Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
voedselverspilling-feestdagen
© Nicole Michalou via Pexels

En jezelf een hoop stress te besparen!

11 tips om voedselverspilling te voorkomen tijdens de feestdagen

Evi Van Houdt

Nu kerst echt voor de deur staat, ben jij ongetwijfeld al koortsachtig aan het nadenken over je feestmenu. Al heeft zo goed als elk menu één ding gemeen: er is altijd eten over. Met deze makkelijke tips verspil je minder voedsel deze feestdagen én bezorg je jezelf een pak minder stress!

Als je dit jaar in charge bent over één of meerdere menu’s begint het koud zweet je misschien al uit te breken. Deze tips geven je niet enkel wat rust, maar zorgen ook dat je niet nog tot eind januari met restjes zit opgescheept.

Stel je menu op voorhand voor.

We snappen dat het erg leuk is om origineel uit de hoek te komen met je menu, maar doorgeven wat je zal serveren kan je een hoop tijd, geld én eten besparen. Ben je van plan oesters te geven, maar lusten de meesten dat eigenlijk niet? Dan kan je een kleinere portie kopen. Wil je tante dit jaar vegetarisch afsluiten? Dan moet je alvast één stukje vlees minder kopen.

Maak een boodschappenlijstje.

Een boodschappenlijstje is niet alleen handig om niets te vergeten, maar ook perfect om niet te veel mee te nemen. Laat je niet verleiden door speciale promoties of proevertjes: je menu staat waarschijnlijk nu al vol genoeg. En nee, die 1 + 1 gratis ijstaart heb je écht niet nodig.

Ga naar één winkel.

We hebben vaak de neiging om met de feestdagen verschillende supermarkten af te lopen om toch maar de lekkerste producten in huis te halen. Al vergeten we soms wat we al gekocht hebben in de éne winkel of laten we ons dan weer op andere ideeën brengen in de andere winkel. Hou je daarom aan één supermarkt, waar je alles inkoopt. Als je toch nog iets extra nodig hebt ga dan langs de lokale bakker, beenhouwer of groentenboer, zo shop je ook nog eens lokaal en is de kans veel groter dat je enkel buitenkomt met wat je écht nodig had.

Controleer wat je nog in huis hebt.

Voor je als een kip zonder kop naar de supermarkt trekt, is het verstandig om eerst even te checken wat je zelf nog hebt liggen thuis. Nog een fles champagne die vorig jaar niet is opengeweest of nog een doos bladerdeeghapjes in de diepvries? Die kan je alvast van je boodschappenlijstje schrappen.

Controleer de houdbaarheidsdatum.

Sta je toch te twijfelen in de winkel om nog iets extra mee te nemen ‘voor de zekerheid’? Check dan zeker eerst de houdbaarheidsdatum. Het zou zonde zijn om er een week na je feest achter te komen dat je extra hapjes niet zijn opgegeten én dat ze ondertussen ook al vervallen zijn.

Prepareer niet te veel hapjes.

We geven het toe: we love happekes. Maar vaak zorgen die er ook net voor dat we niet genoeg plek meer hebben voor alle andere gangen. Probeer je daarom dit jaar in te houden en maak er niet te veel. Soep bijvoorbeeld is heerlijk, maar vult ook heel erg. Kies dit jaar dus voor of- of in plaats van en-en.

Beperk je aanbod.

Naast veel hapjes, kopen we vaak ook drie verschillende soorten van alles, zodat iedereen zeker heeft wat ie lekker vindt. Beperk daarom je aanbod: je hoeft heus niet rosé, witte én rode wijn aan te bieden, naast champagne of cava! Ook qua frisdrank, cocktails of mocktails mag je aanbod beperkt zijn. Kies voor de drankjes ook dingen die je zelf graag drinkt: anders blijven ze toch maar staan.

Vul pas aan als alles op is.

Hoewel het in onze aard zit om zeker te zorgen dat iedereen genoeg keuze heeft en er altijd eten in overvloed is, is het echt beter om pas aan te vullen als de dingen ook echt op zijn. De fles wijn is bijna leeg? Laat het restje eerst maar opgedronken worden, het is zonde om een nieuwe fles open te maken als iedereen genoeg heeft. En nee, ook de kroketten hoef je écht niet in sneltempo op tafel te zetten. Laat je gasten eerst alles opeten wat er op tafel ligt, zo kan je zelf ook meer tijd aan tafel spenderen.

Geef restjes mee aan je gasten.

Heb je op het einde van de avond toch nog een hoop eten over? Geef ze dan aan je gasten mee in kleinere porties. Zo blijf je zelf niet met hopen zitten en kunnen zij er nog een dagje extra van genieten.

Schenk het aan de voedselbanken.

Hebben je gasten zelf nog drie andere feesten op de planning staan en zal het restje dus ook gewoon slecht worden in hun koelkast? Doneer je restjes dan aan de voedselbanken, zo geef je niet alleen iemand een warme maaltijd, maar bezorg je hen ook meteen een feestelijk kerstmaal dat ze ongetwijfeld zullen appreciëren.

Maak er iets nieuws mee.

Nog eten over dat je niet gebruikt hebt? Maak er een heerlijke ovenschotel mee, draai het in de soep of maak er tomatensaus van. Wedden dat je nog een hoop dingen kan hergebruiken en/of invriezen voor later? Het zou zonde zijn als je ze moet weggooien.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '