Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Anne Timmer

INTERVIEW – Rens Kroes: ‘Luister naar je lichaam als je eens zin hebt in frietjes of alcohol. En geniet er dan ook van!’

Eerst werd ze nog bestempeld als het zusje van topmodel Doutzen Kroes, ondertussen is Rens gewoon Rens: met haar derde Powerfood-boek in twee jaar tijd is ze klaar om de wereld te veroveren.

Blonde lokken in een hoge knot, comfy maar hip in jumpsuit en met een stralende glimlach: de Rens die we in Antwerpen ontmoeten, is net zo Instagramperfect als haar virtuele plaatjes. Tijdens het interview blijkt ze ook nog eens lief en charmant te zijn én een goed hart te hebben. Zullen we vriendinnen worden, nu?

 

In je nieuwe boek 'On the Go' heb je 49 recepten verzameld om mee te nemen voor onderweg. Als er één recept is dat onze lezeressen moeten maken: wat is jouw numero uno aanrader?

‘Oh, dat is zo moeilijk. Eigenlijk zijn het meer dan 49 recepten, ik denk een stuk of 55. Op de cover stond al 49, maar ik kon niet stoppen (lacht). Neem dan de... choco banana bread. Het is superlekker en bovendien veganistisch en glutenvrij: goed voor bijna iedereen. Ik maak het heel vaak. Als het brood is afgekoeld, snij ik het in stukjes en bewaar het in de diepvries. Zo heb ik altijd een voorraadje om mee te nemen als snack of lunch.’

 

Hoe begin je eraan: recepten verzinnen? Is dat in je eigen potten en pannen thuis?

‘Zeker. Voor dit boek heb ik eerst aan de lezeressen gevraagd van welke recepten ze graag méér wilden. Heel vaak kwam daar als antwoord op: lunch- en snackrecepten om mee te nemen. Ik was meteen overtuigd, want ik neem zelf zo vaak mijn gezonde bakje mee. De volgende stap is dan kokkerellen, uitproberen en veel proeven. Dat doe ik in mijn eigen keukentje in Amsterdam. Ik heb wel een kantoor: een oude garage die is omgetoverd tot een prachtig bureau. Maar de keuken moet nog geïnstalleerd worden.'

 

'In mijn eigen keukentje blijf ik zoeken tot ik de smaak en textuur heb die ik wil. De pizza met bloemkooldeeg uit mijn vorige boek heeft me bijvoorbeeld geïnspireerd om nu nog meer met bloemkool en andere kolen te experimenteren. De bloemkoolbroodjes en broccolisandwiches zijn daar het resultaat van. Maar ik heb ook talloze sapjes, salades, couscous en smoothies voor dit boek gecreëerd.’

 

Wie is jouw proefkonijn?

‘Mijn vriend is de beste recensent, want hij is heel kritisch. Hij durft rustig te zeggen “ik mis nog dit”, “er zit wat veel in van dat”. Dan blijf ik er verder aan sleutelen tot we het allebei perfect vinden. Al vind ik één ding moeilijk: een limiet zetten op het aantal kruiden dat ik gebruik.'

 

'Soms heb ik een lekker gerecht dat je met weinig ingrediënten kunt maken, en dan wil ik er toch nog wat van dat kruid bij en nog een snufje van dit. Zo’n ellenlange lijst van ingrediënten vinden mensen niet zo fijn in een kookboek, dus ik probeer mezelf in toom te houden (lacht). Anderzijds: als je één keer een hele resem gedroogde kruiden in huis hebt gehaald, kan je er bijna je hele leven verder mee.'

 

Leeft en eet je vriend graag gezond? Mannen en hun stukje vlees...

‘Ja hoor, al heeft hij zijn periodes. Ik heb een personal trainer en mijn vriend traint gezellig mee. Gezond eten lust hij heel graag. Gisteren heb ik nog een salade gemaakt en guacamole. Hij heeft de guacamole met chips gedipt en ik heb er ook een paar van gegeten. Heerlijk vind ik dat. Zo kan mijn vriend dagenlang gezond eten om vervolgens tijdens een avondje uit op restaurant een biefstuk met frietjes te bestellen.’

INTERVIEW – Rens Kroes

Je vriend is Amerikaan: wonen jullie nog af en toe in New York? 

‘We wonen meestal in Amsterdam en af en toe een paar weken in New York. Ik vind het een geweldige stad met een heel fijne vibe. Iedereen gunt je ook alles in NY. Het gaat haast vanzelf om daar mensen te ontmoeten en samenwerkingen aan te gaan. Het aanbod aan food is daar ook zo groot. Ga je naar een burger place, dan heb je evengoed vegan en vegetarische opties.’

 

Wat is jouw favoriete wijk in NY? 

‘East Village. Daar wonen we, je kan er superlekker eten. Een heel open-minded plek ook. Iedereen kan er doen en dragen wat-ie wil, zonder aangekeken te worden. Een vriendinnetje van me was laatst mee en zij is vaak hippie gekleed met erg aparte stuks, echt leuk. Geen haan kraaide ernaar, niemand keek haar na. Ze zei dat ze zich heerlijk vrij voelde.’

 

Ga je in New York andere recepten creëren dan in Amsterdam? 

‘Nee, in New York heb ik een erg kleine keuken, waardoor ik amper kan koken. Dus gaan we vaak uit eten. Inspiratie opdoen voor mijn job (lacht).’

 

Je hebt ook ooit in New York gestudeerd. Is toen het idee gerijpt om je job te maken van healthy food? 

‘Tien jaar geleden is dat ondertussen al. Ik nam vaak salades als lunch mee en werd erop aangesproken: daar moet je iets mee doen! In New York waren er toen niet veel mensen die een brooddoos of zo meedroegen. Het idee rijpte, maar toen was ik me nog aan het concentreren op mijn studie sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben in een sociale familie opgegroeid en heb altijd geleerd dat je anderen moet helpen.'

 

'Al snel combineerde ik dat sociale met mijn kennis over voeding door in een obesitaskliniek te werken. In mijn vrije tijd blogde ik over healthy food op de website van een vriendin. Toen dat viral ging, ben ik begonnen met bloggen voor Glamour, en zo is de bal aan het rollen gegaan. Mijn missie is nog steeds dezelfde: mensen helpen en inspireren om gezond te leven en te eten. Of het nu via mijn blog, Instagram of kookboeken is.’

 

In New York was ik een van de weinigen met een brooddoos.

 

Je komt uit een sociale familie. Was de familie Kroes ook into healthy food? 

‘Zeker. Ik heb zoveel geleerd van mijn ouders. Ik hielp hen van kleins af al graag in de keuken en in de moestuin. Bij mijn ouders in Friesland kwamen er voortdurend zaken als tahin, zuurdesembrood, bijenpollen en havermout op tafel. Mijn ouders kookten allebei supergezond. Mama was de expert van de lekkere salades en eenvoudige gezonde gerechten. Papa experimenteerde meer. Hij maakte waanzinnige ovenschotels met zuurkool, lekker nasi’s, die ik trouwens eens moet delen. Mijn recept voor mayonaise heb ik ook van papa.’

 

INTERVIEW – Rens Kroes

Kook je wel eens voor je zus Doutzen? 

‘Ja, dat gebeurt. Onlangs waren we samen een weekendje in Friesland, en dan ben ik diegene die het koken al gauw naar zich toe trekt. Wat heb ik toen klaargemaakt? Hmm... volgens mij waren het aardappeltjes in de oven. En een tomatensausje met champignons, en een heleboel verschillende groenten. Het was heerlijk. En gezellig ook, zo samen buiten eten.’

 

Heeft Doutzen een favoriet gerecht van jou? 

‘Dat weet ik eigenlijk niet. Ze maakt wel vaak de granolabars voor mijn neefje.’

 

Heb jij ooit eens géén zin om te koken? 

‘Natuurlijk! Zondags kan dat wel eens gebeuren. Of wanneer ik voor het kookboek een hele dag in de keuken heb gestaan en bijvoorbeeld alleen koekjes en taartjes heb gebakken. Die kan ik niet eten als avondmaal. Dan bestel ik bij van die gezonde take-awaydiensten.’

 

Wat opvalt bij jouw lifestyle: je wil niet horen van schuldgevoel wanneer je zondigt, noch van calorieën. 

‘Ik weiger calorieën bij recepten te zetten, ook al vragen lezeressen er soms naar. Calorieën scheppen een vals gevoel van controle, maar ze leren je niet gezond te eten. Evengoed kan je zogezegd de ‘juiste hoeveelheid’ calorieën binnenkrijgen met alleen suikers en vetten. Je leert beter naar je lichaam te luisteren: wanneer ben ik verzadigd, waar heeft mijn lichaam behoefte aan.'

 

'Voed je jezelf met gezonde, lekkere maaltijden, dan reageert je lichaam als vanzelf met meer energie. Maar evengoed mag je ook eens naar je lichaam luisteren als het zin heeft in frietjes of alcohol. Geniet er dan ook van, zonder schuldgevoel. De draad van je gezonde leven pak je daarna toch gewoon weer op.’

 

Ben je ambitieus?

‘Iemand die in twee jaar tijd drie kookboeken uitbrengt, zal wel onder die noemer vallen, vermoed ik? Ik heb een missie: mensen motiveren gezonder te leven. Ook met het grotere plaatje ben ik erg begaan. We zijn met steeds meer monden om te voeden, maar hoe doen we dat op een ecologische manier? Duurzaam telen, niet alleen genetisch gemanipuleerd voedsel eten, bij de lokale boer groenten halen: die boodschap wil ik verkondigen. Nu ook buiten de grenzen van Nederland en België. Dit boek is het eerste dat in Amerika uitgebracht wordt. Héél spannend. Hopelijk kan ik ook daar mensen inspireren.’

INTERVIEW – Rens Kroes

Op Instagram heb je alvast wereldwijd followers. Wie volg je zelf? 

‘Op Instagram neem ik graag een kijkje in het leven van mensen van wie ik nog veel kan leren. Zoals @newearth.mama, die zich verdiept in Chinese geneeskunde en ook een intrigerende visie over opvoeden heeft. Zelf heb ik geen kinderen, maar het is boeiend om te zien hoe zij haar kinderen stimuleert zelf op ontdekkingstocht te gaan. Ook volg ik heel wat foodies, mensen die bezig zijn met gezond en in balans leven.’

 

Doe je zelf je social media?

‘Ja, ik heb mensen die me helpen, maar ik ben zelf continu met mijn blog, website, Facebook en Instagramaccounts in de weer. Op Instagram heb ik twee accounts trouwens, @renskroes en @powerfoodies. Ik vind het onwijs leuk om te doen, om ook instant reacties te krijgen van followers.’

 

Calorieën scheppen een vals gevoel van controle, maar ze leren je niet gezond te eten.

 

Je missie is mensen inspireren om gezond en in balans te leven. Maar zelf krijg je het juist heel druk door die missie te verkondigen. Ben je zelf nog in balans? 

‘Dat is inderdaad een moeilijke oefening. Ik bekijk het altijd als een driehoek met in de ene hoek voeding, de tweede hoek beweging en de derde ontspanning. De eerste twee zitten helemaal goed, maar van het hoekje ontspanning ben ik te ver verwijderd. Daar wil ik verandering in brengen. Al is het maar in kleine stappen, zoals op deze tweedaagse trip naar België geen laptop mee te nemen. Het is een begin.’

 

Op dan naar vakantie nu? Of meteen een vierde boek? 

‘Dat vierde boek, wie weet? Ik blijf in ieder geval gewoon mijn ding doen. En binnenkort vertrek ik naar Californië. Deels voor het werk, maar ook deels vakantie. Dat wordt genieten!’

 

Lees snel Rens' derde boek 'On the Go'

€ 14,99, Uitgeverij Spectrum

Rens Kroes 'On The Go'

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '