Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Wout Hendrickx

YUM: met deze overheerlijke pompoenrecepten geef je die winterdip geen kans

De redactie

Scoor snel de lekkerste oranje kanjer van het seizoen en laat je helemaal gaan met onze overheerlijke pompoenrecepten. Zo heb je niet alleen de nodige dosis vitamines binnen, maar vermijd je ook nog eens die vervelende winterdip.

Wrap met pompoen, avocadoroom en kalkoen


Dit heb je nodig: 

– 2 avocado’s

– sap van 1/2 limoen

– 1 teentje knoflook, geperst

– 50 ml room

– 1 rode uit

– 250 g pompoen, in blokjes

– scheutje honing

– olijfolie

– 4 takjes tijm

– 2 kalkoenfilets

– 4 wraps

– 80 g half zongedroogde tomaatjes

– enkele takjes rucola

– enkele takjes koriander

– 50 g feta

– peper en zout

Zo maak je het: 

– Verwarm de oven voor op 200 °C. Mix het vruchtvlees van de avocado’s met wat limoensap, de knoflook en de room tot een gladde crème. Kruid met peper en zout en zet koel weg.

– Snij de rode ui in stukken. Doe ze samen met de blokjes pompoen in de braadslee. Maal er peper over, voeg wat zout, een flinke scheut honing en olijfolie toe. Verdeel er de takjes tijm tussen. Schuif de schotel een halfuur in de oven. Schep af en toe om.

– Snij de kalkoen in hapklare blokjes en roerbak ze goudbruin in een beetje olijfolie.

– Bestrijk elke wrap met de avocadoroom en beleg met de geroosterde pompoen en ui, de stukjes kalkoen en enkele tomaatjes. Bestrooi met rucola en koriander en werk af met verkruimelde feta.

Pompoenlasagne met gehakt


Dit heb je nodig: 

– 500 g pompoen, in plakken

– 300 ml groentebouillon

– 1 ui

– 3 teentjes knoflook

– olijfolie

– 400 g gehakt

– 1 tl gedroogde tijm

– 1 blaadje laurier

– 400 g tomatenblokjes (blik)

– 500 g kastanjechampignons

– 150 ml witte wijn

– 250 ml room

– 500 g bladspinazie

– 12 lasagnevellen

– 150 g verse geitenkaas

– peper en zout

Zo maak je het: 

– Kook de pompoenplakken in de groentebouillon net gaar en giet af, maar bewaar de bouillon.

– Pel en snipper de ui en 2 teentjes knoflook. Stoof glazig in olijfolie. Voeg het gehakt toe en bak rul, breng op smaak met de tijm, peper en zout, de laurier en de tomatenblokjes. Laat 15 minuten pruttelen.

– Snij de champignons in plakjes, bak in olijfolie, kruid met peper en zout, blus met de witte wijn en 150 ml bouillon en laat opkoken. Voeg de room toe en kook in tot een dikke saus.

– Verwarm de over voor op 180 °C. Snipper het laatste teentje knoflook. Stoof samen met de spinazie, duw het vocht er goed uit.

– Schep de gehaktsaus op de bodem van een ovenschaal. Beleg met lasagnevellen en verdeel er een laagje van de champignonsaus over. Dek af met lasagnevellen en verdeel er de helft van de spinazie over. Verkruimel de zachte geitenkaas erover en beleg weer met ‘n laagje lasagnevellen.

– Verdeel de pompoenplakjes erover, dek af met lasagnevellen en de rest van de spinazie. Bestrooi met de geraspte kaas. Bak 35 minuten in de oven. Schuif de laatste minuten onder de grill voor een goudbruin korstje.

Pompoensoep met olijven


Dit heb je nodig: 

– 500 g pompoen in blokjes

– olijfolie

– 1 teentje knoflook

– 2 uien

– 1 l kippenbouillon

– kruidentuiltje (tijm, laurier, peterselie)

– snufje ral el hanout

– handvol ontpitte zwarte olijven

– 150 ml room

– peper en zout

Zo maak je het: 

– Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de pompoenblokjes in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, kruid met peper en zout. Hussel goed door elkaar en zet 40 minuten in de oven tot de pompoen zacht is.

– Pel en snipper de uien en de knoflook. Fruit glazig in wat olijfolie. Voeg de geroosterde pompoenblokjes toe en blus met de kippenbouillon, voeg het kruidentuiltje toe. Breng op smaak met een snufje ral el hanout en laat 20 minuten pruttelen.

– Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep. Snij de olijven in stukjes. Klop de room lobbig.

– Serveer de soep in kommen. Werk af met een toefje room en de olijfjes.

Pompoentaart met kaneelroom


Dit heb je nodig: 

Voor het kostdeeg

– 250 g patisseriebloem

– 25 g poedersuiker

– 125 g boter ( + extra)

– 1 ei

– 1 eidooier

Voor de vulling

– 3 eieren

– 350 g pompoenpuree

– 135 g rietsuiker

– 140 ml room

– mespunt kaneel

– 2 el gehakte walnoten

– griessuiker

– handvol gemengde noten

Voor de kaneelroom

– 250 ml slagroom

– 2 el suiker

– 1/2 tl kaneel

– 1 borrelglaasje amaretto

Zo maak je het: 

– Meng de bloem met de suiker in een kom. Snij de boter in blokjes, voeg het ei en de dooier toe aan het deeg en kneed tot een kruimelig geheel. Verpak het in folie en leg een halfuur in de koelkast.

– Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg dun uit op een bebloemd werkblad. Beboter de taartvorm en leg het deeg erin. Doorprik het met een vork en leg er een vel bakpapier in, vul met bakerwten en bak 10 à 15 min. in de voorverwarmde oven. Laat de taartbodem afkoelen op een rooster en verlaag de oventemperatuur naar 175 °C.

– Meng de eieren met de pompoenpuree en voeg de rietsuiker, room, kaneel en gehakte walnoten toe. Vul de taartvorm met de pompoencrème en schuif 30 à 40 min. in de oven. De vulling mag wat vloeibaar zijn als je met de vorm schudt. Haal de taart uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

– Bestrooi de taart met griessuiker, brand ze met een gasbrander of zet ze nog kort onder de grill.

– Klop de slagroom met de suiker, de kaneel en de likeur. Bestrooi de taart met een notenmix naar keuze, poedersuiker en serveer met de kaneelroom.

[td_smart_list_end]

Beelden: Wout Hendrickx


Lees ook: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '