Tieners tussen 13 en 18 jaar kunnen op Yubo vrienden maken, maar ze sturen er vooral pikante berichtjes.
Niet zo onschuldige jongerenapp Yubo heeft verdacht veel weg van Tinder
Je hebt het misschien al zien staan op het iPhonescherm van enkele vriendinnen: de jongerenapp Yubo. Ze zitten fanatiek naar links en rechts te swipen in de hoop op een nieuwe match te stuiten. Yubo wordt steeds populairder bij jongeren, maar toch niet volledig veilig. Onlangs heeft het platform het algoritme aangepast om pikante berichtjes van gebruikers tegen te gaan.
Het gele icoontje ziet er op het eerste zicht opgewekt en onschuldig uit. Hoe Yubo, voorheen gekend als Yellow, dan precies werkt? Simpel, je maakt een account, duidt aan in wie je interesse hebt – jongens, meisjes of beiden -, je begint te swipen en voor je het weet, krijg je een melding van je eerste match. Dan kan je met die persoon naar hartelust chatten én zelfs bellen. Spannend!
Gericht op tieners
Yubo won de afgelopen tijd aan populariteit. Afgelopen januari behaalde de app namelijk de kaap van de 20 miljoen gebruikers wereldwijd.
Je hoeft niet, zoals op grote zus Tinder, de leeftijd van achttien te hebben om op Yubo te swipen. Yubo richt zich speciaal op 13 tot 18-jarigen en profileert zich als een platform waar je de mogelijkheid hebt om nieuwe mensen te ontmoeten. Zo raak je bevriend met andere leeftijdgenootjes die bijvoorbeeld verder weg of zelfs in het buitenland wonen.
https://www.instagram.com/p/Bs8WaNlnSvK/
Disclaimer
Dat is het droomscenario. Je moet altijd oppassen als iemand contact met je legt via Yubo. De app kan soms namelijk voor heel andere doeleinden gebruikt worden. Experts maken zich daar zorgen over. Ze vermoeden dat er volwassenen met slechte bedoelingen op het platform zitten. Hoewel de app een disclaimer heeft die zegt dat volwassenen geen contact mogen leggen met minderjarigen op het platform, weet je nooit wie er achter een profiel zit. Zo’n 70 procent van de Yubo-gebruikers is minderjarig, maar een foute geboortedatum ingeven is kinderspel.
Pikante berichtjes
Ook doet nu de ronde dat jongeren de app gebruiken om pikante foto’s en video’s naar elkaar te sturen. Om dat tegen te gaan, heeft Yubo voorzorgen genomen en allerlei algoritmes ingevoerd om ongepaste activiteiten van de gebruikers op te sporen. Wie de gebruiksvoorwaarden overschrijdt, krijgt een waarschuwing of wordt van het platform gezwierd.
Of die invoering effect zal hebben, valt nog af te wachten. Wij vinden het alvast goed dat Yubo stappen onderneemt om de veiligheid van de gebruikers te beschermen. Zit je zelf op Yubo? Lees dan zeker wat je moet doen als je afspreekt met je online crush.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier