Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Deze week vind je in Flair vijf superlekkere receptjes uit Dagny Ros' recentste kookboek 'Easy Nordic'.

De gebalanceerder Bourgondiër in Dagny Ros: ‘Ik eet wekelijks frietjes van de frituur’

Robine van Tilburg
Robine van Tilburg chef online

Ze zijn schaars, zij die weten hoe hun lichaam op een correcte en gebalanceerde manier te voeden. Maar Dagny Ros Asmundsdottir (45) lijkt er geen problemen mee te hebben. Zij jongleert met veggie gerechten, gezonde visplats én af en toe een vettig pak friet alsof het niets is.


Dagny Ros Asmundsdottir is een IJslandse kok, bekend van kookzender njam!, die al elf jaar in ons land woont met haar man en ondertussen drie kinderen. Ze schreef in de afgelopen drie jaar twee kookboeken. In ‘Easy Iceland’ en ‘Easy Nordic’ kon ze echt haar ei kwijt: ‘Ik schreef die kookboeken vooral voor mezelf. Ik heb het gevoel dat ik iets moet doen om mijn band met IJsland te behouden. Ik doe het voor mijn klein- en achterkleinkinderen, om de traditie in de familie in stand te houden.’

FLAIR Ik las in ‘Easy Nordic’ dat je uit een familie komt die bijzonder gepassioneerd is door koken.

‘Ik kom van een hele culinaire familie. Mijn mama wordt nu 80 en is nog altijd enorm gepassioneerd bezig met koken. Een tijdje geleden heeft ze nog een groot feest gegeven in IJsland mét zelfbereid eten. Ik denk dat het daardoor is dat mijn zus en ik ook zo bezig zijn met eten. We praten bijna over niets anders dan koken, lekker gaan eten... Dat hebben we echt met de paplepel ingegeven gekregen.’

‘Ook de kleinkinderen van mijn moeder zijn bezig met koken en bakken. Het zijn jonge twintigers, maar ze nodigen al hun vrienden al uit om te komen eten. Ik vind het leuk om te zien hoe onze passie ook in onze kinderen verderleeft.’

FLAIR Jouw kookboeken bevatten voornamelijk IJslandse en Scandinavische recepten. Hoe zou jij de IJslandse keuken omschrijven?

‘De IJslandse keuken is doorheen de jaren veel veranderd. Vroeger was het eten heel zwaar, met veel vlees en vet. Toen waren er ook nog veel boeren in IJsland dus ze hadden zo’n zware kost nodig om voldoende energie te hebben. Nu werken mensen meer op kantoor en ze denken meer aan hun gezondheid. De IJslandse keuken is vandaag heel puur. Met veel vis, lam en groenten.’

Als kinderen iets niet lekker vinden, laat hen dan helpen. Dan willen ze automatisch proeven.


FLAIR Waar haal jij persoonlijk je inspiratie voor je recepten?

‘Mijn reizen zijn een belangrijke inspiratiebron. Als ik in een warm land iets met zwaardvis eet, ga ik dat recept thuis proberen na te bootsen met dingen die we in België hebben. Ik maak licht eten. Ik lees ook veel in kookboeken. Daar kan je alleen maar van bijleren. Het is leuk om telkens nieuwe kookboeken aan te schaffen, maar je kan ook heel wat inspiratie opdoen in oudere exemplaren. Smaak is niet per se tijdgebonden.’

FLAIR Hoe zou je een doordeweekse maaltijd ten huize Asmundsdottir beschrijven?

‘Ik eet alles, maar alles moet wel in balans zijn. Ik probeer minstens twee keer per week vis te eten. Een keer per week eten we een goeie steak van de slager met frietjes van de frituur en een salade. Room en boter gebruik ik wel zo weinig mogelijk. In plaats daarvan gebruik ik vaker zure room. Dat bevat minder calorieën. Ik zeg altijd dat je in minder dan een halfuur je eten op een gedekte tafel kan hebben staan. Ik laat ook vaak mijn kinderen meehelpen. Als kinderen iets niet lekker vinden, laat hen dan helpen. Dan willen ze automatisch proeven.’

‘Als je samen kookt, ook al is het een heel eenvoudig gerechtje, dan heb je iets leuk gedaan met je kinderen. Ik kook meestal samen met mijn gezin in het weekend. Mijn man bereidt graag vlees, ik vis en salades. Dan zetten we muziek op. Mijn dochter dekt de tafel, mijn zoon helpt bijvoorbeeld met de patatjes te schillen... Ik vind dat heel gezellig, koken als gezinsactiviteit. Dat heb ik als kind ook vaak gedaan.’

‘Vrijdag nodigen we meestal bevriende koppels met kindjes uit. De volwassenen koken dan samen en de kindjes spelen samen tot het eten klaar is. Rond 21u is iedereen alweer weg en je hebt meteen het gevoel dat het weekend goed ingezet is.’

FLAIR Wat is jouw favoriete receptje uit je recentste kookboek ‘Easy Nordic’? Als je écht moet kiezen.

‘Ik vind alle recepten natuurlijk heel lekker. Maar als ik aan de zomer denk, is m’n lievelingsrecept de zalmsashimi met tijgermelk. Het is geen heel moeilijk recept, maar ook geen doordeweeks gerechtje. Ook de Baby Ruth-cake (Baby Ruth is een Amerikaanse chocoladereep nvdr.) is zó lekker. Ik durf die cake bijna niet meer te bakken omdat ik hem gewoon helemaal alleen opeet. Maar daarvoor bevat hij veel te veel calorieën (lacht).’

FLAIR Je woont nu elf jaar in België en je verklapte al dat je wekelijks langs de frituur passeert. Je hebt onze fantastische Belgische keuken dus ook al leren kennen?

‘Ja, een keer per week eet ik frietjes van de frituur. Op vrijdag, zaterdag of zondag. Ik vind dat een frietketel in huis stinkt en ik vind het te veel werk om zelf frietjes te maken. Ik maak wel soms zoeteaardappelfrietjes in de oven, maar dat vind ik niet ongezond met een stukje vis erbij. En als mijn kindjes zin hebben in chips maak ik er gewoon zelf met de mandoline Dan maak ik aardappel-, zoeteaardappel of pastinaakchips. Maar dan is het gezond, hè!

‘Ik vind de Belgische keuken überlekker. Ik ben een grote fan van de traditionele Belgische gerechten. Het lekkerst vind ik het stoofvlees van mijn schoonmoeder met selfmade frietjes. Ik hou ook van echte garnaalkroketten en mosselen zoals je ze aan de Belgische kust kan eten. Ik moet wel toegeven dat ik grijze garnalen heb moeten leren eten. Alle IJslanders denken eerst dat het wormpjes zijn. Dat komt doordat we in IJsland enkel roze garnalen hebben. Maar nu vind ik de grijze lekkerder dan de roze.’

Ik ben verslaafd aan ijs. In IJsland eten we zowel in de zomer als in de winter ijs. Als het buiten -10 graden is, staat er nog altijd een rij voor het ijssalon.


FLAIR Wat zijn jouw favoriete adresjes om lekker te gaan eten?

‘Ik vind het moeilijk om er eentje uit te kiezen. Naar Camino in Antwerpen ga ik voor de lekkerste Vietnamese gerechtjes. MOSS is dan weer een hippe ontbijtplek met lekkere sapjes. Ze serveren er heerlijk brood met pladijs en tartaar. Bij Mission Massala hebben ze de beste Indische streetfood, een van mijn recentste ontdekkingen. Het is er heel lekker en leuk. Daar kan je echt vrijdag na school met de kids of vrienden een pintje pakken en lekker eten.’

FLAIR Heb je naast frietjes nog guilty pleasures?

‘Ik ben verslaafd aan ijs. Dat is iets typisch IJslands. Daar eten we zowel in de zomer als in de winter ijs. Als het buiten -10 graden is, staat er nog altijd een rij voor het ijssalon. Mijn man mag geen ijs meer kopen voor mij. Ik kan een hele liter op m’n eentje binnenwerken. Ijs is mijn zwak punt op vlak van eten.’

FLAIR Je lijkt zelf de perfecte balans gevonden te hebben als het op eten aankomt. Wat is jouw geheim?

‘Als ik me opgeblazen voel eet ik ‘s morgens gewoon een stuk fruit en ik drink gekookt water met citroensap om mijn metabolisme op te starten. Een uurtje later ontbijt ik pas echt met bijvoorbeeld Griekse yoghurt, muesli en een beetje honing. Door de week ontbijt ik niet heel uitgebreid. In het weekend lopen mijn man en ik in het park. En dan stoppen we id bakker en kopen we pistolets.’

‘Ik geef ook altijd als tip om seizoensproducten te eten en om vaker met vis te koken. Verder zou ik zo weinig mogelijk frisdrank drinken tijdens het avondeten. En desserts zijn voor het weekend. Eet op een weekdag geen chips en chocolade tot 20u à 21u. Investeer ook in je eten. Waarom zou je wel veel geld uitgeven aan goede gezichtscrèmes en een goede matras, maar niet aan voeding? Ik betaal liever een paar centjes meer, dan dat ik massaproducten in mijn lichaam stop.’

‘Ik geloof dat er dieetkookboeken vol goede recepten bestaan en dat je er effectief gezond van wordt. Maar wie dieet, wordt achteraf vaak dikker. Dat zie ik ook in mijn omgeving. Ik wil niet zeggen dat ik weet wat goed of slecht voor je is. Je moet vinden welke eetstijl bij jou past. Bepaalde mensen kunnen bijvoorbeeld meer pasta en brood verteren. Sommigen hebben een snel metabolisme, anderen niet.’

 

Vind vijf (!) toprecepten uit ‘Easy Nordic’ in je Flair van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '