Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

Blijft jouw zoektocht ook aanslepen?

Je droomhuis nog niet gevonden? Met deze tips lukt het wél!

Weinig dingen zo leuk, spannend, ingrijpend en duur als een huis of appartement kopen. Goed voorbereid aan je zoektocht starten is de sleutel tot succes. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Met onze tips vermijd je verrassingen en teleurstellingen.

1. Weet hoeveel geld je kan lenen


The money. Voor je aan je zoektocht begint, is het belangrijk om te weten wat je budget is en hoeveel geld je kan lenen bij de bank. De richtlijnen:

  • De meeste banken hanteren de 1/3de-regel, waarbij het bedrag dat je moet afbetalen per maand maximaal 1/3de van je netto-inkomen mag zijn.
  • Je moet maandelijks minstens 1000 euro overhouden van je loon om te kunnen leven.
  • De 20/80-regel. De meeste banken vragen een eigen inbreng van ongeveer 15 à 20 %. Dat betekent dat je zelf 20 % van het aankoopbedrag moet ophoesten en dat je de rest kan lenen bij de bank.
  • Krijg je moeilijk een lening bij de bank te pakken? Informeer zeker ook eens voor een sociaal krediet bij het Vlaams Woningfonds.
  • Vergeet de bijkomende kosten niet: ereloon van de notaris, aktekosten en de registratierechten (in Vlaanderen bedraagt die 7 % of 10 %).
  • Hou ook rekening met extra kosten naast de aankoopprijs: verbouwingen, schilderwerken, nieuwe meubels...

2. Renoveren of sleutel-op-de-deur?


Bezint eer ge begint. Er kruipt heel wat tijd en werk in een nieuwbouw of verbouwing, maar er zijn natuurlijk ook heel wat voordelen aan verbonden, zoals een hogere verkoopwaarde achteraf, een energiezuiniger huis en een spreiding van de kosten. Maak een lijstje van voor- en nadelen en weeg af welke keuze het best in jouw leven past.

3. De locatie


Je locatie hangt natuurlijk van verschillende factoren af: je hebt er je hart verloren, het is dicht bij je werk of de buurt is net heel betaalbaar. Volgens makelaar Philippe Gillis van ugly.be is mobiliteit ook echt iets waar je op moet letten. ‘Bekijk vooraf goed of de buurt makkelijk te bereiken is, en dat hoeft niet altijd met de auto te zijn. We merken een grote verschuiving naar populariteit van huizen in de omgeving van stations. Terwijl die buurten vroeger vaak als onveilig werden beschouwd, zien we dat steeds meer jonge gezinnen de stationsbuurten opzoeken. Openbaar vervoer wordt hoe langer hoe belangrijker. De prijzen in de buurt van tramhaltes en stations stijgen trouwens ook, dus het kan een goede investering zijn.’

4. De zoektocht


Je weet wat, in welke prijsklasse en waar je het wil. Dan is het hoog tijd om te beginnen zoeken. Makelaar Philippe van ugly.be weet als geen ander hoe dat moet. Zijn tips:

  • Schrijf je in op de website van de makelaars in je buurt. De mensen die in ons systeem zitten, worden als eerste op de hoogte gebracht van nieuwe panden in onze portefeuille.
  • Op Immoscoop.be staat het meest recente aanbod van makelaars. Daar kan je een zoekopdracht registreren en dan krijg je geregeld updates. Goeie panden zijn meestal snel weer weg, dus dagelijks opvolgen is essentieel.
  • Maak je zoekopdracht niet te eng. Veel kandidaat-kopers weten heel specifiek wat ze willen. Maar als je iets ruimer zoekt, vind je jouw droomhuis misschien wel in een buurt waar je nog niet aan gedacht had, vlak bij jouw voorkeurslocatie. Of blijkt een terrasje aan je appartement niet meer prioriteit als je een park voor je deur hebt. Stap er met een open mind in. Je krijgt misschien een overvloed aan mails binnen, maar zo bots je waarschijnlijk sneller op jouw droomwoning.
  • Door in de markt te zijn, bots je vaak makkelijker op de juiste panden. Praat daarom met de makelaar met wie je een woning bezoekt. Wie weet is hij net bezig met een huis dat helemaal naar je wensen is. En anders kan hij je later contacteren, mocht er iets op zijn pad komen.
  • Iedereen wil natuurlijk de eerste zijn. Maar soms is het niet in je voordeel. Dat geeft je minder onderhandelingsmarge. Kijk ook eens naar huizen die al lang op de markt zijn. Mogelijks zijn ze te hoog geprijsd en wordt een – veel lager – bod aanvaard.
  • Wanneer je het best zoekt? Van maart tot juni en van september tot en met november komen de meeste huizen op de markt. Van 15 december tot 15 januari en tijdens de zomervakantie is het een pak rustiger. Als kandidaat-koper kan dat net een interessante periode zijn om rond te kijken. We hebben dan minder bezoeken, waardoor je als koper meer tijd hebt om na te denken.


Fiets jij elke dag voorbij Jouw Droomhuis? Waarom trek je je stoute schoenen niet aan en bel je aan met de vraag of ze verkoopplannen hebben? Of steek een briefje in de brievenbus. Je weet maar nooit én zo ben je zeker als eerste op de hoogte. Schrik dat de eigenaars dat niet appreciëren? Zo lang je beleefd en vriendelijk blijft, zullen de meeste mensen zullen vooral geflatteerd zijn door jouw vraag.

5. Op bezoek


Het is elke keer opnieuw razend spannend, een huis gaan bekijken. Want wie weet is dit wel jouw volgende ‘thuis’. En naast je buikgevoel is het natuurlijk ook belangrijk om je hoofd erbij te houden. Wat er ook gebeurt: laat je niet opjagen. Als het huis vol andere kandidaat-kopers loopt, of je weet dat er nog een hele rij kijklustigen na je komt, heb je vaak de neiging om sneller te beslissen. Maar bij een huis geldt meer dan ooit: bezint eer ge begint.

  • Zorg ervoor dat je huis future proof is. Kijk verder dan je situatie van vandaag. Als je single bent, moet je natuurlijk nu niet meteen een huis kopen voor vier kinderen. Maar denk toch even na of je een aantal jaren verder kan met je huis.
  • Let op de constructie en oriëntatie van het gebouw. Wat is het energieverbruik? Is er voldoende isolatie? welke oriëntatie heeft de tuin? Dat zijn dingen die belangrijker zijn dan een mooie keuken. Over tien jaar is je keuken verouderd, maar een goeie oriëntatie, constructie en locatie, dat blijft altijd belangrijk.
  • Als je een appartement wil kopen, is het belangrijk om rekening te houden met het volledige gebouw. Is het dak voldoende geïsoleerd? Zijn er in de nabije toekomst extra kosten te voorzien? Onderhoud van een appartementsgebouw of mede-eigendom kan prijzig worden. Bekijk dat vooraf dus goed.
  • Ken je er zelf niet veel van? Neem een bevriende professional mee als je gaat kijken. Een architect, aannemer of makelaar kan verborgen gebreken sneller opmerken en kan je helpen met de juiste keuze maken.

6. Onderhandel over de prijs


Je bent absoluut niet verplicht om de vraagprijs te bieden. Vaak dingen kandidaat-kopers af. 10 % tot 15 % onder de vraagprijs gaan is gebruikelijk, al zijn er geen regels. Het ene huis is nu eenmaal scherper geprijsd dan het andere. Zorg dat je niet té laag biedt, zodat de verkoper je wel serieus neemt. Een bod doe je trouwens het best schriftelijk. Een mailtje naar de makelaar of eigenaar is al voldoende. Een goede tip van makelaar Philippe is om de situatie van de verkoper te proberen achterhalen. ‘Hebben ze een nieuw huis gekocht? Moet het snel gaan of willen ze hun tijd nemen?’, zegt Philippe. ‘Maar geef vooral aan het huis wat jij het waard vindt. Door vele huizen te bezoeken, kan je die prijzen steeds beter inschatten. Het is ook niet erg om eens naast een huis te grijpen. Het is vaak een goeie les om daarna een betere koop te doen.’

7. Signed, sealed, delivered


It’s almost yours. Eerst moeten jij en de eigenaar de ‘voorlopige verkoopovereenkomst’, ook wel compromis genoemd, tekenen. Daarbij zal je een voorschot moeten betalen. Meestal vraagt de verkoper 10 % van het volledige bedrag als voorschot. Daarna moet je binnen een bepaalde tijd de notariële akte in orde brengen. Bij de ondertekening van de akte, moet je alles betalen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '