Als je één dag per week geen vlees eet gedurende een jaar, bespaar je de uitstoot van meer dan 700 km (!) met de auto!
WEEK ZONDER VLEES: 9 tips om minder vlees te consumeren
Vanaf maandag 14 oktober gaat de Week Zonder Vlees opnieuw van start. Ook gedurende de tweede editie ijvert de organisatie om zoveel mogelijk vlees (en vis) te laten staan. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. En wedden dat je tal van nieuwe favoriete receptjes ontdekt?
We eten met z’n allen veel vlees, te veel vlees. En dat begint te wegen op onze planeet. Daarom organiseert oprichtster Isabel Boerdam ook dit jaar de Week Zonder Vlees, van maandag 14 tot zondag 20 oktober. Vorig jaar deden er maar liefst 2,5 miljoen mensen mee in België en Nederland. Ook dit jaar hoopt de organisatie een hoop mensen te bereiken.
Wist je dat de vleesindustrie enorm veel CO2-uitstoot? Door één week geen vlees te eten, bespaar je ongeveer de uitstoot die een gemiddelde auto heeft na een rit van 95 kilometer. Als je het een jaar volhoudt om één dag per week voor veggie te kiezen, loopt dat zelfs op tot 700 kilometer! Zelfs een kleine inspanning, maakt dus al een wereld van verschil. Met deze tips kan je deze week zelf aan de slag.
Begin klein.
Als je een rasechte vleeseter bent, is het logisch dat het je niet van de ene op de andere dag lukt om vlees te laten staan. Probeer daarom kleine aanpassingen te doen in je dagelijks leven. Kies bijvoorbeeld bij het ontbijt eens voor kaas of choco op je boterham in plaats van hesp of salami.
Zoek een waardig alternatief.
We snappen heus dat je groentenburgers nu eenmaal niet even lekker vindt als een gewone hamburger. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer dan voldoende alternatieven zoals vegetarisch gehakt, maar ook schnitzels van spinazie en kaas of falafelballetjes. Test er een paar verschillende uit tot je jouw favoriet gevonden hebt, zo hoef je zeker niets te eten dat je niet écht lekker vindt.
Experimenteer met groenten.
Er zijn veel (vergeten) groenten die perfect als vleesvervanger kunnen worden gebruikt. Denk maar aan champignons, kikkererwten, linzen, zoete aardappelen of zwarte bonen. Ook hier is het belangrijk dat je ontdekt wat jij het liefste eet en wie weet kies je binnenkort zelfs wel bewust voor je nieuwe favoriete groente!
Plan een veggiedag.
Plan één vaste veggiedag in in je week als je het moeilijk vindt om er elke dag op te letten. Zo draag je toch je steentje bij en wordt het deel van je routine. Nog wat inspiratie nodig? Deze 17 veggie-receptjes wil je deze week alvast op tafel toveren!
Ontdek andere keukens.
Vind je het moeilijk om gerechtjes te bedenken zonder vlees of vis? Ga dan eens op verkenning in andere keukens, waar er sowieso niet zo vaak met vlees of vis gekookt wordt. Denk maar aan de Aziatische keukens, waar er ook enorm veel vegetarische opties bestaan of de Indische, die zulke smaakbommetjes gebruiken dat je niet eens doorhebt dat het veggie is!
Denk er bewust over na.
Jezelf bewust worden van hoe vaak je vlees eet, is eigenlijk stap één. Ben je dit weekend op restaurant geweest en heb je daar een grote steak gegeten? Kies dan vanavond voor een vegetarische optie. Jezelf én de planeet in balans houden is de boodschap!
Koop lokaal.
Als je toch voor vlees kiest, probeer het dan lokaal te gaan kopen bij een ambachtelijke slager uit de buurt of bij een boer. Door rechtstreeks bij hen een stukje vlees te kopen, verklein je de keten die tussen het dier en jouw bord zit en bespaar je dus ook CO2-uitstoot.
Ga eens naar een vegetarisch restaurant.
Zelf geen keukenprins of -prinses? Laat je dan eens verwennen in een vegetarisch of veganistisch restaurant. Wedden dat je noch vlees, noch vis zult missen bij deze heerlijke gerechtjes? En misschien doe je nog wel inspiratie op voor thuis!
Eet kleinere porties vlees.
Als je toch kiest voor een maaltijd met vlees, ga dan voor een kleinere portie dan gewoonlijk. Bestel bijvoorbeeld maar één vleesje bij het frituur, in plaats van twee of maak je befaamde spaghetti maar voor de helft met gewoon gehakt en voeg voor de rest vegetarisch gehakt toe. Alle begin is moeilijk, maar alle beetjes helpen!
Meer weten over de Week Zonder Vlees? Lees er hier alles over.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier