Hallo, keuzestress!
HOTSPOTS: dit zijn de 18 favoriete vegan adresjes van onze redactie
Wil jij graag meer vegan eten? Er zijn tegenwoordig al heel wat adresjes in België die een (volledig) plantaardig aanbod hebben. Geen idee waar eerst te gaan? Onze redactie deelt alvast hun favorieten. Hallooo, keuzestress!
Camion & Camionette in Antwerpen
Chef lifestyle Judith (43): ‘Camion won vorig jaar de tweede prijs in de categorie “beste lunch” van BE Vegan. En dat is helemaal terecht, al mochten ze van mij ook de eerste prijs krijgen. Hun toast gekapt met vegan preparé, pesto, veganaise en olijvencrumble is gewoon de állerbeste. Reserveer zeker ook eens voor hun brunch: beentjes onder tafel schuiven en allerlei lekkers wordt naar je tafel gebracht. Als we iets te vieren hebben, gaan we naar het zusje van Camion, Camionette, bij ons om de hoek. Daar geniet je van een volledig vegan menu in het gezellige Berchemse Pakt. De bediening is in beide zaken enorm vriendelijk en relaxed, aanraders!’
Waar? Paleisstraat 7 (Camion) & Regine Beerplein 1 (Camionette), Antwerpen
Meer info? Camion-ette.be
Humm in Antwerpen
Artdirector Line (31): ‘De place to go voor een vriendinnenavond: Humm. We doen er steevast aan food sharing, want een tafel vol kleurrijke mezze maakt de avond toch instant gezellig? Ze openden onlangs een deli next door, ik kan niet wachten om hun on the go bowls uit te testen.’
Waar? Dageraadplaats 31/33, Antwerpen
Meer info? Humm.love
Tastebuds in Antwerpen
Journalist Catherine (35): ‘Jarenlang keek ik watertandend naar de veggie en vegan fastfoodzaken in wereldsteden als Amsterdam en Londen. “Waarom hebben ze dat bij ons niet?” dacht ik dan. Wel, mijn gebeden zijn verhoord dankzij Tastebuds. Deze hippe snackbar brengt vegan funfood naar Antwerpen. De loaded fries zijn dé sensatie van ’t Stad.’
Waar? Dageraadplaats 15, Antwerpen
Meer info? Tastebudsantwerp.be
Spritz in Antwerpen
Modejournalist Chloë (30): ‘Spritz staat al een tijd bovenaan op mijn lijstje. Het is de eerste honderd procent plantaardige Italiaanse trattoria en bar in Antwerpen. Je smult er van klassiekers als spaghetti alla carbonara tot meer onbekende streekgerechten uit Noord- en Zuid-Italië. En uiteraard hoort daar een heerlijk wijntje of Spritz bij. A presto!’
Waar? Oude Koornmarkt 11, Antwerpen
Meer info? Spritz-antwerp.com
Circus in Antwerpen
Lifestylejournalist Laura (34): ‘Een gezellig interieur, een originele menukaart, uiterst vriendelijke bediening, een binnenkoer waar je even vergeet dat je midden in de stad zit én een luiertafel: er zijn meerdere redenen waarom ik graag bij Circus over de vloer kom. Hoewel ik veganist noch vegetariër ben, kan ik de biologische keuken van Circus ten zeerste smaken. Niet alleen de ontbijt- en lunchgerechten zijn to die for, ook de versgeperste sapjes en huisgemaakte desserts vrij van geraffineerde suikers zijn een bezoekje waard. Aperoliefhebber? Hier proef je van de lekkerste natuurwijnen en bijbehorende hapjes.’
Waar? Kasteelpleinstraat 26, Antwerpen
Meer info? Circusrestaurant.be
De broers van Julienne in Antwerpen
Journalist Elien (35): ‘Nog voor vegan eten een trend werd, leerde De broers van Julienne me al dat veggie of vegan eten niet eentonig hoeft te zijn. De kaart biedt je veel boeiende gerechten met een internationale touch. En ook de quiches die je er kan meenemen uit de grote, verleidelijke toog tonen aan dat je ook zonder vis of vlees heel out of the box kan gaan en gevarieerd kan eten. Sla zeker ook het dessert niet over. Hoewel ik helemaal niet zo’n zoetekauw ben, ga ik hier altijd overstag.’
Waar? Kasteelpleinstraat 45/47, Antwerpen
Meer info? Debroersvanjulienne.be
And/or in Antwerpen
Hoofdredactrice Eva (45): ‘Het interieur van wijnbar en plantbased restaurant and/or viel me al in positieve zin op: discreet, rustig, met een lange gebogen toog waar je aan kan eten en een paar tafeltjes. Maar de ware verrassing kwam pas toen ik ook echt ging proeven. De honderd procent plantaardige bordjes om te delen – bij je gekozen flesje wijn – zijn stuk voor stuk kunstwerkjes. Er waren radijsjes met cashewkaas, een toast met plantaardige “feta”, een avocado met kruidige olie en zeekraal, pikante aardappeltjes. Alles was verrukkelijk, met echt bijzondere smaakcombinaties. Aan de dessertkaart ben ik niet meer geraakt, dus ik ga zeker terug.’
Waar? Haantjeslei 1, Antwerpen
Meer info? Andorantwerp.com
Icelab Nicecream Creations & Pura Vida Taco’s in Antwerpen
Socialmediamanager Demi (25): ‘Ooit testte ik bij de Antwerpse ijszaak Icelab Nicecream Creations hun vegan cheesecakesmaak en sindsdien denk ik er nog vaak aan terug. Ie-der-een kan hier een ijsje eten, wat voor allergie je ook hebt. En aan de overkant zit Pura Vida Taco’s. Daar zal je snel doorhebben dat vlees geen cruciale factor speelt in het maken van heerlijke Mexicaanse gerechten.’
Waar? Oudevaartplaats 38 (Icelab Nicecream Creations) & Nieuwstad 10 (Pura Vida Taco’s), Antwerpen
Meer info? Icelab.be & Puravidatacos.com
Funky Jungle in Mechelen
Webjournalist Evi (25): ‘Funky Jungle in het hartje van Mechelen is een klein maar fijn restaurant. Zoals de naam al verklapt, is niet alleen het eten funky, maar ook het interieur. Qua eten zijn de loaded nachos overheerlijk en ook de vegan praliné-magnum als dessert mag je niet missen. Zelf ben ik niet vegan, maar liet ik me overhalen door de uitgebreide cocktailkaart. Het eten is simpel maar lekker en de uitbaters zijn erg sympathiek. Winner op alle vlakken dus.’
Waar? Onder-Den-Toren 7, Mechelen
Meer info? Funkyjungle.be
Noordoever in Leuven
Reportagejournalist Marijke (33): ‘Noordoever in Leuven is een pareltje waar deze gelegenheidsveganist maar al te graag komt. In eerste instantie werd ik verleid door de heerlijke plantaardige desserts – van de allerbeste bananentaart tot een overheerlijke pindareep – maar ook de verrassende keuze aan biologische gerechten valt keer op keer in de smaak. Noordoever werkt via een buffetformule en je betaalt per 100 gram. Er is voor ieder wat wils, maar het gezegde “kiezen is verliezen” is hier meer dan op zijn plaats. Van al dat lekkers genieten, doe je in een ongedwongen kader met zicht op het rustgevende water. Zelfs de hardcore vleeseter zal er geen spijt van krijgen!’
Waar? Vaartkom 17A, Leuven
Meer info? Noordoever.be
Verdo in Brussel
Mode- en beautyjournalist Emilie (37): ‘Het Brusselse verdo bewijst dat echt goed eten hand in hand kan gaan met dierenleed vermijden en de impact op het milieu verminderen. Op de kaart staan seizoensgebonden gerechten – zoals kroketjes van gekarameliseerde en gekonfijte ui en geroosterde seitan met een sausje van morilles -, die bereid worden met zo veel mogelijk lokale ingrediënten. Niet te missen voor iedereen die bewuster wil eten.’
Waar? Vleurgatsesteenweg 146, Brussel
Meer info? Verdo.brussels
Savage in Brussel
Journalist Julie (44): ‘Bij Savage geniet je van een gastronomische versie van de plantbased keuken. ’s Avonds eet je er van een viergangenmenu met twee voorgerechten, een hoofdgerecht en een dessert. Ga je met iemand die echt geen vis of vlees kan missen, dan kan je dat als extra bijbestellen. De vegan gerechtjes zijn een feest op zich: unieke combinaties, mooie kleuren en gevarieerde texturen. Geen enkel gerecht verveelt, beloofd!’
Waar? Vredestraat 22, Brussel
Meer info? Savage.restaurant
Humus x Hortense in Brussel
Reisjournalist Marie (35): ‘Eigenaars Nicolas en Caroline waren de eersten die de vegan keuken een gastronomische plek gaven in ons Belgenland en erin slaagden om een gangenmenu met interessante, originele en pure gerechten op je bord te toveren. Nicolas roert in de potten, Caroline zorgt voor de bediening en de al even boeiende botanische dranken. Voor mij is een restaurantbeleving compleet als niet alleen het eten verrast, maar ik me er ook thuis voel en de setting klopt. Je tafelt hier in een voormalig theesalon met indrukwekkend barok interieur en je krijgt je eten geserveerd op borden gemaakt door Caroline zelf. Beter wordt het niet, toch? En dat heeft de Michelinjury ook begrepen, want ze kregen dit jaar hun eerste ster. En dat is helemaal verdiend.’
Waar? De Vergniesstraat 2, Brussel
Meer info? Humushortense.be
Foglia in Genk
Columnist Nele (40): ‘Fol-ja’. Zonder ‘g’. Het Italiaanse woord voor ‘blad’ en een duidelijke verwijzing naar de symboliek erachter: een plantaardige levensstijl. Ziedaar alvast de uitleg achter de naam van dit vegan Italiaanse restaurant dat in de gezelligste straat van Genk ligt. Ze werken met een vast menu dat maandelijks wisselt. Het restaurant staat al lang op mijn verlanglijstje – ook al ben ik een vleeseter! – en mijn reservatie is gemaakt, dus tot dan blijf ik watertanden. Doe gerust hetzelfde, ter plekke of op hun Instagramaccount @foglia_genk, waar je de prachtige bordjes kan zien.’
Waar? Vennestraat 203, Genk
Meer info? Foglia.be
Lento in Hasselt
Beautyjournalist Charlotte (32): ‘Hier moet je naartoe als je graag gastronomisch plantaardig eet voor een betaalbare prijs. Voor 37 euro heb je er al een heel verzorgd driegangenmenu. De smaakcombinaties zijn altijd superverrassend, waardoor ook niet-veganisten ervan zullen genieten. Én er hangt een ontspannen, chille vibe. My kinda place! Ze hebben bovendien ook een vestiging in Antwerpen.’
Waar? Zuivelmarkt 34, Hasselt & Oude Koornmarkt 44A, Antwerpen
Meer info? Restaurantlento.be
O’yo in Gent
Webredacteur Herlinde (35): ‘Bij O’yo kan je gezond, plantaardig en verrassend lekker ontbijten. Hun focus ligt op voeding die je energiek en gelukkig maakt, en daarom vermijden ze geraffineerde suikers en beperken ze dierlijke eiwitten en tarweproducten. Ik ben zelf niet veganistisch, maar toch kom ik hier heel graag, omdat hun gerechtjes niet alleen lekker zijn, maar er ook nog eens mooi uitzien – en het oog wil natuurlijk ook wat. Mijn favoriete gerechten zijn de Pink Panther Pancakes en de Acai Mango Madness.’
Waar? Brabantdam 82 & Sint-Baafsplein 12, Gent
Meer info? Oyobar.be
Full Circle in Gent
Webjournalist Ysaline (28): ‘Iedereen die mij kent, weet dat Full Circle in Gent mijn favoriete koffiebar is, om te werken en te genieten van een fijne babbel met een vriend(in). Alles is er vegan en ik neem standaard een iced latte met havermelk en een heerlijke donut. Sinds kort hebben ze een tweede vestiging aan het station Gent-Sint-Pieters, waar ik ’s morgens een stop maak voor een chocoladekoek en een koffie.’
Waar? Zuidstationstraat 5 & Kon. Astridlaan 218, Gent
Meer info? Fullcircleghent.com
Yust in Luik
Journalist Justine (32): ‘Na het succes in Antwerpen opende hotel YUST vorig jaar een tweede, even hippe vestiging in Luik. Verwacht je ook hier aan een subliem, artsy interieur, een gigantisch rooftopterras voor je zomerse apero en een ongelooflijk goed sharing-restaurant. Extra bijzonder: je kan je menu volledig vegan bestellen, en dat is minstens even geweldig. Alles wordt bereid met biologische, seizoensgebonden ingrediënten trouwens. Ik werd achterover geblazen door hun taco met knolselder en ananas, de groene asperges met yuzu-miso en het rabarberdessert met een mousse van granny smith, olijfolie en yoghurt. Ga dat proeven.’
Waar? Esplanade Simone Veil 2, Luik
Meer info? Yust.com/liege
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier