Het is nog niet te laat!
9 survivaltips voor studenten die eindeloos achterlopen op schema
1. Blijf gemotiveerd
Geef het nog niet onmiddellijk op. Het is van groot belang dat je de moed niet verliest, dus laat je schouders niet hangen. Je hebt je taken misschien wel te lang links laten liggen, maar je hebt niks te verliezen. Motiveer jezelf, geef jezelf een peptalk en begin er gewoon aan. Stel het werk niet langer uit en ga er de komende twee maanden keihard tegen aan.
Copyright: www.giphy.com
2. Markeer de deadlines
Als je nog geen agenda had, schaf die dan asap aan. Als student op de hogeschool of universiteit is een agenda een echte must have. Zet de belangrijke data in een opvallende kleur, zodat je zeker geen deadline mist.
3. Maak een to-dolist
Je kan niet zomaar in het wilde weg beginnen werken. Je moet eerst weten hoe ver je staat. Weet wat je al gedaan hebt en wat je nog moet doen. Schrijf alles op: begin met je vakken van maandag en ga zo door tot vrijdag. Het resultaat is waarschijnlijk een serieuze waslijst...
Copyright: www.giphy.com
4. Rangschik alles
Bekijk de lijst aandachtig en leg er je agenda met deadlines naast. Welke taken en cursussen hebben prioriteit, en welke niet? Rangschik alles van héél dringend naar minder dringend.
5. Maak een schema
Je hebt je deadlines duidelijk aangeduid en weet welke vakken, taken en cursussen voorrang hebben op andere. Probeer nu een haalbaar schema op te stellen. Wanneer ben je het meest productief? Zorg ervoor dat je je er ook effectief aan houdt. Wees streng voor jezelf.
6. Zoek een partner in crime
Soms is het moeilijk om je aan je schema te houden. Als je echter in tijdsnood zit, kan dat wel eens voor bijkomende stress zorgen. Sociale controle kan een oplossing bieden. Ga samen met een paar mensen in de bib zitten. Zo kunnen jullie op hetzelfde moment een pauze inlassen en elkaar motiveren om er opnieuw aan te beginnen. Extra tip: ben je nogal snel afgeleid, zorg dan dat je in de bibliotheek niet te dicht bij je vrienden zit.
7. Slaap genoeg
Copyright: www.giphy.com
Als je in tijdsnood komt, is slaap vaak het eerste wat je achterwege laat. Probeer ervoor te zorgen dat je voldoende rust. Als je vermoeid bent, zal je minder productief zijn en verwerk je informatie minder snel. We hebben slaap nodig om leerstof te kunnen verwerken.
8. Creëer een routine
Zorg ervoor dat je nu al probeert om zeker vijf à zes dagen per week op hetzelfde moment op te staan, te studeren, te ontspannen en te gaan slapen. Je lichaam zal eraan wennen, en zo zal je tijdens de blok minder moeite hebben om vroeg op te staan of langer door te studeren.
9. Sla niet in paniek
Copyright: www.giphy.com
Op het moment dat je beseft hoe ver je achterloopt, nemen paniek en stress het vaak over. Je kan dan echter niet helder nadenken. Neem een douche, zet je gedachten op een rijtje en begin bij puntje 1 van dit stappenplan. Beter laat dan nooit.
Meer artikels:
Ga jij laat slapen? Dit is de ideale bedtijd volgens de wetenschap.
Nood aan een middagdutje? Dit is het ideale tijdstip voor een dutje (wetenschappelijk bewezen).
Studeren wordt steeds duurder: studenten kunnen studiegeld niet meer betalen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier