Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
fietsers verkeersinfo
© Unsplash

Een onderbroken fietssnelweg door werkzaamheden, een omgevallen boom na een herfststorm of een spekglad fietspad op een winterse ochtend.

Radiozenders van VRT brengen nu ook info voor fietsers in verkeersnieuws

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Files, wegenwerken, spookrijders of voorwerpen op de baan. Autobestuurders worden dankzij het verkeersnieuws op de radio goed op de hoogte gebracht van wat ze tijdens hun traject allemaal kunnen tegenkomen. Voortaan geldt hetzelfde voor fietsers, want VRT neemt ook die info op in het verkeersbulletin.

Als automobilist word je vrij goed op de hoogte gehouden van wat er je allemaal onderweg staat te wachten, waardoor je je route kan aanpassen of met enige voorzichtigheid verder kan zetten om veilig en/of op tijd op je bestemming aan te komen. Vanaf nu hebben fietsers diezelfde luxe. Op MNM, Studio Brussel, Radio 2 en Radio 1 waarschuwen ze voortaan in het verkeersbulletin ook voor werkzaamheden of andere problemen op de fietsroutes.

Glad fietspad of omgevallen boom

‘We geven al langer informatie voor de gebruikers van het openbaar vervoer, dus waarom fietsers bijvoorbeeld niet waarschuwen dat er een versperring is op de F1-fietssnelweg van Antwerpen naar Mechelen?’, aldus Hajo Beeckman van de VRT-verkeersredactie.

De bedoeling is dat fietsers problemen zoals een defecte fietslift, een onderbroken fietssnelweg door werkzaamheden, een omgevallen boom na een herfststorm of een spekglad fietspad waar de strooidiensten op een winterse ochtend nog niet gepasseerd zijn, zelf melden in de Fietserbond-app. Je kan de app vanaf vandaag downloaden in Google Play en de App Store.

Evenwaardig vervoersmiddel

Het is niet veilig om naar je smartphone te kijken tijdens je fietsrit en ook niet om met oortjes te luisteren naar de radio, dus de VRT benadrukt dat deze meldingen bedoeld zijn voor mensen die nog aan hun fietsrit moeten beginnen. ‘De fiets wordt hierdoor als een evenwaardig vervoersmiddel in de kijker gezet‘, vertelt Wies Callens, woordvoerder Fietserbond vzw. ‘Dit moet ook mee zorgen voor een mental shift bij de pendelaars.’

Het is de bedoeling dat de app op termijn nog verder ontwikkeld wordt zodat fietsers ermee kunnen navigeren rondom eventuele hindernissen. ‘De fietsmeldingen kunnen op termijn helpen om ook onze fietsinfrastructuur in Vlaanderen te verbeteren‘, aldus Jan Vermeulen, burgemeester van Deinze.

Fietsreflex

Het is onze ambitie om tegen 2025 het aandeel van de fiets bij functionele verplaatsingen te laten stijgen tot 20 %‘, zegt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. ‘Ik wil een fietsreflex creëren zodat mensen spontaan voor de fiets kiezen voor hun verplaatsingen naar het werk of school, maar ook in hun vrije tijd. Via het sluiten van fietsdeals tussen verschillende actoren, willen we samen nog meer werk maken van een sterk fietsbeleid.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '