Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
sollicitatiegesprek
© Edmond Dantès via Pexels

‘Hoeveel vakantiedagen krijg ik?’

Deze 7 dingen zeg je best niet op een sollicitatiegesprek

Dewy De Leeneer

Een sollicitatiegesprek brengt heel wat stress met zich mee, zoveel is zeker. Het is dan ook normaal dat je op elke vraag die je krijgt het perfecte antwoord wil geven. Toch zijn er enkele uitspraken die je best vermijdt op je eerste gesprek.

‘Sorry dat ik laat ben.’

Je wil er voor je eerste gesprek zo goed mogelijk uitzien, dat begrijpen wij helemaal. Maar blijf niet te lang voor de spiegel staan, want het is echt not done om op je eerste gesprek (of de volgende gesprekken) te laat te komen. Je toekomstige baas zal hoogstwaarschijnlijk denken dat je op andere dagen ook te laat zal zijn en dat geeft een slechte indruk. Zorg er daarom voor dat je een beetje speling hebt voor je naar het gesprek vertrekt. Maar let wel: veel te vroeg komen is ook niet professioneel.

sollicitatiegesprek
© Giphy

‘Mijn grootste zwakte? Mijn perfectionisme.’

Een groter cliché dan dat kan je werkgever zich voor een eerste sollicitatiegesprek niet bedenken. De werkgever heeft die ‘zwakte’ waarschijnlijk al zodanig vaak gehoord dat hij/zij/die vanbinnen met de ogen rolt. Zoek een échte slechte eigenschap bij jezelf en leg je toekomstige werkgever uit hoe je ermee omgaat. Zo leg je de focus niet op het probleem, maar op de oplossing.

‘Mijn huidige werkgever is verschrikkelijk.’

Doe. Dit. Niet. De persoon die tegenover je zit zal waarschijnlijk denken dat je over al je bazen zo spreekt en dat geeft echt geen goede indruk. Hij/zij/die kent je oude werkgever niet en dan zegt zo’n uitspraak meer over jezelf dan over je vorige chef. Ook al vertrok je met problemen bij je vorige werkgever, laat dit tijdens je gesprek niet merken.

‘Ik solliciteerde enkel voor deze functie.’

Het voelt voor jou waarschijnlijk alsof je een compliment geeft, maar voor diegene die het gesprek afneemt komt het misschien over alsof je lui bent of gewoon liegt. Wees gewoon eerlijk als je nog voor andere bedrijven gesolliciteerd hebt. Dat toont dat je gemotiveerd bent om een nieuwe job te vinden. Je eerlijkheid zal je alleen maar respect opleveren.

‘Hoeveel vakantiedagen krijg ik?’

Als je deze vraag stelt, wek je de indruk dat je helemaal geen zin hebt om te werken, maar wel om op vakantie te vertrekken. Natuurlijk vraag je je af hoeveel vakantiedagen je zal hebben, maar vraag dit pas na een aantal gesprekken verder in je sollicitatieproject.

sollicitatiegesprek
© Giphy

‘Ik heb deze job echt nodig.’

Het kan zijn dat je de job écht hard nodig hebt, maar het is verstandiger dat voor jezelf te houden. Als je dit zegt tijdens je sollicitatiegesprek, kom je een beetje wanhopig over en dat wil je echt niet. De werkgever is op zoek naar de persoon die het meest geschikt is voor de job en niet naar degene die de baan het hardst nodig heeft.

‘Ik heb geen vragen.’

Zorg op voorhand dat je enkele vragen voorbereidt. De vraag ‘Heb je nog vragen?’ komt er sowieso aan. Als je geen enkele vraag stelt op je sollicitatiegesprek, komt dat over alsof de job je totaal niet interesseert. Als je de job krijgt, zal je veel tijd doorbrengen in het bedrijf en met de mensen die er werken. Een vraag stellen toont interesse en motivatie.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '