Chocomelk opwarmen, marshmallows smelten, lekker dicht tegen elkaar aankruipen en genieten maar!
9 tips om comfortabel en lekker warm te kamperen in de herfst
Vallende bladeren, fantastisch mooie herfstkleuren en de geur van een levendig bos: geen beter moment om die tent nog eens open te gooien voordat cosy season weer aan haar winterslaap begint. Maar hoe zorg je ervoor dat slapen in een vochtige, koude tent ook fun is? Wij geven enkele tips!
Het is niet omdat de herfst in het land is dat we geen gezellig uitje meer kunnen maken. En er is geen betere manier om op avontuur te gaan dan met de tent! ‘In de gietende regen en een pikdonker bos onze tent opstellen? No way josé!’, horen we je al denken. Misschien kunnen deze tips je toch overhalen om het een keertje te proberen. Wedden dat kamperen nog nooit zo gezellig was?
Opgelet: sommige dieren kunnen net voor de winter agressiever reageren. Respecteer ten alle tijden hun habitat en laat ook na het kamperen geen vuil of sporen na.
Neem voldoende eten mee.
Eten wordt niet voor niets onze brandstof genoemd. Neem dus voldoende eten mee om het lekker warm te houden en je lichaam van voldoende energie te voorzien. Een pompoensoepje, calorierijk eenpansgerecht en s’mores aan het kampvuur? Say no more, wij pakken nu onze backpack in! Extra tip: eet net voor het slapengaan nog een proteïnereep.
Kleed je slim aan.
Laagjes, laagjes en nog eens laagjes! Onze moderedactrices verklaren ons voor gek als we je vertellen dat je dat thermisch ondergoed, die fleece en geitenwollensokken in je rugzak moet stoppen. Maar laat je niet verrassen door de temperatuurverschillen! Na die wandeling kan je het lekker warm hebben, maar eens je goed en wel geïnstalleerd bent, kan je lichaam snel afkoelen. Voorzie daarom dus een paar extra laagjes die je kan aantrekken. Extra tip: neem de kleren die je ‘s ochtends wil aantrekken mee in je slaapzak, zodat die lekker kunnen opwarmen en je lichaam ‘s ochtends geen kans krijgt om af te koelen tijdens het omkleden.
Beweeg.
Een van de eenvoudigste tips om het lekker warm te hebben? Bewegen! Doe ‘s ochtends een halfuurtje ochtendgymnastiek om die spieren op te warmen en je lichaamstemperatuur na een koude nacht de hoogte in te laten schieten. Kan je ‘s nachts de slaap maar moeilijk vatten door die lage temperaturen? Loop dan een paar rondjes rond je tent om op te warmen of doe 50 jumping jacks.
Vermijd vocht.
Vocht is de grootste vijand van elke kampeerder. Zorg er dus voor dat je niet té bezweet in je tent kruipt, want hoe meer vocht er in je tent hangt, hoe slechter de lucht zal opwarmen. Om diezelfde reden is het geen goed idee om in je slaapzak te ademen en/of je natte kleren en schoenen in de tent te drogen te leggen. Extra tip: hoe koud het ook mag zijn; ventileer je tent, want ook de lucht die we uitademen is vochtig!
Ga naar het toilet voordat je gaat slapen.
En zélfs als je helemaal geen boodschap moet doen, is het toch beter om het op z’n minst even te proberen. Het laatste wat je wil doen, is ‘s nacht uit die warme slaapzak kruipen en helemaal onderkoeld weer in de tent duiken. Better safe than sorry!
Neem de juiste tent mee...
Dat wil zeggen: hoe kleiner, hoe beter en hoe sneller de lucht in je tent en dus ook je lichaam zal opwarmen!
en stel ze slim op.
Denk niet één, niet twee, maar drie keer na voordat je je tent opstelt. Zoek een plaatsje op waar de wind je niet al te veel parten kan spelen en waar er voldoende (droge) bladeren liggen. Die kunnen er namelijk voor zorgen dat je tent beter geïsoleerd blijft. Dubbele bonuspunten als je een plek vindt waar de zon ‘s ochtends op je tent schijnt.
Houd een plan B in het achterhoofd.
Breng minstens één iemand op de hoogte van jullie kampeerplannen en ga op zoek naar een hotel, tiny house of B&B in de buurt. Ga dus niet midden in een bos, kilometers weg van een dorp, kamperen. Het kan ‘s avonds verraderlijk koud worden of er kan een stevige herfststorm op komst zijn. Houd dus altijd een plan B in het achterhoofd.
Neem het juiste materiaal mee.
We kunnen het niet genoeg benadrukken: wie wil kamperen, heeft heel wat materiaal nodig. Kamperen in de herfst vraagt een goede voorbereiding én het juiste materiaal. Aan welke dingen je zéker moet denken?
- Een slaapzak die bestand is tegen koude temperaturen.
- Een isolerende slaapmat en/of een thermodeken om onder je slaapmat te leggen.
- Waterdichte kleding en de juiste (waterdichte) wandelschoenen.
- Neem minstens één zaklamp mee, want het kan in de herfst snel donker worden in het bos.
- Een tarp – lees: zo’n groot zeil – die je boven je tent kan hangen om je te beschermen tegen regenbuien.
- Neem een kaartspel of een thriller mee om het spannend én je lichaam warm te houden. Er is natuurlijk ook nog steeds een ander, veel goedkoper spelletje dat jullie kunnen spelen, wink-wink...
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier