Bij het aankopen van je eigen stek, houd je best rekening met deze extra kosten.
AHA: zoveel kost de notaris wanneer je een huis koopt
Zet je voet op de huizenmarkt en ben je op zoek naar een eigen stek? Dan zijn er heel wat dingen waarmee je rekening moet houden. Zo komen ook de notaris en de registratierechten de kop opsteken bij het aankopen van een woning. Wil je weten hoeveel dat precies zal kosten? Deze 3 zaken helpen je een schatting te maken!
We reikten al vijf tips aan om je eerste huis te kopen, maar er zijn nog enkele zaken die je in acht moet nemen bij het kopen van een stek. Zo kan je best naast de aankoopprijs van de woning ook nog de registratierechten en de kost van een notaris in je achterhoofd houden. Om niet voor onaangename verrassingen te staan, geven we je enkele tips mee die je een iets duidelijker prijskaartje geven van een notaris. En berekenen maar!
Berekening via website
Het internet to the rescue! Via de website Bereken – Notaris.be kan je al meteen een goed idee krijgen van welk bedrag je opzij moet leggen voor de notaris. Via de tool kan je ook instellen waar je woning gelegen is, of je te maken hebt met een woning/appartement of een bouwgrond, en of het al dan niet je eigen woning is. Dat maakt de schatting zo precies mogelijk!
Overzicht in een oogopslag
Na het ingeven van je instellingen krijg je een precieze berekening voorgeschoteld. Handig! Want in de vorm van een taart krijg je in een oogopslag een duidelijk overzicht welke zaken onder die prijs vallen. Denk: registratierechten en btw, maar ook specifieke kosten van de notaris zoals ereloon, administratieve kosten én de kosten van de overschrijving van de akte. Chinees? Onderaan de site worden enkele zaken uitgelegd.
btw
Je las net dat btw ook kan komen piepen als extra kost. Vooral nieuwe panden vallen meestal onder de btw-regeling. In dat geval kan je de online tool niet simpelweg gebruiken bij het berekenen van extra kosten, want je kan als optie niet aanduiden dat je btw moet betalen. Hou daar dus zeker rekening mee!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier