Elke twee uur valt in ons land een gewonde of dode in het verkeer en rijdt de betrokkene gewoon door.
ONGELOOFLIJK: elke twee uur gebeurt in België een ongeval met vluchtmisdrijf
Volgens de statistieken van verkeersinstituut Vias waren er vorig jaar in ons land zo’n 4.200 ongevallen met doden of gewonden waarbij er vluchtmisdrijf werd gepleegd. Dat komt omgerekend op een erg triest cijfer: elke twee uur valt in ons land een dode of gewonde in het verkeer en besluit een betrokkene weg te rijden.
Proportionele stijging
Om te beginnen met het goede nieuws: tegenover tien jaar eerder, in 2007, gebeurden er vorig jaar in ons land 22% minder letselongevallen. Het slechte nieuws is dat het aantal vluchtmisdrijven veel minder snel daalde, wat betekent dat er in verhouding dus meer gevlucht wordt dan vroeger. Bij 11% van de verkeersongevallen met gewonden of doden in 2017 werd vluchtmisdrijf gepleegd. Opvallend is ook dat vluchtmisdrijf veel vaker overdag gebeurt dan ‘s nachts, namelijk acht op tien ongevallen.
Jonge, mannelijke daders
Vias analyseerde ook de profielen van 850 bestuurders die veroordeeld werden voor vluchtmisdrijf. Er werd vastgesteld dat vooral jonge mannen vluchtmisdrijf plegen: 86% van de veroordeelden waren mannen, meer dan de helft van hen jonger dan 25 jaar. De vaakste voorkomende reden die gegeven werd voor het vluchtmisdrijf, is alcohol of drugs. Het ontbreken van een rijbewijs of verzekeringspapieren komt eveneens vaak voor. Sommigen gaven aan dat ze vluchtten omdat ze zich zorgen maakten over hun imago of reputatie.
Vias hoopt dat de strijd tegen rijden onder invloed en rijden zonder verzekering opgedreven wordt, aangezien dat de twee grote drijfveren van vluchtmisdrijf zijn. Sinds februari zijn de straffen op vluchtmisdrijf wel zwaarder geworden, maar daar wil men niet te optimistisch over zijn bij het verkeersinstituut. De pakkans heeft volgens hen een grotere invloed dan mogelijke straffen.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier