Wat als je spaargeld noch de kosten als een deel van de aankoopprijs dekt?
Je hebt geen of te weinig budget voor je droomwoning: wat nu?
Heb je je hart verloren aan een woning na een huisbezoek? En voldoet ie ook nog eens, wonder boven wonder, aan al je verwachtingen of eisen? Dan kan je best toehappen. Maar wat als je met het probleem zit dat je spaargeld noch de kosten als een deel van de aankoopprijs dekt? Hier zijn enkele oplossingen.
We reikten al belangrijke tips aan om je eerste huis te kopen en gaven enkele tricks mee om de kosten van je notaris te berekenen. Handig! Maar wat met de vraag of je een huis kan kopen zonder eigen inbreng? Hieronder wat uitleg!
Nieuwe regels
Ah, een huis kopen! Dat is geen kleine klus meer. Integendeel... Sinds 2020 zijn de regels rond leningen bij het aankopen van een woning ietsje scherper aangepast door de overheid. Dat maakt dat banken nu nog maar voor maximaal 90 % van de aankoopprijs kunnen uitlenen. Helaas komen daar nog een heleboel kosten bij, zoals die van de notaris (denk: ereloon), hypotheekkosten, registratierechten... En die bedragen kan je vaak niet lenen bij de bank. Dat wil zeggen dat je al een goedgevuld spaarboekje moet hebben vooraleer je op huizenjacht gaat...
Maar geen nood, want de situatie is gelukkig niet hopeloos. Zo zijn er toch enkele oplossingen! Klop bijvoorbeeld aan bij een kredietdeskundige. Die kan jouw financiële situatie onder de loep nemen en een correcte analyse maken. De moeite waard dus, want die kan jou enkele alternatieve oplossingen bieden.
Alternatieve garanties
Naast je eigen spaarcentjes, kan je ook een andere soort ‘garantie’ geven bij de bank waarbij je leent. Een belangrijk puntje dat vaak over het hoofd wordt gezien. Zo bieden bepaalde banken en andere kredietverstrekkers soms aantrekkelijke pakketten aan met de mogelijkheid om de ouders de notaris- en registratiekosten op zich te laten nemen. Jouw ouders kunnen dus een soort van extra garantie zijn voor de aankoop van je droomhuis. Dat vermindert niet alleen de risico van je bank, maar verbetert ook nog eens de kwaliteit van je dossier! Win-win, dus.
Daarnaast is er nog een andere optie, en die betreft fiscale spaarverzekeringen (denk: groepsverzekering voor werknemers, vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen of individuele pensioentoezeggingen voor bedrijfsleiders). Van die tegoeden kan je een voorschot krijgen dat meteen beschikbaar is voor de aankoop van je stulpje in België. Succes!
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier