Of wil weten voor je eraan begint…
6 dingen die je herkent als je net een huis gekocht hebt
Een huis kopen, in this economy? Het is niet simpel, maar het kan! Alleen krijgen we op school nooit aangeleerd hoe dat allemaal werkt en wordt er onderling nog steeds niet echt over gepraat. Dankzij ‘Huis Gekocht’ leren we al veel, maar dit zijn dingen die je niet eerlijk verteld worden voor je dat huis koopt.
Het is niet leuk.
Een huis kopen is niet leuk. Zo, het is eruit. Het lijkt op voorhand nochtans een moment van pure euforie, aangezien je – na wat mogelijks een lange zoektocht was – eindelijk een plekje hebt gevonden om je te settelen. Alleen wordt dat moment van puur geluk waar je op hoopte, overschaduwd door de zenuwen die komen kijken bij elke stap in het proces. Eerst is er de stress of je bod aanvaard zal worden en niemand je zal overbieden. Daarna moet je banken gaan bezoeken en krijg je te maken met de (soms wat irrationele) angst dat je geen lening te pakken zou krijgen. Daarna komt je onzekerheid boven wanneer je moet gaan onderhandelen voor een rentevoet en ga zo maar door.
Er valt altijd wel één lijk uit de kast.
Perfectie bestaat niet, dat weten we al langer. Dus zelfs bij een huis dat op het eerste gezicht perfect lijkt, zal je altijd wel iets ontdekken dat helemaal niet is zoals je verwacht had of zelfs problemen geeft. Denk maar aan een dak waar plots toch asbest in blijkt te zitten, een EPC-score die toch niet zo gunstig is als de immosite beloofde of de buren die een absolute nachtmerrie blijken te zijn. We hopen voor jou dat het allemaal goed meevalt, maar je bereidt je best voor op minstens één lijk dat (figuurlijk, weliswaar) uit de kast valt.
Het is een top relatietest.
Move over ‘Temptation Island’: een huis kopen met je partner is de ware relatietest. Het begint al wanneer jullie overeen moeten komen waar jullie willen wonen, wat jullie precies belangrijk vinden in een huis, naar welke stijl jullie op zoek zijn, enzovoort. Eens dat achter de rug is komt de berg aan administratie die jullie door moeten ploeteren, met alle mails, telefoontjes en afspraken die daarbij horen. Zoals puntje één al zegt: leuk is anders, dus de kans bestaat dat jullie aardig wat gaan kibbelen over wie wat wanneer en hoe moet regelen. Zorgt dat voor frustraties? Vergeet dan vooral niet naar welk eindresultaat jullie toewerken en blijf vooral goed communiceren.
10 % van de aankoopprijs is niet genoeg.
Er zullen altijd mensen zijn die geluk hebben en al weten wat een huis kopen financieel allemaal inhoudt, maar voor zij die dat niet geleerd hebben op school of van familie of vrienden hebben we slecht nieuws: 10 % voorschot op de aankoopprijs is niet genoeg om jouw droomhuis vast te pinnen. Zoals in ‘Huis Gekocht’ ook vermeld wordt, komen er heel wat andere kosten kijken bij het kopen van je eigen stekje. Registratierechten, notariskosten en dossierkosten bij de bank bijvoorbeeld.
Je kan banken tegen elkaar uitspelen.
Het voelt sneaky, maar geloof ons: het is wat je moet doen als je de beste rentevoet wil en je je niet blauw wil betalen aan interesten. Ga ‘shoppen’ bij verschillende banken en kijk wat zij jou kunnen aanbieden. Communiceer die tarieven dan en kijk of iemand bereid is lager te gaan dan de bank die je het laagste tarief voorschotelde.
De realiteit kickt (pas laat) in.
Het hele proces lang maak je haast op automatische piloot allemaal grote beslissingen, omdat de bureaucratie je verplicht om alles snel in orde te brengen. Er is dus amper tijd om stil te staan bij het feit dat je net honderden duizenden euro’s hebt uitgegeven, voor een lange tijd vasthangt aan een lening én een echt bestaand huis hebt gekocht. Die realitycheck komt wanneer je het het minst verwacht en kan euforisch of juist overweldigend aanvoelen. Wat het ook is: je mag trots zijn op jezelf. Want een huis kopen, in this economy? Niet simpel!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier