Een populaire mythe is dat vegan eten duur is, maar dat bepaal je helemaal zelf.
7 vragen over veganisme die je altijd al beantwoord wilde zien
Deze week vind je bij je Flair een gratis vegan kookboek met recepten van vegan queen Lily Joan Roberts. Is je interesse in veganisme gewekt en wil je meer bijleren over de levensstijl? Wij beantwoorden de 7 vaakst voorkomende vragen.
‘Worden er niet veel andere stoffen/suikers toegevoegd aan die vlees-/melkvervangers?’
Vleesvervangers
Evelien Mertens, werkzaam bij de Erasmushogeschool en Vrije Universiteit Brussel en zelfstandig diëtist, legt uit: ‘Aan vleesvervangers wordt voornamelijk zout toegevoegd voor de houdbaarheid en de smaak. Sommige vleesvervangers bevatten ook veel verzadigde vetten. Dat komt door de ingrediënten die gebruikt worden, zoals kokosvet. Dit zijn zowat de ‘problemen’ die bij bewerkt vlees ook voorkomen: te veel zout en te veel verzadigde vetten. Gelukkig bestaan er intussen al heel wat kwaliteitsvolle vleesvervangers die voldoende eiwitten en weinig verzadigd vet en zout bevatten.’
Melkvervangers
Evelien: ‘Bij melkvervangers is de toevoeging van suikers vaak een probleem. Bij soja ligt de hoeveelheid suiker echter niet hoger dan bij koemelk. Dus qua samenstelling is dat wel vergelijkbaar. Bij andere soorten melkvervangers zit het suikergehalte vaak wel hoger. Je kiest best voor ongezoete varianten, en soja blijft op dit vlak de beste keuze.’
Waar moet je op letten?
Evelien: ‘Bij vervangers moet je op drie dingen letten: eiwitten, verzadigde vetten en zout. Check altijd of er genoeg eiwitten in je vervangproduct zitten: minstens 10 g eiwitten per 100 g. Daarnaast moet je erop letten dat het product niet te veel verzadigde vetten en natrium bevat. Verzadigde vetten mogen maximum 5 g per 100 g bedragen en natrium maximum 820 mg per 100 g.’
‘Moet je als veganist altijd supplementen bijnemen of kan het ook zonder?’
Evelien: ‘Het enige wat een veganist met een gezond voedingspatroon preventief als supplement moet bijnemen, is vitamine B12. Die een vitamine krijgen dieren in de voedingsindustrie ook via een supplement toegediend, omdat het in dierlijke producten vaak niet voldoende aanwezig is. In de wintermaanden kan je ook opteren voor een vitamine D-supplement, maar daar heeft je voedingspatroon eigenlijk weinig mee te maken. Algenoliesupplementen worden vegetariërs, veganisten en zelfs zwangere vrouwen ook vaak aangeraden, maar die zijn geen must.’
‘Is veganistisch leven ook gezonder?’
Evelien: ‘Veganisme is niet automatisch gezonder. Een veganist die dagelijks snoep of pure chocolade eet, is niet per se gezonder dan een omnivoor die hetzelfde doet. Een vegan die op zijn voeding let en whole food plant-based eet (denk aan vollegraanproducten, groenten en fruit, peulvruchten, noten, zaden en pitten), krijgt wel degelijk de nodige voedingsstoffen binnen. Die vegan levensstijl heeft veel voordelen, zoals minder kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Het hangt dus af van je keuzes.’
‘Waar vind je goede alternatieven voor kaas?’
Met kaasvervangers moet je vooral flink experimenteren. Een merk dat Flairredactrice én vegan-experte Ysaline alvast kan aanraden is Violife. Dit vind je gewoon bij je lokale supermarkt, zoals Delhaize en Albert Heijn. Wil je vegan ‘kaassaus’ maken? Op veganistischkoken.nl vind je vier manieren om zo’n saus te bereiden. Ons favoriete recept? Kaassaus met edelgistvlokken!
‘Is het geen veel duurdere levensstijl?’
Een populaire mythe is dat vegan eten duur is, maar dat bepaal je helemaal zelf. Vlees- en kaasvervangers zijn een leuke aanvulling, maar niet noodzakelijk voor een evenwichtig voedingspatroon. De basis zijn groenten en peulvruchten, en dat zijn de goedkoopste producten die je in de supermarkt vindt. Hetzelfde geldt voor een plantaardige drink. Je kan kiezen voor een merk, maar tegenwoordig bestaan er heel wat budgetproof varianten, zoals die van Aldi, Lidl of een huismerk. Ook op restaurant zijn veggie of vegan producten vaak het goedkoopst.
‘Hoe leer je (op)nieuw koken en maaltijden samenstellen?’
Laat je vooral inspireren door anderen! Volg bijvoorbeeld vegan voorbeelden zoals bijvoorbeeld Sofie Senden, Gaz Oakley van avantgardevegan en Sanna Van Rooij van livingthegreenlife.nl op Instagram. Wat ook helpt is je aansluiten bij Facebookgroepen voor vegans. Daar spot je nieuwe hotspots en producten, maar ook lekkere gerechten. Een derde tip die we kunnen meegeven: durf te experimenteren. Ieders smaak is anders en het is belangrijk dat je ontdekt wat jij lekker vindt en waar jij je goed bij voelt. Tenslotte: wees niet te streng voor jezelf. Nena Baeyens van EVA vzw: ‘Veganisme is geen zwart-witverhaal. Elke maaltijd heb je opnieuw de keuze om plantaardig te eten.’
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
‘Kan je nog makkelijk terecht op restaurant?’
Ysaline: ‘Ga je op restaurant met familie, vrienden of collega’s die omnivoor zijn? Stel dan voor om enkele restaurants uit te zoeken die ervoor openstaan om een vegan optie voor jou te bereiden. Ik zeg niet dat elke kok dit zal zien zitten, maar dan is dat ook geen plek waar je wilt gaan eten. Als je allergisch bent aan iets moeten ze daar ook rekening mee houden. Bel het restaurant in kwestie wel op voorhand op zodat ze de kans hebben om een lekker menu in elkaar te knutselen. In veel gevallen word je aangenaam verrast. Staat jouw omgeving ervoor open om veganisme samen met jou proberen? Dan kan ik onderstaande adresjes sterk aanraden. Elke hotspot heeft een groot vegan aanbod en een menukaart waarvan je instant begint te watertanden.’
- De Frietketel in Gent
- De KleinKeuken in Kortrijk
- De Brugsche Tafel in Brugge
- Peas in Hasselt
- Camion in Antwerpen
- Funky Jungle in Mechelen
- Liu Lin in Brussel
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier