Er duiken opnieuw getuigenissen op over seksueel misbruik in sportclubs.
‘Ik werd verkracht. Tientallen keren, jaren aan een stuk’
In het Eén-programma ‘Van Gils & gasten’ deden twee volwassen personen hun verhaal over hoe ze als kind seksueel werden misbruikt door de coach van hun sportclub. Beiden durfden er toen niets over te zeggen, uit schrik voor de gevolgen.
Tinneke Sonck begon met turnen toen ze 7 jaar was. Haar trainer misbruikte haar van in het begin. Het startte met ongewenste aanrakingen zoals een tik op de billen of een kus op de mond, maar de man ging steeds verder. Op haar negende ging Tinneke met de sportclub op stage. Tijdens de platte rust ‘s middags kwam de trainer naast haar zitten en betastte hij haar onder haar pyjama. ‘Hij drong zelfs met zijn vingers binnen’, aldus Tinneke in Van Gils & gasten. Tinneke vertelde nooit iets aan haar ouders omdat ze bang was dat ze uit de sportclub zou gesmeten worden.
Schrik
Ook Jan Van Aken werd jarenlang misbruikt als kind door zijn voetbalcoach. Ook hier begon het met ongemakkelijke aanrakingen en werd Jan om den duur verkracht door de man. Verschillende keren en dat jaren aan een stuk. Het misbruik duurde van zijn zevende tot zijn twaalf jaar. Net als Tineke zweeg Jan als een graf uit schrik voor wat zijn omgeving zou zeggen. De trainer was een geliefde figuur in zijn dorp en kwam heel goed overeen met zijn ouders. ‘Je bent ervan overtuigd dat ze je nooit gaan geloven’, aldus Jan in Van Gils & gasten.
Depressie
Het seksueel misbruik woog zwaar op Jan. Als kind was-ie voortdurend ziek en als tiener raakte hij in een depressie. ‘Op een gegeven moment stond ik op de sporen’, vertelt Jan in Van Gils & gasten. ‘Ik wilde eruit stappen.’ De voetbaltrainer werd veroordeeld tot zeven jaar celstraf voor zijn wansmakelijke daden. De turnleraar van Tinneke werd niet gestraft, en nu is het te laat, want de feiten zijn ondertussen verjaard. Helaas is de man wel nog actief als turnleraar. Met nu hun verhaal te doen, hopen ze beiden dat misbruik in sportclubs in de toekomst vermeden kan worden. De regering is alleszins al volop bezig met maatregelen op te stellen zoals bijvoorbeeld een gedragscode.
Wie vragen heeft over zelfdoding kan terecht op het gratis nummer van de Zelfmoordlijn, 1813 of op Zelfmoordlijn1813.be.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier