Verzamelaar Koen beschouwt Barbie als popcultuur en heeft een collectie van maar liefst 250 à 300 barbiepoppen.
‘Barbie verbindt mensen, ik heb al goede vrienden gemaakt dankzij mijn verzameling’
Al sinds 1959 blijft Barbie zichzelf heruitvinden, en ook de film blaast haar nieuw leven in. Koen is een fan van het eerste uur en heeft zijn eigen manier om de passie voor de iconische pop levend te houden.
‘Ik was kind tijdens de jaren tachtig, ook bekend als de hoogdagen van speelgoed en tekenfilms, en daar speelden speelgoedfabrikanten maar al te graag op in. Denk maar aan My Little Pony, Teenage Mutant Ninja Turtels, Care Bears en natuurlijk ook Barbie. Mijn ouders waren voor op hun tijd. Zonder de oren van hun hoofd te hoeven zagen kreeg ik op zesjarige leeftijd mijn allereerste Barbie. Ik vond dat de normaalste zaak ter wereld, maar het was toen waarschijnlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend dat een jongetje met een barbiepop speelde.
Gelukkig zijn mijn ouders heel open-minded en gaven ze me nooit het gevoel dat dat niet hoorde. Terwijl we vandaag wel nog steeds zien dat velen vinden dat poppen uitsluitend speelgoed voor meisjes is, wat uiteraard onzin is. Als ik terugkijk op mijn kindertijd, was Barbie in feite altijd van de partij. Er waren veel dingen aan Barbie om van te houden. Zo werd ik niet alleen aangetrokken tot het prachtige barbieroze, maar was ik ook fan van het esthetische aspect: haar over-the-top outfits en de typografie die op de verpakkingen werd gebruikt.
Ik keek destijds vaak naar MTV, en de videoclips van bijvoorbeeld Madonna, The Bangles en Bananarama speelde ik enthousiast na met mijn Barbies. Samen met mijn grootmoeder, een fervent verzamelaar van oude poppen en blikken speelgoed, ging ik geregeld snuisteren op rommelmarkten. Zij zocht verborgen schatten, ik zocht barbiemeubeltjes en andere accessoires. Jarenlang was Barbie voor mij een vaste waarde. Al moet ik bekennen dat ik tijdens mijn puberteit en studentenjaren mijn interesse verloor wegens andere prioriteiten. Maar zodra ik een eigen woning had en zelf geld verdiende, laaide de passie voor Barbie weer op. Sindsdien is het hek van de dam!
Ik heb zodanig veel barbiepoppen dat een volledige kamer in mijn huis gewijd is aan Barbie!
Popcultuur
Een van de eerste poppen die ik kocht, was Alexis Carrington uit Dynasty, alsook enkele Cher-poppen. Intussen heb ik een collectie van 250 à 300 exemplaren, zowel in als uit de doos, al heeft een onberispelijke staat uiteraard de voorkeur van elke verzamelaar.
Ik focus vooral op Barbies uit de jaren tachtig en begin jaren negentig, bekende sterren en ontwerpers. Ik heb er zodanig veel dat een bepaalde kamer in mijn huis volledig gewijd is aan Barbie (lacht). En ik zeg dit niet om op te scheppen, maar het is een collectie die gezien mag worden. In 2019 was die naar aanleiding van de zestigste verjaardag van Barbie ook te zien in het Speelgoedmuseum in Mechelen, wat een fijne ervaring was. Mijn verzameling is nog niet verzekerd, al zou ik daar eens werk van moeten maken.
Favoriet
Ik doe het niet voor het financiële aspect, ik verzamel voor de fun en omdat Barbie voor mij popcultuur is.
Welke pop ik zou redden als het noodlot toeslaat en er bijvoorbeeld een brand uitbreekt? De Karl Lagerfeld-pop, zonder twijfel. Daar werden slechts 999 exemplaren van gemaakt, die binnen minder dan een minuut uitverkocht waren. Ik heb dus geluk dat ik er eentje kon bemachtigen. Ik kocht de pop destijds voor 200 euro, maar nu vind je die al niet meer voor een prijs die lager is dan 4000 euro. Qua investering kan dat tellen, al is het financiële aspect niet de insteek. Ik verzamel voor de fun en omdat Barbie voor mij popcultuur is. Ze is een icoon dat zelf in de huid kruipt van andere iconische personages.
Ik vind het heerlijk om te zien hoe Barbie en haar stijl evolueren met de tijd. Bovendien verbindt Barbie mensen, want dankzij mijn verzameling heb ik via Instagram gelijkgestemden gevonden die intussen goede vrienden zijn. Tegenover anderen in mijn omgeving heb ik het zelden over Barbie, maar het is wel heel fijn om te fangirlen met mensen die minstens net zo’n grote fan zijn als ik.’
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier