Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
minder vlees eten
© Marisol Benitez via Unsplash

Wist je dat als je een jaar lang één dag per week vegetarisch zou eten, je de uitstoot van ongeveer 700 km met de wagen uitspaart?

Week Zonder Vlees: 9 tips om minder vlees te consumeren

Evi Van Houdt

Vanaf vandaag gaat de allereerste Week Zonder Vlees van start in België. De Week Zonder Vlees-organisatie roept dan ook massaal op om tussen 23 oktober en 29 oktober zo min mogelijk vlees of vis te eten en vooral te grijpen naar vegetarische opties. Maar hoe begin je daar nu in hemelsnaam aan? Wij geven je alvast 9 tips om mee te beginnen.

We eten met z’n allen veel vlees, te veel vlees. En dat begint te wegen op onze planeet. Daarom wil de Week Zonder Vlees daar verandering inbrengen met een warme oproep om een ganse week zo min mogelijk vlees of vis te consumeren. Dat is niet alleen ecologisch maar ook nog eens gezond!

Wist je dat de vleesindustrie enorm veel CO2-uitstoot? Door één week geen vlees te eten, bespaar je ongeveer de uitstoot die een gemiddelde auto heeft na een rit van 95 kilometer. Als je het een jaar volhoudt om één dag per week voor veggie te kiezen dan loopt dat zelfs op tot 700 kilometer! Zelfs een kleine inspanning, maakt dus al een wereld van verschil. Met deze tips kan je deze week zelf aan de slag.

Begin klein

Als je een rasechte vleeseter bent is het logisch dat het je niet van de ene op de andere dag lukt om vlees te laten staan. Probeer daarom kleine aanpassingen te doen in je dagdagelijks leven. Kies bijvoorbeeld bij het ontbijt eens voor kaas of choco op je boterham in plaats van hesp of salami.

Zoek een waardig alternatief

We snappen heus dat je groentenburgers nu eenmaal niet even lekker vindt als een gewone hamburger. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer dan voldoende alternatieven zoals vegetarisch gehakt, maar ook shnitzels van spinazie en kaas- of falafelballetjes. Test er een paar verschillende uit tot je jouw favoriet gevonden hebt, zo hoef je zeker niets te eten dat je niet écht lekker vindt.

Experimenteer met groenten

Er zijn veel (vergeten) groenten die perfect als vleesvervanger kunnen worden gebruikt. Denk maar aan champignons, kikkererwten, linzen, zoete aardappelen of zwarte bonen. Ook hier is het belangrijk dat je ontdekt wat jij het liefste eet en wie weet kies je binnenkort zelfs wel bewust voor je nieuwe favoriete groente!

Veggiedag

Plan één vaste veggiedag in in je week als je het moeilijk vindt om er elke dag op te letten. Zo draag je toch je steentje bij en wordt het deel van je routine. Nog wat inspiratie nodig? Deze 17 veggie-receptjes wil je deze week alvast op tafel toveren!

Ontdek andere keukens

Vind je het moeilijk om je gerechtjes voor te stellen zonder vlees of vis? Ga dan eens op verkenning in andere keukens, waar er sowieso niet zo vaak met vlees of vis gekookt wordt. Denk maar aan de Aziatische keukens, waar er ook enorm veel veggie opties bestaan of de Indische, die zulke smaakbommetjes gebruiken dat je niet eens doorhebt dat het vegetarisch is!

Denk er bewust over na

Jezelf bewust worden van hoe vaak je vlees eet is eigenlijk stap een. Ben je dit weekend op restaurant geweest en heb je daar een grote steak gegeten? Kies dan vanavond voor een vegetarische optie. Jezelf én de planeet in balans houden is de boodschap!

Koop lokaal

Als je toch voor vlees kiest, probeer het dan lokaal te gaan kopen bij een ambachtelijke slager uit de buurt of bij een boer. Door rechtstreeks bij hen een stukje vlees te kopen, verklein je de keten die tussen het dier en jouw bord zit en bespaar je dus ook CO2-uitstoot.

Ga eens naar een vegetarisch restaurant

Zelf geen keukenprins of -prinses? Laat je dan eens verwennen in een vegetarische of veganistisch restaurant. Wedden dat je noch vlees, noch vis zult missen bij deze heerlijke gerechtjes? En misschien doe je nog wel inspiratie op voor thuis!

Eet minder vlees

Als je toch kiest voor een maaltijd met vlees, ga dan voor een kleinere portie dan gewoonlijk. Bestel bijvoorbeeld maar één vleesje bij het frituur, in plaats van twee of maak je befaamde spaghetti maar voor de helft met gewoon gehakt en voeg voor de rest vegetarisch gehakt toe.

Meer weten over de Week Zonder Vlees? Lees er hier alles over.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '