Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Van vegan camembert over fetakaas tot cheddar!

UITGETEST: 9 vegan kazen die je binnenkort (niet) op je kaasplank wil leggen

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Organiseer jij tijdens de feestdagen een kaas- en wijnavond, maar heb je een aantal veganisten in de familie of vriendengroep`? Redactrice Jolien testte negen verschillende vegan kazen die je (liever niet) op je kaasplank wil leggen.

Ik eet al een aantal jaar vegetarisch en hoe graag ik het ook anders zou willen, ik kan maar moeilijk overschakelen op een veganistisch eetpatroon. Reden? Ik ben verslaafd aan kaas. Er bestaan intussen gelukkig wel al een aantal veganistische kazen, maar smaken die ook echt naar kaas? Omdat ik dat maar moeilijk kan geloven, nam ik zelf (letterlijk) de proef op de som en ging ik op zoek naar een vegan kaas die ook echte kaaskoppen kan bekoren. Ik proefde in totaal negen kazen in allerlei vormen en smaken.

Garlic & Herb Affair van WildWestLand

Garlic & Herb Affair van WildWestLand

Garlic & Herb Affair van WildWestLand

Onlangs opende in Gent een pop-upwinkel van WildWestland, een nieuw veganistisch kaasmerk van het Nederlandse Old Amsterdam en de oprichters van De Vegetarische Slager. Hun Cream Passionel en Unguilty Pleasure Dip – beide aanraders!! – proefde ik al, hun smeerkaas Garlic & Herb Affair nog niet. 

Hoe smaakt het? Naar elke andere kruidenkaas, eerlijk waar. De Garlic & Herb Affair van WildWestLand mag zeker tussen de kruidenkazen van Boursin en Philadelphia staan. Opgelet: hij is iets steviger dan de doorsnee kruidenkaas, dus smeren is wel iets moeilijker dan je misschien gewoon bent.

Aanrader? Zeker een aanrader voor op de boterham, maar voor op een kaasplank pak je misschien liever uit met een iets originelere kaas. Maar dat kies je natuurlijk volledig zelf.

Score? 8/10

Hoofdingrediënten? Kokosolie, water, aardappelzetmeel en knoflook.

 

Smokey snow van Omage

Smokey snow van Omage

Smokey snow van Omage

€ 8,80  –  Omage

Omage is een vegan kaasmerk van eigen bodem dat op zoek gaat naar duurzame alternatieven, en dat met respect voor traditie en eeuwenoude kennis. Momenteel telt het assortiment vier kazen die elk gemaakt zijn op basis van noten of pitten.

Hoe smaakt het? Toegegeven: zowel de kaassmaak -als textuur is ver zoek. De smokey snow doet z’n naam wel eer aan, want hij is héél smokey, een beetje te smokey, waardoor je maar weinig paprika proeft. De umami smaak overheerst, en dat is iets wat niet iedereen (waaronder ik) even lekker vindt. Jammer, want ik verwachtte hier eigenlijk veel meer van. Maar misschien zit de toffe verpakking en aantrekkelijke korst daar voor iets tussen?

Aanrader? Wil je eens iets proeven wat je echt nog nooit eerder at, dan kan je deze Omage zeker een kans geven. Ik had er na een drietal stukjes al genoeg van, maar misschien kan hij fans van een rokerige smaak wel bekoren? Let me know!

Score? 5/10

Hoofdingrediënten? Cashewnoten en gerookte paprika.

Shop hier

Garlic galore van Omage

Garlic galore van Omage

Garlic galore van Omage

Hoe smaakt het? Deze iets intensere Omage-kaas kan mij wel bekoren. In tegenstelling tot de kaasbol hierboven proef ik bij deze wel het hoofdingrediënt: look. En laat dat net een van mijn favoriete groenten zijn! Dat de kaas zeer sterk naar look ruikt en smaakt stoort mij dan ook niet, mijn tafelgasten misschien wel. Het is allesbehalve een smeuïge kaas, maar de smaak maakt dat gelukkig goed, al proef je ook hier niet de typische kaassmaak zoals je ‘m gewoon bent.

Aanrader? De garlic galore past volgens mij helemaal tussen de iets klassiekere kazen op een kaasplank om het boeltje wat te pimpen. Hij is volgens mij zeer lekker in combinatie met een krokant stukje stokbrood en glaasje wijn. Geen lookfan? Dan koop je ‘m beter niet.

Score? 8/10

Hoofdingrediënten? Cashewnoten en kruidenmix van knoflook, bieslook, peterselie, tijm, kervel, peper en dragon.

Shop hier

Coeur Fleuri van Nurishh

Coeur Fleuri van Nurishh

Coeur Fleuri van Nurishh

€ 3,99  –  Nurishh

Nurishh staat vooral bekend om z’n Coeur Fleuri, een vegan alternatief voor camembert. Onlangs brachten ze ook twee nieuwe vegan kaasspreads op de markt op basis van zonnebloempitten; eentje met look en fijne kruiden en een traditionele smeerkaas. Beide superlekker!

Hoe smaakt het? De Coeur Fleuri smaakt nóg sterker door dan de camembert die gewoonlijk op een kaasplank ligt. Ik ben sowieso geen fan van te sterke kazen, dus deze is niet helemaal mijn ding. En daar zit ook de textuur voor iets tussen: het lijkt wel boter! Afgezien van de verpakking komt deze kaas wat mij betreft dus lang niet in de buurt van de traditionele camembert. Ook als je ‘m in de microgolfoven opwarmt, is het nog steeds niet wat het moet zijn. Al vind ik ‘m gesmolten op een stukje geroosterd brood toch nét iets lekkerder.

Score? 5/10

Aanrader? Ben je een kaasfan, dan zou ik deze zeker niet aanraden. Maar wie al langer veganist is, mist de uitgesproken kaassmaak en -textuur misschien niet. Voor vegans dus zeker het proberen waard, want het is een van de weinige vegan kazen die je niet moet smeren of uit plakjes bestaat.

Hoofdingrediënten? Water, kokosolie, zonnebloemeiwitten en  gemodificeerd zetmeel.

Shop hier

Original flavour slices van Violife

Original flavour slices van Violife

Original flavour slices van Violife

€ 3,55  –  Violife

Violife is een van de weinige vegan kaasmerken dat verdergaat dan de traditionele sneetjes kaas of smeerkaas. Nog in hun assortiment: vegan grillkaas, vegan Parmezaanse kaas, vegan feta en vegan geraspte mozzarella.

Hoe smaakt het? Meteen opvallend: dit is het eerste pakje dat bij opening ook echt naar kaas rúíkt. Dat belooft veel goeds. De sneetjes zijn iets stijver dan je gewoon bent, maar lijken voor de rest op een traditioneel plakje kaas – er zitten zelfs gaatjes in! En het is een win-win-win, want ook de textuur van de slices komt tot nu toe het dichtst in de buurt bij die van een klassieke kaas. Alleen de smaak stemt niet helemaal overeen. De slices ruiken meer naar kaas dan dat ze ernaar smaken. Pas op: de smaak zit zeker goed, maar het is wel even wennen. De slices zijn zoals de bovenstaande kaas vrij boterig en zout. Droog op een boterham zou ik ze persoonlijk niet eten, maar ze kunnen volgens mij wel perfect op een pistolet met wat sla en tomaat.

Aanrader? Voor wie op zoek is naar een vegan sneetje kaas, lijkt deze mij een mooi alternatief. Zoals al gezegd: de smaak zit anders, maar dat is volgens mij een kwestie van gewoon worden.

Score? 6/10

Hoofdingrediënten? Kokosolie, gemodificeerd zetmeel, water en zeezout.

Shop hier

Plantaardige plakken – alternatief voor goudse kaas – van Albert Heijn

Plantaardige plakken - alternatief voor goudse kaas - van Albert Heijn

Plantaardige plakken – alternatief voor goudse kaas – van Albert Heijn

€ 1,99  –  Albert Heijn

Albert Heijn doet het bijzonder goed als het op vegan alternatieven aankomt en is een van de weinige supermarkten die zelf meer dan één vegan kaasvariant in de winkelrekken heeft liggen. Ik proefde ze zelf nog niet, dus testte er meteen verschillende uit, waaronder een alternatief voor Gouda.

Hoe smaakt het? Ook dit alternatief voor gewone sneetjes kaas is een schot in de roos! De textuur en geur zijn zoals het hoort en de smaak komt in de buurt van een klassiek plakje Gouda, al proef je natuurlijk wel nog het verschil: ze smaken iets vettiger en hebben een ietwat vreemde (maar zeker niet storende) nasmaak die ik niet meteen kan thuisbrengen.

Aanrader? Deze plantaardige plakken horen zeker thuis op je boterham. Ze zijn misschien zelfs nog net iets lekkerder dan de slices van Violife, omdat ze net iets minder vettig smaken. Opgelet, de kaas valt vrij snel uit elkaar, dus wees voorzichtig als je een sneetje uit de verpakking wil halen.

Score? 7/10

Hoofdingrediënten? Water, kokosolie en gemodificeerd zetmeel.

Shop hier

Plantaardige plakken – alternatief voor cheddar – van Albert Heijn

Plantaardige plakken - alternatief voor cheddar - van Albert Heijn

Plantaardige plakken – alternatief voor cheddar – van Albert Heijn

€ 2,79  –  Albert Heijn

Hoe smaakt het? Dit vegan alternatief van cheddar smaakt exact naar hoe hamburgerkaas moet smaken. Je proeft zeker het verschil, maar het valt te pruimen. Ook hier moet je even wennen aan een andere, veel stijvere, textuur, maar als je ‘m opwarmt om bijvoorbeeld op een hamburger of stukje stokbrood te doen, valt die textuur weg en krijg je een mooi gesmolten kaas. Tip: wil je ‘m effectief tussen een hamburger doen, smelt de kaas dan al een beetje op voorhand, want hij smelt iets minder vlot dan de standaardkaas.

Aanrader? Zeker, al is het geen kaas die je élke dag kan eten. Eet je ‘m rauw, dan zou ik er een smos kaas van maken zodat de sterke smaak iets subtieler wordt. Maar ook warm tussen een bagel of pistolet is ie lekker.

Score? 9/10

Hoofdingrediënten? Water, plantaardige olie (raap, kokos) en gemodificeerd aardappelzetmeel.

Shop hier

Plantaardige plakken – alternatief voor mozzarella – van Albert Heijn

Plantaardige plakken - alternatief voor mozzarella - van Albert Heijn

Plantaardige plakken – alternatief voor mozzarella – van Albert Heijn

€ 2,89  –  Albert Heijn

Hoe smaakt het? Ik ben by far een van de grootste mozzarellafans ever, maar deze kan me helaas niet helemaal bekoren. Een mozzarellasmaak is er niet en de sneetjes smaken vrij synthetisch en alweer naar boter. De textuur zit dan weer wel goed, maar daar blijft het ook bij, want ook gesmolten vind ik ‘m gewoon niet lekker.

Aanrader? Deze koop ik geen tweede keer, maar smaken verschillen natuurlijk. 😉

Score? 4/10

Hoofdingrediënten? Water, plantaardige olie (raap, kokos) en gemodificeerd aardappelzetmeel.

Shop hier

Greek white van Dodoni

Greek white van Dodoni

Greek white van Dodoni

€ 2,99  –  Dodoni

Het merk Dodoni kende ik nog niet; ik zag per toeval dat het een vegan alternatief voor feta aanbiedt. Na wat opzoekingswerk blijkt dat het het bestverkochte kaasmerk in Griekenland is. Het specialiseert zich vooral in feta, halloumi, geitenkaas en sinds kort dus ook in vegan fetakaas.

Hoe smaakt het? Iets zuurder dan een traditionele fetakaas, maar zeker niet slecht. En het lijkt wel een constante: ook de greek white heeft een vrij boterige smaak én textuur. Hij smaakt dan ook voller dan een klassieke fetakaas en valt iets zwaarder dan je gewoon bent.

Aanrader? Ik proefde ‘m in een Griekse salade en kan ‘m op die manier (wanneer hij dus niet te overheersend is) alleen maar aanraden.

Score? 7,5/10

Hoofdingrediënten? Water, kokosolie, gemodificeerd zetmeel, zeezout en aardappeleiwit.

Shop hier

Conclusie

Hoewel ik heel wat lekkere kazen heb geproefd, kan geen enkele van bovenstaande vegan kazen mij helemaal bekoren. Of rasechte kaaskoppen satisfied zullen zijn met een volledig vegan kaasplank? Ik denk van niet, máár dat wil niet zeggen dat het niet lekker is. Het is gewoon niet hetzelfde, en ik mis de échte kaassmaak een beetje. Maar dat neemt niet weg dat veganisten misschien wél voldoening halen uit een vegan kaasplank. Zoals ik al zei: het is volgens mij een kwestie van gewenning.

Wat mij ook nog opviel tijdens het proeven: hoe meer kruiden er in de vegan kaas zit, hoe lekkerder die – volgens mijn smaakpapillen alleszins – is. Toeval? Waarschijnlijk niet, maar dat laat ik in het midden.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '