6 manieren om van die paaseieren af te geraken
30 April 2014
Bijgewerkt: 21 September 2021
De paashaas is alweer vertrokken, maar heeft wel kilo's paaseieren achtergelaten. Wij weten wel wat te doen met die al die chocolade!
Romige chocolademousse
Dit heb je nodig voor 10 porties
- 195 g pure chocolade in stukjes
- 7 losgeklopte eidooiers
- het wit van 7 eieren
- 2 eetlepels suiker
- 1 snuifje zout
- 295 ml slagroom
Zo maak je het
- Laat de chocolade smelten in een bain marie. Roer er regelmatig in tot de meeste chocolade is gesmolten. Haal het van het vuur en roer door tot een glad geheel. Laat het geheel even afkoelen.
- In een kom klop je de slagroom stijf.
- Klop in een andere kom de eiwitten met wat zout tot ze stijve pieken vormen. Strooi de suiker erdoor en blijf kloppen tot het helemaal stijf is. Meng voorzichtig de eierdooiers erdoor.
- Meng nu de gesmolten chocolade door het mengsel tot de chocolade helemaal is opgenomen. Meng er nadien de slagroom door. Verdeel het geheel over dessertschaaltjes en laat het in de koelkast rusten.
Aardbeien met een chocoladelaagje
Dit heb je nodig voor 15 stuks
- 150 g fijngehakte chocolade
- 1 doosje verse aardbeien mét kroontjes
Zo maak je het
- Doe de stukjes chocolade in een magnetronbestendig bakje en laat het smelten in de microgolf. Roer af en toe zodat het een mooi glad mengsel wordt.
- Hou de aardbeien vast bij het kroontje en doop ze een voor een tot ongeveer 2/3e in de chocolade. Leg ze met het kroontje naar beneden op een rooster en laat de chocolade in de koelkast hard worden.
Chocoladecake
Dit heb je nodig voor een cake
- 350 g pure chocolade in stukjes
- 2 eetlepels instantkoffie
- 5 eetlepels water
- 120 g roomboter
- 120 g margarine
- 400 g witte basterdsuiker
- 6 grote eieren (splits de eidooiers en het eiwit)
- 140 g bloem
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de chocolade, de koffie en het water in een schaal. Verwarm deze in de microgolf tot de chocolade bijna helemaal is gesmolten. Haal het uit de microgolf en klop het tot een glad geheel. Laat het daarna even afkoelen.
- Met een handmixer mix je de boter en de margarine in een kom tot het zacht en romig is. Mix er de suiker door tot het een licht en luchtig geheel is.
- Nadien mix je er geleidelijk de eidooiers door. Voeg langzaam de bloem toe en mix het geheel op een lage stand. Voeg de afgekoelde chocolademix toe en meng het geheel.
- Klop de eiwitten op tot een luchtig mengsel. Zet nadien de mixer op de hoogste stand en klop de eiwitten stijf.
- Meng het eiwit in drie porties door het chocolademengsel tot het geheel goed gemengd is.
- Vet je bakvorm in en bedek de bodem met vetvrije folie.
- Giet het beslag in de bakvorm en laat de cake 1 uur bakken.
- Laat de cake even afkoelen en haal hem uit de bakvorm.
Brownies met roomkaas
Dit het je nodig voor 16 brownies
- 225 g roomkaas op kamertempatuur
- 50 g suiker
- 1 ei
- 2 keer 170 g pure chocolade in kleine stukjes
- 50 g boter
- 100 g suiker
- 2 eieren
- 85 g witte bloem
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
Zo maak je het
- Verwarm de over voor op 180 °C en vet een vierkante bakvorm in.
- Meng de roomkaas met 50 g suiker en 1 ei in een kom. Roer het geheel tot een gladde massa. Nadien roer je de chocolade door het mengsel.
- Meng de resterende boter met 170 g chocolade in een bain marie. Als het één geheel is geworden, roer je er de resterende 100 g suiker en 2 eieren door. Zeef de bloem, het bakpoeder en zout erdoor en roer het tot het geheel gelijkmatig gemend is.
- Giet de helft van het mengsel in de bakvorm. Verdeel het roomkaasmengsel over de chocoladelaag en bedek het nadien met het resterende chocolademengsel. Draai je bovenste laag chocolade door de roomkaaslaag om een marmerpatroon te krijgen.
- Bak het geheel gedurende 25 à 30 minuten op 180 °C. Laat het goed afkoelen en snijd het in vierkantjes. Laat het nadien nog even rusten in de koelkast.
Macarons gevuld met chocolade
Dit heb je nodig voor 30 macarons
- 250 g pure chocolade
- 4 eiwitten
- 300 g fijne suiker
- 200 g amandelpoeder
- 3 druppels amandelessence
- 2 dl room
- 40 g boter
- 15 g honing
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 170 °C.
- Breng de room met de suiker aan de kook. Schenk de hete room bij de chocolade en roer tot de chocolade volledig gesmolten is. Voeg er de boter aan toe en roer het tot een glad geheel Dek dit even af met folie en laat het afkoelen op kamertemperatuur.
- Meng het amandelpoeder met de fijne suiker, de honing, de eiwitten en de amandelessence. Laat het mengsel koken in een bain marie en blijf in de kom roeren. Als het mengsel lauwwarm is, schep je het in een spuitvorm.
- Bedek een bakplaat met bakpapier. Spuit 60 hoopjes van het deeg op het bakpapier. Laat ze 1 uur afkoelen en opdrogen op een koele plaats.
- Bak de macarons zo'n 15 à 20 minuten in de oven op 170 °C.
- Haal de macarons voorzichtig uit de oven. Schep op de helft van de macarons 1 koffielepeltje van de chocoladevulling. Dek nadien af met een tweede koekje en druk het lichtjes aan.
Chocoladekoekjes
Dit heb je nodig voor 30 koekjes
- 100 g donkere chocolade
- 1 ei
- 100 g fijne suiker
- 80 g bruine suiker
- 200 g patisseriebloem
- 60 g maïszetmeel
- 2 koffielepels bakpoeder
- 150 g boter
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Laat de chocolade en 20 g van de boter smelten in een bain marie.
- Meng de fijne suiker, de bruine suiker en de rest van de boter. Schenk er nadien de gesmolten chocolade bij. Roer het geheel tot een glad mengsel en voeg er het ei aan toe. Maak er een glad deeg van. Laat het geheel even rusten in de koelkast.
- Maak een dertigtal deegbolletjes en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat. Met de achterkant van een lepel druk je de balletjes plat.
- Bak de koekjes 10 minuten in de oven op 180 °C. Laat ze afkoelen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier