Ze werken te veel uren, krijgen hun geld niet of worden als poetsvrouw beschouwd.
2 op de 3 au pairs in België worden misbruikt
Een au pair zorgt tijdelijk voor de kinderen in een gastgezin. Uit onderzoek blijkt nu dat 2 op de 3 au pairs in ons land slecht behandeld worden.
Sommige gezinnen waar zowel de mama als de papa een drukke job hebben met lange uren, doen beroep op een au pair die tijdelijk intrekt bij hen thuis en de zorg van de kinderen overneemt plus wat lichte huishoudelijke taakjes. Een populair concept in heel wat landen en ook bij ons. Helaas wijst een onderzoek uit dat er heel wat overtredingen gebeuren in de gastgezinnen. Maar liefst 88 van de 122 onderzochte gezinnen behandelden hun au pair niet correct.
Zakgeld
De meeste gastgezinnen lapten de wettelijke arbeidsduur aan hun laars. Een au pair mag slechts 20 uur per week werken, maar dat is bij een groot deel van hen een pak meer. Ook het uitbetalen van hun zakgeld zorgt voor heel wat problemen. Hun minimumwedde is 450 euro per maand, maar naar dat bedrag kan de meerderheid fluiten. Au pairs zouden ook een verplichte cursus Nederlands mogen krijgen, maar de gastgezinnen nemen dat niet zo nauw.
Dubbelzinnig
In Vlaanderen waren in 2016 333 au pairs van buiten de EU aan het werk en een heleboel van binnen Europa, maar deze zijn niet geregistreerd omdat ze geen arbeidskaart nodig hebben. Het statuut au pair is wat dubbelzinnig waardoor het makkelijker vatbaar is voor misbruik. Zo mogen au pairs in België verblijven omdat ze bepaalde prestaties zullen verrichten en ze krijgen hiervoor een arbeidskaart. Maar die prestaties zijn op hun beurt niet arbeidsrechtelijk vastgelegd. Bepaalde stemmen in het parlement gaan op om hier verandering in te brengen en het statuut van au pair te herzien.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier