Wil jij 'm ook zeker tot eind januari laten staan?
5 tips om je kerstboom te verzorgen zodat je er dit jaar extra lang van kan genieten
Sinterklaas komt morgen langs, dus de kerstbomen mogen weer opgesteld worden. Staat de jouwe intussen al en wil je ‘m nog minstens tot midden januari – of februari, want waarom niet? – laten staan? Met deze tips verzorg je ‘m goed.
Eerst water, de rest komt later!
In principe moet je voordat je de kerstboom thuis installeert een klein stukje van de stam zagen. Op die manier verwijder je het opgedroogde hars en bevorder je de wateropname. Jawel, ook een kerstboom moet je water geven. Meer zelfs: je moet ervoor zorgen dat ie nooit helemaal droog komt te staan, want dat kan ervoor zorgen dat er aan de stam hars wordt gevormd en de boom geen water meer kan opnemen. Controleer dus dagelijks of de stam nog volledig in het water staat.
Voeg geen ‘wondermiddeltjes’ aan het water toe
Ook al raadt de verkoopster of je beste vriendin aan om ‘wondermiddeltjes’ als bleekmiddel, glucosestroop, aspirine of suiker aan het water toe te voegen: doe het niet! Het is absoluut niet nodig om conserveermiddeltjes in het water te gieten. Voldoende (regen)water is alles wat je nodig hebt om je boom van zijn dagelijkse portie energie te voorzien.
Probeer warmtebronnen te vermijden en controleer je kerstlichtjes
Staat je kerstboom momenteel in de veranda, dichtbij de haard of in de buurt van de verwarming? Dan kan je ‘m maar beter verplaatsen. Direct zonlicht of een andere warmtebron kan de boom sneller doen uitdrogen en maakt ‘m bovendien brozer. Ben je niet thuis? Zet de verwarming dan ook niet op. Doe je dat wel? Dan kan je er maar beter voor zorgen dat je het waterpeil extra goed in de gaten houdt. Zijn je kerstlichtjes al een paar jaar oud of heb je ze geërfd van je oma? Dan kan het goed zijn dat ze tijdens het branden warm worden. Laat ze dus zeker niet een hele dag branden! De modernere kerstlichtjes geven normaal gezien geen warmte meer af, maar je kan het voor de zekerheid wel altijd eens checken.
Zaag de onderste takken af
Merk je dat de boom het steeds moeilijker krijgt om gezond te blijven? Zaag dan een aantal takken af. Een spar verliest in zijn naalden namelijk ongelooflijk veel vocht. Door een aantal van die naalden te verwijderen, kan je de boom helpen om langer vers te blijven. Tip: zaag de onderste takken af, dat valt het minste op.
Breek de boom af en zet ‘m in de tuin.
Merk je dat de boom ondanks jouw fantastische zorg toch aan het einde van zijn Latijn is? Laat ‘m dan niet onnodig afzien en breek ‘m voordat hij helemaal uitdroogd is af om te vermijden dat hij al zijn naalden verliest. Plant hem daarna meteen in de tuin, giet flink wat water over de grond en versier hem gewoon buiten! Zo kan je er gewoon heel het jaar door van genieten.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier