dus ze gaan bij iedereen aan tafel vlot naar binnen. Heel lekker, echt een aanrader!’
Productie: Judith Hendrickx
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier