Zo hoef je je kot zelfs niet uit te komen!
VeggieChallenge – Dag 28: gebakken rijst die er sneller is dan takeaway
EVA vzw daagt je vanaf 1 maart voor de tweede keer uit om meer plantaardig te eten met de VeggieChallenge. Het is niet alleen goed voor de dieren, maar ook voor je gezondheid en voor het milieu. Én het is gewoon superlekker! Kan je wel wat inspiratie gebruiken om telkens iets heerlijks op je bord te toveren? Wij voorzien je elke dag van een recept zonder vlees en vis. Recept van de dag: gebakken rijst.
Dertig dagen lang als flexitariër, vegetariër of veganist leven onmogelijk? Niet met deze recepten! Ze zijn lekker, én simpel klaar te maken. Zo doorsta je de VeggieChallenge met glans.
PS om het toegankelijk te houden hebben we zorgvuldig veggie en vegan recepten geselecteerd die geen vis en vlees bevatten, maar eventueel wel kaas (met dierlijk stremsel) bijvoorbeeld. Wie helemaal vegetarisch wil eten, moet ook letten op instinkers zoals gelatine en dierlijk stremsel, en dus ook bepaalde kazen schrappen van het menu. Wie veganistisch wil eten, moet alle dierlijke producten van het menu schrappen. Meer info hierover vind je hier.
Wat heb je nodig voor 2 personen?
- 1½ el plantaardige olie, bijvoorbeeld arachide- of kokosolie
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 1 kleine wortel, in blokjes
- 30 g bamboescheuten uit blik, uitgelekt en in stukjes
- 35 g strochampignons uit blik (o.a. bij de toko) of gewone champignons
- ½ rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in blokjes
- 50 g mais uit blik, uitgelekt
- 30 g doperwten
- 3 lente-uitjes, in ringetjes + extra om te garneren
- 250 g gestoomde rijst, koud
- 1 el lichte sojasaus
- 2 el vegetarische oestersaus
- zout, naar smaak
- 1 tl sesamolie
Hoe maak je het?
- Verhit de olie in een wok op middelhoog vuur. Voeg de ui en wortel toe en roerbak gedurende een minuut. Voeg de rest van de groenten toe en bak één à twee minuten, tot het vocht is verdampt.
- Voeg de rijst toe en bak twee à drie minuten. Denk erom: dit is gebakken rijst, dus je wok moet echt heel heet zijn en je moet de ingrediënten tijdens het bakken horen sissen.
- Voeg de lichte en donkere sojasaus, de vegetarische oestersaus en zout naar smaak toe. Blijf roerbakken tot de rijst gloeiend heet is.
- Haal de pan van het vuur, roer de sesamolie erdoorheen, strooi er wat lente-ui over en serveer.
Check hier onze andere VeggieChallenge-recepten.
Bron: ‘Chinese Takeaway Veggie’ van BBC-presentator Kwoklyn Wan – € 17,95 – Uitgeverij Goodcook.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier