Hoewel de zomervakantie al lonkt, zijn veel studenten nog volop aan het blokken. En we weten zelf ook dat je niet bepaald gelukkig wordt van urenlang met je neus in boeken te zitten. Daarom verzamelden we de beste studeertips om jou een hart onder de riem te steken. Succes!
Is jouw concentratie soms ook ver te zoeken en heb je geen flauw idee hoe je dit nog een paar weken gaat volhouden? Geen zorgen: je bent écht niet de enige die zich zo voelt. Deze tips loodsen je door de blokperiode én geven je een motivatieboost.
Opgeruimd staat netjes
Oké, we weten dat dit een gigantisch cliché is, maar geloof ons: een opgeruimde werkplek doet wonderen. Ookal is je kamer één chaos gedurende de blok – dat is compleet verstaanbaar – helpt een geordende bureau je wel om je te concentreren. Geen tijd om op te ruimen door je strakke blokschema? Voorzie dan een tafel of bak waar je alle spullen die je niet nodig hebt even snel in kan droppen zodat ze uit je weg zijn. Als de examens achter de rug zijn heb je voldoende tijd om die spullen weer een juiste plek te geven.
Focus: aan
Steeds vaker hebben studenten hun computer nodig tijdens het studeren. Denk maar aan extra online bronnen, lesopnames of gedeelde notities met medestudenten. Al kan je laptop natuurlijk ook voor een hoop afleiding zorgen, leg daarom zeker je gsm tijdens het studeren even weg of zet hem op focus- of vliegtuigmodus. Zo krijg je geen ongewenste afleidingen en geloof ons: de wereld stopt heus niet met draaien als je die meldingen iets later opent en beantwoordt.
Plannen maar
We horen je het al denken: ik hou me toch nooit aan mijn planning. Toch kan een realistische planning je echt helpen. Niet omdat je jezelf dan bepaalde verplichtingen oplegt, maar omdat je dan een overzicht krijgt van wat er je nog exact te wachten staat. Van het aantal lessen dat je nog moet (her)bekijken, tot het aantal pagina’s dat je nog moet lezen in je handboek. Zo kan je zelf ook beter inschatten hoeveel tijd je nog aan iets wil of kan spenderen.
Praat tegen jezelf
Tegen jezelf praten en je leerstof herhalen helpt: raar, maar waar! Stel jezelf vragen en probeer een verhaaltje te maken van wat je net geleerd hebt. Zo onthoud je alle leerstof makkelijker én kan je het ook uitleggen in je eigen woorden. Ideaal als je een mondeling examen hebt.
Sta eens op
In tegenstelling tot wat je zou denken is een hele dag in dezelfde positie blijven zitten, niet bevorderlijk voor je concentratie. Sta geregeld eens recht, neem de pagina uit je samenvatting waar je net mee bezig bent mee en herhaal hem opnieuw terwijl je een rondje doet in je slaapkamer of een glas water gaat halen. Kan jij je niet goed concentreren wanneer je beweegt? Probeer dan af en toe een andere positie of zet je ergens anders.
Neem kwalitatieve pauzes
Pauze nemen is erg belangrijk, maar ook de soort pauzes die je neemt is van belang. Maak een wandelingetje, zet je even op het terras of in de tuin in het zonnetje of doe iets creatiefs. Hoe verleidelijk het ook is om lekker in je zetel te gaan hangen en je favoriete serie te bingen, is het niet heel goed voor je concentratie. Een serie kijken ter ontspanning kan, maar zorg dat je dan ook nog iets anders doet voor je pauze voorbij is.
Beloon jezelf
Net zoals leuke pauzes bevorderlijk zijn, kunnen dingen om naar uit te kijken ook een motivatieboost geven. Plan een leuk tripje naar het dichtsbijzijnde ijskraam of voorzie je lievelingseten. Geen tijd om te koken? Trakteer jezelf dan of je favoriete takeawaymaaltijd.
Schrappen
Naast plannen en lijstjes maken kan het schrappen van afgewerkte to-do’s je ook een enorme mentale boost geven. Duid met je mooiste pastelkleurige fluostift aan welke dingen je al hebt afgewerkt of doorstreep er lekker op los.
Plan je slaap
De nacht voor je examen slaap je vaak niet zo goed. Dat kan te wijten zijn aan stress en gepieker of net omdat je nog verder studeert tot in de vroege uurtjes. Hoe dan ook ben je op de examendag zelf vaak heel moe. Probeer daarom je slaap wat rond de examendagen te plannen. Slaap bijvoorbeeld de dag ervoor net iets langer uit of kruip er iets vroeger in dan gewoonlijk. Zo bouw je een reserve op die je de dag van het examen maar al te goed zal kunnen gebruiken. Is dat voor jou écht geen optie? Probeer dan na je examen even een korte rustpauze in te plannen!
Samenvattingen
Leer jij ook aan de hand van samenvattingen? Zorg dan dat je niet blijft hangen op te kleine details. Verdeel je samenvatting voor jezelf in stukjes per onderwerp en probeer na het studeren de belangrijkste dingen over dat specifieke onderwerp te benoemen of op te schrijven. Protip: ben je niet altijd even ordelijk en regent het gedurende de blok samenvattingen in je kamer? Nummer dan je pagina’s tijdens het blokken. Het is maar een seconde werk per pagina terwijl je aan het leren bent, maar bespaart je uren als je je samenvatting laat rondslingeren!
Vragen bundelen
Stoot je tijdens het studeren plots op een hoop dingen die je niet begrijpt? Bundel die dan op één plek, zodat je ze zeker niet vergeet. Hoe verleidelijk het ook is om steeds elke vraag naar je medestudenten door te sturen en onmiddellijk het antwoord te willen weten, geeft het ook hen waarschijnlijk een hoop stress. Schrijf daarom bijvoorbeeld per hoofdstuk of onderwerp je vragen op en vraag aan je medestudenten om je een seintje te geven als ze dat ene hoofdstuk gedaan hebben en of ze je willen helpen. Het is voor hen aangenamer om vier vragen te krijgen over één hoofdstuk dan zevenendertig over de ganse cursus én geeft jou ook een duidelijkere afbakening van elk onderwerp.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier