Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
nieuwe job
© Antoni Shkraba via Pexels

Update niet alleen je profiel op LinkedIn, maar kuis ook je Facebook, Twitter en Instagram op.

7 dingen die je moet doen wanneer je op zoek bent naar een nieuwe job

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Of je nu zelf je ontslag gaf of je C4 hebt gekregen, bankhangen is leuk voor even, maar je kan niet eeuwig van Netflix & chill doen. Tijd om op zoek te gaan naar die gedroomde nieuwe job. Maar voor je aan de slag gaat, kan je best eerst deze 7 zaken in orde brengen.

Poets je cv op

Hoewel het steeds makkelijker wordt om online te solliciteren via LinkedIn, kan het toch geen kwaad om een cv als plan B te hebben. Indien je in de creatieve wereld vertoeft (grafische vormgeving, copywriter, social media manager, ...), is het cruciaal dat je een visueel aantrekkelijk cv instuurt, geen droog tekstdocument. Maar ook als je in een niet-creatieve sector werkt, kan het geen kwaad om een cv op te maken dat niet alleen inhoudelijk maar ook visueel in het oog springt.

Zorg er verder voor dat alle jobomschrijvingen up-to-date zijn en je in de verleden tijd spreekt (tenzij je er nog werkt). Als je carrière ‘gaten’ vertoont, leg dan uit waarom (wereldreis, burn-out, ziekte, zorg voor het gezin, ...). And last but most definitely not least: dubbelcheck op eventuele spel- of grammaticale fouten.

job

Update je profiel op LinkedIn

Wanneer een werkgever oprecht geïnteresseerd is, mag je erop rekenen dat hij je naam zal googelen. Een LinkedInprofiel dat al jaren niet meer werd geüpdatet, geeft geen goede indruk. Niet actief op LinkedIn? Dan is het hoog tijd om een account aan te maken. Relevante jobgeschiedenis, een leuke, maar professionele profielfoto (géén selfie!) en de vaardigheden waarin je uitblinkt: meer hoeft dat niet te zijn.

Indien je reeds een profiel hebt, wordt het hoog tijd om het te updaten met alle details over je laatste baan. Indien je je ontslag gaf/kreeg, maar nog steeds werkt, kan je aanduiden dat je op zoek bent naar een nieuwe job. Zo vinden rekruteerders je gemakkelijker.

Dit is bovendien het ideale moment om verwezenlijkingen (een award, artikel, ...) toe te voegen en ex-collega’s of -werkgevers te vragen om een aanbeveling. Ook slim is het volgen van bedrijven of onderwerpen die je interesseren. Wie weet bots je zo wel op je droomjob!

job

Léés de vacatures die je interesseren (en schrijf je in voor newsletters)

Maak een lijst van alle potentiële jobs waar je interesse naar uitgaat. Zoek ernaar op LinkedIn en vacature- en interimwebsites. Lees de jobomschrijvingen grondig. Zijn er bepaalde trefwoorden of vaardigheden die steeds terugkeren? Verwerk ze dan ook in je cv en/of motivatiebrief.

Enthousiasme is één ding. Maar als uit je cv of motivatiebrief blijkt dat je de vacature niet eens deftig gelezen hebt (of erger: je steeds dezelfde motivatiebrief copy-paste naar eender welke potentiële werkgever), ben je gedoemd. Zeker als je pas begint te werken en onervaren bent, is het cruciaal om ‘de taal van de job’ te spreken.

Een extra tip: schrijf je in op de nieuwsbrief van elke mogelijke vacaturewebsite die je je kan bedenken. Je kan filters instellen (locatie, diploma, ...) zodat je enkel de vacatures toegestuurd krijgt die voor jou van toepassing zijn. Zo hoef je niet elke dag het wereldwijde web af te schuimen, maar komen de vacatures naar jóú toe.

job

School je bij

Wil je solliciteren voor een bepaald type job maar merk je dat er in de vacatures wordt gevraagd naar een vaardigheid die jij (nog) niet bezit? No worries. Dit is hét moment om je bij te scholen. Kies een vaardigheid en ga er voor de volle 100% voor. Een cursus of workshop is ideaal, maar kan prijzig zijn. Gelukkig bestaat er zoiets als het internet. Of je nu wil leren spreken voor een publiek of geïnteresseerd bent in de basistechnieken van fotografie: YouTube is je beste vriend.

Onthoud dat tijd en geld investeren in het leren van nieuwe skills, het altijd waard is. Zelfs als je een bepaalde vaardigheid nog niet helemaal onder de knie hebt, kan je tijdens een sollicitatie uitleggen dat je eraan werkt. Werkgevers zullen vast en zeker onder de indruk zijn dat je de tijd en het initiatief hebt genomen om jezelf iets nieuws aan te leren. Bovendien is het altijd leuker om te kunnen zeggen dat je je aan het bijscholen bent, dan te moeten toegeven dat je iets niet kan.

job

Kuis je sociale media op

Potentiële werkgevers zullen niet alleen je LinkedInprofiel bezoeken, maar je ook zoeken op Twitter, Instagram, TikTok, you name it. Er is geen beginnen aan het verwijderen van posts, foto’s, video’s en reacties. Zelfs mocht je dat willen doen, is het zo goed als onmogelijk om ze definitief onvindbaar te maken op het wereldwijde web.

Wat je wél kan doen, is je sociale media opkuisen zodat je een positieve eerste indruk achterlaat bij je toekomstige baas. Begin bij je profielfoto. Een kiekje van jezelf en je vriendinnen terwijl jullie tequilashots doen, is níét the way to go. Vermijd alles wat controversieel of beledigend kan zijn en hou het bij neutrale, vrolijke foto’s. Uiteraard hoef je je niet plots anders voor te doen, maar het kan geen kwaad van discreet te zijn.

Ga vervolgens door je foto’s en verberg albums en kiekjes die niet meteen de beste versie van jezelf weergeven. Denk ook aan weinig verhullende beelden. Het is misschien wat vreemd dat je potentiële werkgever je al in bikini heeft gezien nog voor ie je ontmoet heeft. Uiteraard hoef je je profielen op sociale media niet op te kuisen indien ze privé zijn.

Heb je een persoonlijke website of blog? Check dan zeker of alle links werken, de inhoud up-to-date is en je contactgegevens correct worden weergegeven.

job

Netwerk en doe aan vrijwilligerswerk

Netwerken klinkt misschien saai (en ronduit eng), maar het is wél eens een andere manier van solliciteren. Kijk eens bij de tab ‘Evenementen’ op Facebook welke events je kan bijwonen in de buurt die passen bij jouw sector, leeftijd of interesses. Woon deze events bij en wees voorbereid. Het is belangrijk dat je bereid bent om over je huidige en voorgaande werksituatie te praten en dat je een duidelijk idee hebt van hoe je nieuwe job er moet uitzien. Wees zelfverzekerd en vooral niet te bedeesd om iemand uit te nodigen voor een koffiedate. Spannend! Maar wie weet helpt de persoon in kwestie je wel aan je droomjob. Door jezelf ‘zichtbaar’ te maken op de arbeidsmarkt is de kans groter dat men aan je zal denken wanneer er een vacature vrijkomt.

Indien je vrije tijd hebt, kan je ook altijd aan vrijwilligerswerk doen. Zie het als een manier van netwerken én bijleren. Bovendien staat het niet slecht op je cv. Triple win! Ben je een socialmediamanager die van honden houdt? Wandel dan eens binnen bij een lokaal asiel om te vragen of je kan helpen met hun Facebook en Instagram. Ben je van opleiding leerkracht lichamelijke opvoeding? Maak dan twee middagen in de week vrij om als begeleider te gaan zwemmen met mensen met een beperking. Je leert niet alleen bij, maar raakt in ruil ongetwijfeld ook geïnspireerd. Op die manier zal je nóg beter weten waar je naartoe wil met je carrière.

job

Update je sollicitatielook

Looks zijn niet alles, maar een sollicitatiegesprek valt of staat met een positieve eerste indruk. Je kan dus maar beter verzorgd voor de dag komen. Zelfs als je weet dat de bedrijfscultuur eerder casual is en je potentiële baas in jeans voor je zit, kan het geen kwaad om je wat op te dirken. Onthoud: it’s better to overdressed than underdressed. 

Dat betekent niet dat je je een volledig nieuwe garderobe moet aanschaffen. Wie weet kan je wel een paar pumps lenen van je zus of vriendin of vind je in een tweedehandswinkel wel een blazer die je – mits retouches – als gegoten zit. Je sollicitatielook hoeft geen fortuin te kosten. Vers gelakte nagels of een nieuwe lipstick die je lach extra in de verf zet, kan al een héél verschil maken.

job

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '