Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
perfecte kerstcadeau
© Kira auf der Heide via Unsplash

We zetten de do’s en don’ts van kerstcadeautjes geven voor jou op een rijtje.

YES: dit is dé checklist voor het perfecte kerstcadeau

De redactie

Kerst en nieuw: een tijd van bezinning, vrede en familiegeluk. Maar ook van stress en teleurstelling. Want hoewel we allemaal hopen op het perfecte kerstcadeau, loopt dat weleens mis. Met deze handige checklist ben je tóch zeker dat je ‘t juiste geschenkje uitkiest (of -koos) voor jouw Secret Santa.

De chaotische feestperiode kan soms wel echt een overzichtje gebruiken. Daarom delen wij met veel plezier deze handige checklist voor het perfecte kerstcadeau zodat je zonder zorgen kan genieten van je kerstdiner.

Heeft diegene voor wie je een geschenkje zoekt een verlanglijstje?

Ja? Volg het dan. Toegegeven, het neemt de magie wat weg, maar het is wel attent als je iemands wensen volgt. Met een cadeau willen we graag laten zien dat we iemand goed kennen, maar luister naar wat iemand echt nodig heeft of gebruik het lijstje alleszins als leidraad.

Nee? Dan zal je wat meer moeite moeten doen. We zijn namelijk goed in iets uitzoeken voor onszelf, maar eerder hopeloos als we iets voor een ander moeten vinden. Een bungee­jump kan misschien jouw droom zijn, maar is wel heel slecht gekozen voor iemand met hoogtevrees.

Do’s

  • Focus op wat je gemeen hebt met de ontvanger, dan is de kans groter dat wat jij leuk vindt, zij ook leuk ­zullen vinden.
  • Ervaringen boven spullen: van ­ervaringen worden we in het algemeen gelukkiger dan van spullen (blijkt uit onderzoek). Dat komt onder meer omdat je aan spullen snel went, terwijl ervaringen uniek zijn. Leg dus eerder een middagje vast om samen iets te doen, dan dat je je moeder een nieuwe stofzuiger geeft.
  • Het gebaar telt: liever een ­zelfgemaakt gedicht of een boekje met foto’s van het afgelopen jaar, dan een envelop met honderd euro erin. Tijd, moeite en inspanning ­tellen dubbel als het gaat om de waarde van een cadeau.
  • Ook inpakken is een kunst: steek iets niet zomaar in een plastic zakje, omdat je ‘geen inpakpapier’ had. Echt bedachtzaam komt dat niet over.

Don’ts

  • Geld is het koudste cadeau, we zouden het niet aanraden. Ga dan nog eerder voor een leuke, gepersonaliseerde cadeaubon (‘bon voor een weekendje samen op mijn kosten’) dan voor een envelop. Enige ­uitzondering: wanneer je naar een huwelijksfeest of babyborrel gaat en de cadeautip een envelopje is voor een grote reis of de inrichting van de kinderkamer bijvoorbeeld.
  • Pedagogische cadeaus: een ­woordenboek Frans voor een kind dat slechte punten had voor die taal of een dieetboek voor ‘die tante van wie je weet dat ze wat kilo’s kwijt wilde’. Slecht idee, altijd.
  • Niet te goedkoop of te makkelijk: liever een mooi boeket dan een ­ruikertje dat je nog snel in het tankstation ging halen. Liever ­zelfgebakken koekjes dan een zakje dat je aan de kassa bij de bakker meegraaide.

Weet je het nog steeds niet?

  • Wanneer je een hechte band hebt, weegt het positieve gevoel dat de ontvanger heeft over de moeite die je deed zwaarder dan het geschenk zelf, zo bleek uit Amerikaans ­onderzoek. Maak je dus niet te druk over het feit dat je niet het perfecte cadeau vindt, het gaat over de ­liefdevolle intentie erachter.
  • Geef iets wat iets zegt over je ­eigen persoonlijkheid: self-disclosure heet dat in de psychologie. Doordat je bewust iets over jezelf deelt, ­ontstaat er vanzelf een verbondenheid en intimiteit tussen jullie.
  • Focus niet te veel op de uniekheid van dingen: soms doe je iemand het grootste plezier met iets heel voor de hand liggends en is iemand veel blijer met een abonnement van zes maanden op die ene streamingdienst.
  • Het is ook niet zo erg als je voor iedereen hetzelfde koopt en niet voor iedereen iets anders zoekt als het een goede vondst is.
  • Maak je ook niet te veel zorgen: echt slechte, ongepaste cadeaus geven gebeurt zelden of nooit. Zelfs als iemand niet honderd procent blij is met wat jij hebt uitgekozen, zorgt het er toch voor dat men nadenkt over waarom je net dat gegeven hebt. Dus uiteindelijk is het gezegde ‘het is ’t idee dat telt’ toch waar.

Tekst: Kaatje De Coninck

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '