‘Moest het ontbreken van mijn danskwaliteiten geen rol spelen, stond ik meteen op dat podium.’
UITGETEST: redactrice Annelies ging een dagje achter de schermen bij cabaret Crazy Horse in Parijs
Lichten uit, glitterkostuums aan: cabaret spreekt bij velen tot de verbeelding. Redactrice Annelies trok naar Parijs om een van de meest prestigieuze cabarets te bezoeken: Crazy Horse Paris. De show komt eind oktober voor enkele dagen naar België en redactrice Annelies werd alvast betoverd door alle glitter en glamour: ‘Danseres worden in een cabaret was een meisjesdroom.’
Sinds ik als kind de films ‘Moulin Rouge’ en ‘Burlesque’ zag, leef ik met een grote droom: danseres worden in een cabaret. Hoe ik dan achter een bureau op de redactie van Flair ben beland en niet op het podium van, zeg maar, Crazy Horse in Parijs? Daar heeft het lot iets mee te maken.
Het lot in deze situatie zijnde mijn gefaalde balletlessen als kind, mijn weinig verdienstelijke poging tot burlesque als prille volwassene en het complete gebrek aan de souplesse en sensualiteit die het een professionele cabaretdanseres betaamt. Mijn droom bleef dus jarenlang diep verborgen in mijn hart, tot ik hem vorige week even mocht bovenhalen.
Cabaret microbe
Het lot stond voor een keertje dus wél aan mijn kant toen ik de kans kreeg om een hele dag te gaan vertoeven achter de schermen van een van de bekendste cabarets in de Franse hoofdstad: Crazy Horse Paris. De ‘Forever Crazy’-show gaat namelijk op tournee en komt vanaf 23 tot en met 27 oktober voor 10 optredens naar het Circus Grand Casino in Namen. Het perfecte moment voor mij om een kijkje te gaan nemen, zodat ik de cabaretmicrobe kan doorgeven.
Mijn drukbezette dag start met een halfuur durende rit in een taxi, recht van treinstation Paris Nord naar Crazy Horse. Ik geniet met volle teugen van de Parijse straten, de architectuur, de zon op m’n snoet en de wind die door het open raam m’n haren in de war gooit. Goed dat ik het allemaal innam, want na aankomst zeg ik de buitenlucht vaarwel om me de rest van de dag diep in het hart van het luxueus uitziende gebouw te begeven.
Weinig om het lijf
Wie cabaret een beetje kent, weet dat de danseressen weinig om het lijf hebben, letterlijk dan. Maar dat wil niet zeggen dat er licht omgesprongen wordt met de kostuums. Bij Crazy Horse staan de danseressen bijna helemaal naakt op het podium, waardoor hun outfits voornamelijk bestaan uit (plak)strings, bretellen, accessoires, torenhoge hakken (hallo, Christian Louboutin), hoeden en de iconische pruiken waarvoor de cabaret bekendstaat. Weinig stof, maar toch veel werk. Dat blijkt uit mijn gesprek met Céline Maury, die ergens in het labyrint van donkerrode gangen haar atelier heeft.
‘Dit was het originele atelier in de beginjaren van de Crazy Horse, maar ondertussen zijn we de kleine ruimte een beetje ontgroeid’, aldus Céline, die al achttien jaar met liefde en uiterste precisie aan de kostuums werkt. Elke nieuwe danseres krijgt namelijk op maat gemaakte kostuums en die worden allemaal bijgehouden sinds 1951. Het grote atelier dat daarvoor nodig is, ligt net buiten de bruisende binnenstad. De ruimte waarin ik me bevind is voor last minute aanpassingen. Céline en haar collega’s doen die allemaal met de hand en leggen uit dat de pasvorm precies goed moet zijn. Door de vele kledingwissels en de lichaamsfoundation die de danseressen dragen, is het niet mogelijk om een kledingstuk aan hun lijf te kleven. Alles moet dus perfect blijven zitten en er piekfijn uitzien.
Voorbestemd voor cabaret
In de roze loges vol kostuums, make-up en groepsfoto’s ontmoet ik een paar danseressen. Sommigen rolden erin, anderen doen dit al hun hele leven. Ze hebben allemaal verschillende nationaliteiten, leeftijden, talen en culturen, maar één ding hebben ze gemeenschappelijk: de passie voor dansen bij Crazy Horse. De danseressen spreken met evenveel liefde en trots over hun job, als over elkaar. Op de plek waar ze zich elke avond klaarmaken hangt dus ook een ontspannen en vrolijke sfeer, die me een beetje doet denken aan slaapfeestjes waarop je in pyjama elkaars make-up doet. Moest het ontbreken van mijn danskwaliteiten geen rol spelen, had ik deze vrouwen al lang gesmeekt om me op te nemen in hun groep.
Ik maak kennis met Zelda Showtime en Ginger Knockout, die ik bij mijn aankomst al even heb zien stralen tijdens de repetitie. Ginger danst ondertussen al twee jaar bij Crazy Horse en komt oorspronkelijk uit Nederland. Voor haar familie was het een complete verrassing dat ze danseres wilde worden. ‘Niemand in mijn familie zit in de entertainmentbusiness, maar ik kon meteen op hun steun rekenen’, aldus de danseres. ‘Af en toe keer ik terug naar Nederland, maar na amper een paar dagen begin ik Parijs al te missen. Dit is mijn tweede thuis en het team bij Crazy Horse mijn tweede familie. Ik keek al jaren op naar deze danseressen, dus het is een eer om nu tussen hen te staat en hen mijn vriendinnen en zussen te kunnen noemen.’
Zelda Showtime werd aangenomen in 2020, maar haar première werd verhinderd door het ingaan van de eerste lockdown. Ze moest dus even wachten om haar talenten te showen, hoewel het wel al zeker was dat ze voorbestemd was voor cabaret. ‘Mijn ouders hebben zelf een cabaret, dus ik treed al op sinds mijn negende. Vandaar ook mijn stagenaam: Zelda Showtime. Performen stond voor mij in de sterren geschreven.’
Zo’n stagenaam, die elke Crazy Horse performer krijgt, wordt niet lukraak gekozen. Wanneer een nieuwe danseres wordt aangenomen, doorloopt ze eerst maanden van training. Tijdens die periode leert het team achter de cabaret haar goed kennen, om dan op basis van persoonlijke kenmerken, ervaringen uit haar verleden of hobbies een naam te kiezen. Vijf minuten voor haar grote première op het podium krijgt ze de alias voor het eerst te horen. Nee zeggen mag, alleen zit je dan wel vast met de tweede optie: terugkeren is geen mogelijkheid. Links naast het podium ontdek ik een muur waarop de namen staan van alle danseressen die ooit op dit podium gestaan hebben. Het doet me alvast nadenken over welke stagename mij toegekend zou worden. Als catlady met een passie voor boeken, gok ik op ‘Puss in Books’. Wat denk je?
Adieu, vooroordelen
Zoals ik eerder al zei, is Crazy Horse geen plek waar je heengaat om verhullende kostuums te zien. De vraag die dus op veel mensen hun lippen brandt, luidt dus als volgt: ‘Is dat wel feministisch, vrouwen die naakt op het podium staan?’
Ik vind zelf van wel, maar laat het toch liever uitleggen door een van hen. ‘Feminisme is keuzes voor jezelf mogen maken, doen wat je graag wil en de vrijheid krijgen om jezelf uit te drukken. Dat is precies wat wij doen bij Crazy Horse: wij tonen dat we fier zijn om vrouw te zijn’, legt Zelda uit. ‘Niemand dwingt ons trouwens om naakt te dansen. We zijn professionals die weten waaraan ze beginnen als ze auditie doen en deze job met liefde doen. Ik voel mij ook niet naakt op het podium, omdat ik gekleed wordt door de indrukwekkende show van licht en beeld die op mijn lichaam geprojecteerd wordt.’
Van vieze blikken hebben ze overigens ook geen last. ‘Als je puur uit seksuele drang een naakte vrouw wil zien, zijn er andere plekken die toegankelijker, goedkoper en discreter zijn. Naar Crazy Horse kom je voor de liefde voor dans, muziek, licht en cabaret tout court. Daarbij bestaat het publiek doorgaans voor meer dan de helft uit vrouwen en komen ook een heleboel beroemdheden de show bijwonen. Zendaya en Tom Holland zijn bijvoorbeeld geen onbekenden meer bij de cabaret en Selena Gomez kwam tijdens haar maand in Parijs vorig jaar zelfs meerdere keren kijken.
Op en top vrouw
Na uren te hebben rondgehangen backstage, is het eindelijk tijd om zelf plaats te nemen in een van de luxueuze rode zetels. De hele zaal zit vol met koppels en groepen vriendinnen, en de sfeer zit er dik in dankzij de extravagante Stan Believe die al zingend het publiek opwarmt. Met mijn fles Crazy Champagne voor me, mooi opgemaakt en in mijn favoriete jurk, word ik overspoeld door een warm ‘main character’-gevoel. Ik kan niet wachten tot de lichten uitgaan en ik eindelijk de show ga zien waar ik zoveel over gehoord heb.
De beste manier om dit te beschrijven? ‘Totally Crazy’ is een spektakel om ‘u’ tegen te zeggen! De indrukwekkende dansnummers volgen elkaar in snel tempo op en gaan van burlesque, over modern, tot mysterieus en sensueel. Deze vrouwen zijn zonder meer topsporters, wat ook niet gek is wetende dat ze dit elke avond minstens twee keer doen én meermaals per week hard trainen.
Zelfvertrouwen, talent, humor, sensualiteit, samenhorigheid en trots: het spat van de danseressen af en werkt aanstekelijk voor voor het publiek. Ik voel me jammer genoeg vaak onveilig in grote groepen, tijdens optredens of feestjes bijvoorbeeld, maar hier in mijn fancy rode zetel is het tegendeel waar. Er wordt gejoeld, gelachen en luid geapplaudiseerd, en we maken er samen met de performers een groot feest van. Na afloop merk ik dat ik wat rechter loop, met mijn kin hoog en mijn borst vooruit. Ik voel me geïnspireerd en apprecieer mijn eigen vrouwenlijf net iets neer. Oh, I love being a woman.
Van 23 tot en met 27 oktober voor komen de danseressen van ‘Crazy Horse Paris’ naar namen met de ‘Forever Crazy’-show. Meer info en tickets vind je hier.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier