Het laatste waar je aan wil denken, maar wél belangrijk.
5 tips om de geldzaken te regelen na een break-up
Het einde van een relatie is – om welke reden dan ook – écht niet leuk (en da’s lichtjes uitgedrukt). En terwijl je eigenlijk liefst van al zo min mogelijk aan je break-up denkt, moet je te midden van alle emoties en verwarring ook nog de financiën regelen. Wij hopen die last met deze handige tips toch ietsje te verminderen.
Zoek uit wat je kosten zijn – samen én individueel.
Als jij de financiën regelde tijdens jullie relatie, heb je hier al wat meer zicht op. Liet je de boekhouding over aan je ex-partner? Geen zorgen, ook dan lukt het je ongetwijfeld om alles uit te rekenen. Je begint best met het analyseren van jullie vaste kosten, het gezamenlijk spaargeld en de grote uitgaven van de gemeenschappelijke rekening. Was jullie regeling elk maandelijks hetzelfde bedrag op de gemeenschappelijke zicht- en/of spaarrekening te storten? Dan kan je het resterende bedrag makkelijk delen door twee. Was dat niet zo? Dan ga je best alle grote uitgaven na en bespreek je deze met je ex-partner. Over kleine bedragen, denk aan boodschappen of eens een etentje, wil je niet struikelen. Het is zo al zwaar genoeg, toch?
Daarnaast is het ook verstandig om je eigen geldzaken al wat te onderzoeken en een budget op te stellen voor de veranderende situatie. Let wel op, je budget zal niet gelijk zijn aan de helft van je gemeenschappelijke maandelijkse lasten: een huurappartement met een slaapkamer minder wil bijvoorbeeld niet zeggen dat je maar de helft van de prijs zal betalen of de kosten van je internet- en telefoonprovider zijn ook niet gebaseerd op het aantal personen in een gezin. Doe dus research terwijl je je budget opstelt.
Beslis over je woning.
Het is een moeilijke beslissing, maar het is belangrijk om te overwegen of er iemand – en indien ja, wie – er in het huis of appartement blijft wonen waar jullie samen verbleven. Gaat het om een huurwoning en tekenden jullie samen het contract? Dan moet je dat uiteraard opzeggen als jullie beiden vertrekken. Wil één van jullie twee er blijven wonen? Dan moet je dat aan de verhuurder laten weten zodat er een nieuw/aangepast huurcontract opgesteld kan worden.
Bij koophuizen zijn er twee opties: samen verkopen of een van beide uitkopen. In deze situatie vraag je best financieel advies aan een expert, want daar komen natuurlijk grote bedragen aan te pas.
Verdeel de bezittingen.
Het is écht geen leuk gesprek om te hebben, maar het is wel belangrijk om bij elkaar af te toetsen wie wat wil bijhouden. Het makkelijkste is een lijst maken van alle gezamenlijke bezittingen en deze onderling eerlijk te proberen verdelen. Als de situatie te ingewikkeld wordt, kan iemand neutraal misschien wel helpen bij een eerlijke verdeling. Maak elk van tevoren al een lijstje met vijf dingen die jullie echt graag zouden meenemen of bijhouden. De kans is heel groot dat jullie er een aantal dezelfde hebben, maar dan weten jullie wél al zeker van elkaar dat het is omdat jullie die zaken oprecht willen en niet omdat je het je ex-partner niet gunt.
Bescherm je financiële veiligheid.
Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien, is het veranderen van wachtwoorden en toegangscodes bij apps of abonnementen. Zelfs als jullie uit elkaar gaan als vrienden, is het verstandig om ze te wijzigen zodat er in de toekomst geen onnodige conflicten van komen. Ook belangrijke juridische documenten zoals testamenten, verzekeringspolissen en pensioenplannen bekijken jullie best nog eens opnieuw.
Accepteer financiële hulp als het nodig is.
Als je merkt dat je financieel echt worstelt na een break-up, schaam je dan niet om hulp te vragen aan je vrienden of familie. Je wil jezelf niet gigantisch in de schulden werken natuurlijk, maar als je vrienden of familie je aanbieden om je even te helpen met geldzaken, is het oké om die hulp te aanvaarden.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier