De voor- en nadelen van de halfjaarlijkse switch zullen wel grondig onderzocht worden.
Er komt geen afschaffing van de zomer- en wintertijd
Het Europees Parlement stemde gisteren over het stopzetten van het zomer- en winteruur. Resultaat? De halfjaarlijkse switch tussen zomer- en wintertijd blijft behouden, maar er komt wel een onderzoek naar de zin of onzin ervan.
Volgens heel wat Europese parlementsleden zou de omschakeling tussen de zomer- en wintertijd, die oorspronkelijk in het leven was geroepen als energiebesparing, meer negatieve dan positieve effecten hebben. Zowel de economie als de verkeersveiligheid en volksgezondheid zouden eronder lijden. Hoog tijd om korte metten te maken met elk halfjaar die klok een uur vooruit of achteruit zetten.
Levenskwaliteit
Helaas voor de tegenstanders haalde de oproep tot afschaffing van de zomer- en wintertijd het niet. Naast nadelen zijn er immers ook een pak voordelen. De switch in de vuilnisbak gooien zou een aanslag zijn op onze levenskwaliteit. Denk maar aan al die fijne avonden op terrasjes dankzij de zomertijd of onze kinderen die ’s ochtends veilig naar school fietsen dankzij de wintertijd.
Onderzoeken
De afschaffing kwam er niet, maar de Commissie kreeg wel de opdracht om de zin en onzin van de zomer- en wintertijd grondig te onderzoeken. De komende tijd worden dus alle voor- en nadelen afgewogen. Voorlopig moet je je klok dus nog steeds een uurtje vooruitzetten in het laatste weekend van maart.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier