Zo lukt het je misschien toch om in deze dure tijden je spaarboekje aan te dikken.
9 financiële doelen die je kan stellen en je kunnen helpen om (in de toekomst) beter te sparen
Wil jij je spaarboekje stevig aandikken zodat je zonder schulden en zonder schuldgevoel die verre reizen, feestjes en festivals kan inhalen? Dan is het een goed idee om een aantal financiële doelen te stellen die je kunnen helpen om beter te sparen.
Nooit eerder was het zo moeilijk om geld te sparen. Wil jij je spaarboekje ondanks de alsmaar stijgende prijzen toch aandikken? Stel dan een aantal financiële goals die je kunnen helpen om je bankzaken onder controle te houden. Wij helpen je alvast op weg met een aantal simpele doelstellingen.
Stop met ‘achteraf betalen’.
In een paar klikken zit je winkelmandje vol en bedraagt het totaalbedrag drie keer meer dan wat er nog op je rekening staat. Toch weerhoudt dat je er niet van om álles te bestellen en achteraf te betalen, want: ‘de helft daarvan zal waarschijnlijk toch weer niet goed zijn’. Kan goed zijn, maar door die ‘achteraf betalen’-knop heb je wel sneller de neiging om méér te bestellen en zal er achteraf hoogstwaarschijnlijk ook veel meer in je kleerkast belanden. Probeer daarom om op budget te shoppen en niet meer uit te geven dan je budget. Betaal de rekening meteen zodat er na drie maanden geen boete in de bus kan vallen. Vallen de items tegen? Dan kan je ze nog altijd terugsturen. Als je ze al betaald hebt, zal je ook sneller de neiging hebben om iets terug te sturen als het toch niet helemaal je ding is.
Zet aan het begin van elke maand een bedrag aan de kant.
Is je loon gestort? Zet dan meteen een bepaald bedrag aan de kant. Om het jezelf wat makkelijker te maken, kan je die overschrijving via een domiciliëring laten verlopen. Zo kan je bijvoorbeeld elke maand 50 euro laten storten op een aparte reisrekening, 25 euro op een rekening ‘in geval van nood’ en 100 euro op je spaarboekje. Zo heb je ook meteen een beter overzicht van het budget dat je die maand nog kan besteden.
Houd een budgetonderzoek.
Als je het moeilijk vindt om je aan een bepaald budget te houden, heb je misschien nog niet de juiste methode gevonden om dat te doen. Houd daarom een groot budgetonderzoek. Besteed een weekend aan het uitzoeken van een drietal verschillende budgetteringsmethodes. Stel bijvoorbeeld een spreadsheet op, download een app die je aanspreekt of houd een huishoudboekje bij. Test elke maand één methode uit en probeer zo te achterhalen welke methode je het beste ligt en met welke methode je je dus ook het makkelijkst aan je budget kan houden. Onthoud vooral dat het zo moeite- en zorgeloos mogelijk moet aanvoelen.
Vraag opslag.
Zélfs in een uitdagende economische situatie heb jij het recht om betaald te worden voor het harde werk dat je verzet. Heb je nog nooit opslag gevraagd? Dan wordt het dringend tijd om daar werk van te maken. Het is geen evidente vraag, we know, maar met deze gouden tips durf je het wel te vragen.
Bouw een reserve op voor noodgevallen.
Als de afgelopen jaren ons één ding geleerd heeft, dan is het wel dat het leven onzeker kan zijn. Daarom is het geen slecht idee om een bepaald bedrag aan de kant te hebben staan dat je enkel en alleen in noodsituaties mag gebruiken. Je weet nooit dat jij of je lief je job verliest of dat je auto het plots begeeft. Zoek uit wat je minimum nodig hebt om een maand te kunnen ‘overleven’ zonder inkomen en zorg ervoor dat je minstens dat bedrag aan de kant hebt staan op een aparte rekening. Werk naar een spaardoel toe, wetende dat het je een heleboel kopzorgen kan besparen.
Bereid je voor op grote aankopen.
Ben je van plan om je interieur een update te geven of al een reisje (tip: mét annulatieverzekering) vast te leggen? Bereid je dan al voor op die aankoop door de kosten te verspreiden. Bestel bijvoorbeeld de ene maand je vliegtickets, boek de volgende maand je hotel(s) en leg de maand daarna je excursies vast. Zo geef je jezelf ook voldoende tijd om prijzen te vergelijken en op zoek te gaan naar de beste deals.
Probeer je schulden af te lossen.
Hoewel je ouders je hoogstwaarschijnlijk maar wat graag willen helpen bij de aankoop van die nieuwe zetel of fiets, denk je best twee keer na voordat je nóg een lening bij iemand aangaat. Het is heel makkelijk om altijd op iemand anders te rekenen, maar na verloop van tijd stapelen de schulden die je moet afbetalen zich op en zie je door de bomen het bos niet meer. Maak er dit jaar een goed voornemen van om bij niemand te gaan lenen, je eigen boontjes te doppen én je openstaande schulden nog af te lossen. Stel eventueel zelf een een afbetalingsplannetje op waar je je aan kan houden. Zo kan je daarna weer volop beginnen sparen.
Probeer grote kosten te drukken.
Moeten we nog herhalen dat diesel, benzine, gas en elektriciteit peperduur zijn geworden? Onder het motto ‘alle beetjes helpen’, doe je er goed aan om die grote kosten toch te proberen drukken. Daarom verzamelden wij een aantal tips die je tankkosten en energieverbruik helpen doen dalen.
Denk nu – ja, nú – al na over je pensioen.
Als er één ding is dat we maar blijven uitstellen, dan is het pensioensparen. Want waarom zou je nu al beginnen sparen voor iets waar je pas binnen veertig jaar van kan genieten, toch? Het lijkt misschien een ver-van-je-bedshow, maar het loont écht om nu al een appeltje voor de dorst opzij te zetten.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier