Vanaf nu stel je je bezoekje niet meer uit!
AHA: daarom ben je bang voor de tandarts en dit kan je eraan doen
Er zijn veel mensen bang voor spinnen. Geloof ons, héél veel. Maar er zijn blijkbaar nog meer mensen bang voor de tandarts. Gelukkig kan je iets aan die angst doen, en wij gaan je helpen!
We geven toe, er zijn heel wat dingen die leuker zijn dan een tandartsbezoek en we durven dat ook wel eens (net iets te lang) uit te stellen. Toch weten we allemaal dat regelmatig een bezoekje brengen aan de tandarts héél belangrijk is.
Natuurlijk zijn we niet bang voor de meneer of mevrouw in witte jas met mondkapje (hoewel ze er niet allemaal even aangenaam uitzien), maar wel voor wat er volgt. We hebben schrik dat de verdoving niet zal werken, dat het pijn zal doen of we hebben gewoon schrik voor de behandeling op zich. Die angst komt bij heel wat mensen voor en het is heel normaal. Oef!
Controle verliezen
De grootste reden waarom we bang zijn voor de grote witte stoel, is omdat we het gevoel hebben de controle te verliezen. We liggen daar, met onze mond open terwijl er iemand aan onze tanden staat te prutsen. We hebben geen invloed op wat er met ons gebeurt en kunnen tijdens de behandeling niets doen. Daarbovenop zijn de geluiden die erbij horen gewoon huiveringwekkend. En hoewel we tegenwoordig supergoede verdoving hebben, is niet alles altijd even aangenaam. We know the feeling!
De gevolgen van tandartsangst
Door de angst kom je eigenlijk in een spiraal terecht. Je gaat niet graag naar de tandarts, dus stel je je bezoek (te lang) uit. Doordat je je bezoek uitstelt, heb je meer kans dat er iets mis is, en kan je niet anders dan je tandarts een bezoekje brengen. Net daardoor is de kans op een gaatje veel groter en zal je tandarts veel meer werk hebben. Zo heb je een grotere kans dat hij moet boren en dat je pijn kan hebben. Door die pijn zal je waarschijnlijk weer langer wachten om je volgende bezoek te plannen en zo kan je opnieuw beginnen. Ugh!
Daarom is het beter om (half)jaarlijks een bezoekje te brengen aan de arts. Zo kan hij je gebit goed opvolgen en zal je minder kans hebben dat er iets mis is. En mocht je dan toch een gaatje hebben, dan zal het maar een kleintje zijn dat in no time weer gevuld is.
Wat kan je eraan doen?
Het is eigenlijk heel erg simpel om van je angst af te komen. Zoek naar een tandarts waar je je goed bij voelt en die je vertrouwt. Begin je afspraak met te zeggen dat je een beetje schrik hebt. De meeste tandartsen zijn het echt wel gewoon om mensen met angst te behandelen en weten ook hoe ze dit moeten oplossen.
Vraag aan je tandarts om te vertellen waar hij mee bezig is. Op die manier krijg je ook een beetje controle en wie weet leer je wel iets bij. Spreek ook een teken af zodat je kan aangeven wanneer je een pauze nodig hebt. Zeg bijvoorbeeld aan je arts dat, als je je hand opsteekt, hij er even mee moet ophouden.
Ben je écht te bang om nog naar de tandarts te gaan? Vraag dan aan je tandarts of hij je kan doorverwijzen naar een arts die gespecialiseerd is in zeer angstige patiënten. Die zullen jou zeker kunnen helpen!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier