Wetenschappelijk bewezen
Uit onderzoek blijkt dat wie lang uitslaapt dat vooral aan haar genen te danken heeft. Sommige mensen zijn voorbestemd om vroege vogels te worden, anderen blijven ondanks hun inspanningen voor altijd nachtuilen.
Wie vóór 6 u opstaat beweert 's ochtends productiever te zijn omdat de rest van de wereld dan nog slaapt en geen stoorzender is. Toch heeft ook wie later opstaat pieken in de productiviteit. Ze komen gewoon iets later.
Wie vroeg gaat slapen, krijgt snel een slaperig gevoel door een verhoogde afscheiding van melatonine in de hersenen. Bij nachtbrakers gebeurt de afscheiding van dit hormoon veel later, waardoor ze tot laat in de nacht wakker én productief kunnen blijven. Hun slaapcyclus duurt dus even lang als bij wie vroeg opstaat, maar wordt gewoon uitgesteld. Langslapers zijn dus niet lui, hun hersenen werken gewoon anders.
En die vroege vogels die beweren dat wie laat opstaat per definitie lui is? Die zijn gewoon al in dromenland als de nachtuilen op hun productiefst zijn.
Nog twee tips voor de lange slapers
Probeer je dag de avond ervoor al te plannen. Als je je to-dolijstje 's nachts maakt als je hersenen op volle toeren draaien, dan hoef je daar al niet meer aan te denken als je 's morgens binnen 2 minuten die bus moet halen.
Wees je bewust van je productiefste momenten. Maak gebruik van de kalmte van de avond om je beste denkwerk te verrichten. Die routinemailtjes stuur je 's ochtends dan wel, als die arme vroege vogels wakker zijn om er op te reageren.
Deze 10 dingen kunnen alleen avondmensen begrijpen.
Wil je toch wat vroeger opstaan? Met deze tips word je fris wakker.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier