Welk adresje is jouw favoriet?
Op deze 14 plekjes eten onze redactrices de lekkerste spaghetti
Iedereen bestelt weleens een dampende spaghetti op restaurant en daardoor heeft ook ie-de-reen een all time favorite. 14 Flairredactrices verklappen hun favoriete restaurants om spaghetti te eten.
Den Trol in Schoten
Chef online Robine: Ja hoor, als schrijver van dit artikel durf ik mijn eigen keuze helemaal bovenaan te zetten. Simpelweg omdat ze niet te evenaren valt. Den Trol in Schoten is een bruin café, maar 99 % van het volk komt er (mede) omdat ze de allerlekkerste spaghetti serveren. Mijn (groot)ouders, tantes en nonkels, vriend(inn)en... Jong en oud zal het beamen.
Voor slechts 13,50 euro (voor ne kleine, wat voor velen meer dan genoeg is, betaal je zelfs maar 9 euro) krijg je er een grote spaghetti bolognese met een pittig toetsje, een royale berg kaas en de nodige gehaktclusters. Wie een ‘half om half’ bestelt, krijgt bij zijn bolognesesaus een geheime bechamelachtige saus om de spaghetti minder pikant te maken. Ik ga steevast voor de klassieke spaghetti ‘Den Trol’, maar mijn vriendinnen zijn dan weer helemaal fan van de romige variant. Ook de andere sauzen zoals veggie, spinazie met spekjes of zalm... zijn aanraders.
Waar? Gelmelenstraat 157
Meer info? cafedentrol.be
Concordia in Maasmechelen
Socialmediamanager Demi: Ik ben Italiaans, dus uiteraard eet ik veel spaghetti. Het liefst maak ik ze zelf vers, maar aangezien ik daar niet altijd tijd voor heb, eet ik mijn spaghetti vaak op restaurant. Gelukkig zijn er meer dan genoeg Italiaanse restaurants in Maasmechelen, dus keuze genoeg voor een lekkere spaghetti. Toch kies ik negen keren van de tien voor restaurant Concordia. Sfeer, gezelligheid en de spaghetti con vongole krijgen van mij elke keer weer een 10/10. Thank me later.
Waar? Nijverheidslaan 43
Meer info? eetcafeconcordia.be
De Kastart in Gent
Webredactrice Herlinde: Als Gentenaar ben je eigenlijk bijna verplicht om De Kastart als beste spaghettiplekje te verkiezen, naast die overheerlijke, zelfgemaakte spaghetti van je mama uiteraard. Je kan kiezen uit de traditionele bolognesesaus, pesto of de spaghetti Kastart, dat is die van ‘t huis en ook meteen mijn favoriet. Iets romiger dan de normale variant, wat mijn intolerantie voor lactose haat, maar het is het eventuele bezoekje aan de pot achteraf helemaal waard! 😉
Waar? Onderbergen 42
Meer info? dekastart.be
Café Kamiel in Antwerpen
Webredactrice Laura: Bij Café Kamiel in Antwerpen eet je op donderdag à volonté spaghetti bolognese of veggie met emmentaler of Parmezaanse kaas en dat voor maar 15 euro. Het is er leuk zitten, zeker in de zomer op het terras. Je kan er bovendien gerust reserveren met een grote groep. Ideaal als donderdagavondactiviteit! Extra troef: jij kan op je gemak je spaghetti eten terwijl de eventuele kids enkele meters verder in de speeltuin van het Hof van Leysen zitten te spelen.
Waar? Markgravelei 90
Meer info? cafekamiel.be
In de Patattezak bij Pee Klak in Strombeek-Bever
Eindredactrice Caren: Zelfs mensen die me slechts vaag kennen, zullen het bevestigen: mij mag je te allen tijde wakker maken voor een bord spaghetti bolognese. Het is al een paar jaar een van mijn levensdoelen om de allerbeste variant te ontdekken. Ik doorkruis er continenten voor, no joke.
Maar zelfs in San Francisco en Firenze kunnen ze niet tippen aan de hemel die In de Patattezak (‘bij Pee Klak’ voor de vrienden) in Strombeek-Bever vormt. De combinatie van de altijd beetgare pasta, de fluffy hoop geraspte kaas, het totale gebrek aan de plas water die in andere pastahuizen weleens op je bord achter durft te blijven, de heerlijke pikante olie en het filmthema in het interieur maakt van dit adres mijn vaste stop voor een portie geluk en comfort.
Voeg daar nog de saus met haar mooie oranjerode tint en haar perfecte balans tussen zuur, zoet en zout aan toe, en zelfs de spaghettisaus van je mama moet het onderspit delven. Allen daarheen, maar laat wel een plekje aan mijn lievelingstafeltje bij de ‘Lady and the Tramp’-poster voor me vrij, alsjeblieft.
Waar? Oude Mechelsestraat 48
Meer info? indepatattezak.com
Pulcinella in Hasselt
Columniste Nele: Pulcinella is een van mijn favorieten in Hasselt. De Italiaanse mama staat achter de kookpotten en de setting is heel basic. Je eet je pasta rechtstreeks uit de pan en zelfs die zal je willen opeten. Voor mij een spaghetti vongole alsjeblieft, dankjewel!
Waar? Fruitmarkt 14
Meer info? Facebook
Pici in Antwerpen
Lifestylejournaliste Elien: Zoals dat met de meeste Belgen gaat, draai ik naar Italiaanse normen veel te veel groenten in mijn bolognesesaus.
Toch kan ik ook heel erg genieten van een pasta die wel aan het motto van de Italianen voldoet: less is more. Daarom vind ik de pasta’s van Pici op de Dageraadplaats in Antwerpen top. Puur, eenvoudig, maar superlekker. Meestal kies ik pasta pesto of vongole, maar er is er geen enkele waar ik niet met smaak van smul.
Waar? Dageraadplaats 13
Meer info? pastapici.be
La Piazza in Nieuwpoort
Webredactrice Chloë: Voor een goedgevuld bord authentieke pasta rijden we tijdens een weekendje aan zee soms speciaal tot in Nieuwpoort, de badstad waar we tijdens mijn tienerjaren regelmatig vertoefden.
La Piazza ligt verscholen in een gaanderij aan de bekende Albert I laan en is de plek bij uitstek om heerlijk Italiaans te dineren. De pasta’s zijn er misschien iets duurder, maar je proeft simpelweg dat ze door een Italiaanse chef gemaakt zijn én de smaakcombinaties zijn er vaak verrassend. Opgelet: deze zaak is vaak volgeboekt (zeker tijdens het hoogseizoen), dus op voorhand een plekje reserveren is een must.
Waar? Albert I laan 293
Meer info? lapiazza-nieuwpoort.be
Pizzeria Pugliese in Antwerpen
Hoofdredactrice Eva: Eigenlijk is dit een pizzeria en ja, de pizza’s zijn er het allerbeste, maar soms heb je gewoon zin in comfort en dan ga ik voor een pasta. De pasta van de dag is altijd lekker, of het nu met vongole of gewone tomatensaus (zeg nooit gewoon tegen een Italiaanse tomatensaus!) is. Ik kom graag met mijn gezin in dit piepkleine Italiaans restaurantje. Ze zijn er supervriendelijk en het heeft écht de sfeer van een authentieke pizzeria in Puglia. Tip! Bestel een glas lekkere primitivo bij je pasta.
Waar? Gijzelaarsstraat 58
Meer info? Op de website
De webshop Culasarsa
Art director Line: Ik woon in Mol en heb in de buurt niet meteen een spaghettirestaurant dat ik een grote aanrader kan noemen.
Wel ben ik enorme fan van Culasarsa, een webshop waar je de lekkerste recepten vindt én er meteen ook hun verse ingrediënten kan shoppen. Voornamelijk de passie waarmee oprichtster Michelle over de producten praat en ook de mooie branding spreken me enorm aan.
Waar? Culasarsa.com
Bavet in verschillende Vlaamse steden
Webredactrice Ysaline: Ik ben héél kieskeurig als het op spaghetti aankomt. Voor ik vegetariër werd, vond ik enkel die van mijn mama superlekker en geen enkel ander recept kon eraan tippen. Aangezien ik geen vlees meer eet, heb ik ook al jaren geen goeie homemade spaghetti bolognese meer gegeten.
En toen bracht Bavet de Bolo Bastard uit, een veggie versie van bolognesesaus. Lekkere saus, geen grote stukken groentjes en een goeie vleesvervanger! Bavet is tegenwoordig dan ook mijn go to-plek voor spaghetti.
Waar? Ontdek hier de 16 locaties
Meer info? bavet.eu
Brel in Berchem
Chef lifestyle Judith: De lekkerste pasta vind je in Berchem bij Brel. Bestel daar de Bolo Brel en je krijgt een lekkere ragu met grote paccheripasta. Bestel er één van hun lekkere wijntjes bij en blijf zeker hangen voor een van hun dessertjes of het kaasplankje.
Waar? Statiestraat 46
Meer info? Facebook
Sistina in New York
Columniste Anaïs: Het Italiaanse restaurant Sistina bevindt zich in een prachtig, oud, mooi huis in de Upper East Side. Mijn lief en ik gaan er telkens heen voor onze huwelijksverjaardag (al drie keer and counting!) Het is te sjiek voor een simpele bolo (al lust ik dat wel graag), maar die ene keer ga ik met veel plezier voor oesters, champagne en een ravioli van wilde paddenstoelen. That’s amore!
Waar? 24 E 81st St
Meer info? sistinany.com
Bobby in Berchem
Reisjournaliste Marie: Op vrijdagen serveren ze bij café Bobby in Berchem overheerlijke huisgemaakte spaghetti bolognese. Tel daar een gezellige, ongedwongen sfeer en een boeiende selectie natuurwijnen bij en je begrijpt meteen waarom dit mijn favoriete spaghettiplek is.
Waar? Isabellalei 161
Meer info? Facebook
Meer hotspots:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier