En de resultaten zijn wel heel indrukwekkend!
Maai Mei Niet: dit is het resultaat van de actie op onze natuur
In mei probeerden we allemaal massaal om het grasmachine te laten staan en onze tuin de vrije loop te laten. Knack brengt nu de resultaten van de Maai Mei Niet-actie naar buiten en onze tuinen zijn er duidelijk een stuk beter aan toe.
Het is ondertussen al de derde keer dat Knack de Maai Mij Niet-campagne organiseert, waarbij er wordt opgeroepen om een maand lang je gras en planten carte blanche te geven om zo onze biodiversiteit een duwtje in de rug te geven. Ook dit jaar schreven er opnieuw duizenden deelnemers zich in en hun bevindingen bleken dit jaar wel érg indrukwekkend te zijn.
Zeldzame planten en blije bijen
Naast meer leven in hun tuin of op hun terras, merkten deelnemers die voor een tweede keer meededen een hoop nieuwe bloemen- en plantensoorten op in hun tuin. Ook steeg onze Nectarscore, waardoor er meer bijtjes en insecten toegang hadden tot voedsel. We verzamelden de belangrijkste resultaten.
Nationale Nectarscore
Ten opzichte van vorig jaar is onze Nationale Nectarscore gestegen. Dat wil zeggen dat er in het algemeen meer nectarsuiker aanwezig was op de terrasjes of in de tuinen van de deelnemers aan Maai Mei Niet. Die score wordt berekend door het aantal bloemen die je telt op een 1m² ongemaaid gras te vermenigvuldigen met het aantal m² dat jij gedurende de maand mei hebt laten groeien en bloeien. Concreet: hoe meer bloemetjes je in je tuin vindt, hoe meer eten er is voor de bijen en hoe hoger je nectarscore ligt! Dit jaar gaf onze Nationale Nectarscore maar liefst 21 miljoen bijen en andere insecten eten. Dat is 7 miljoen méér dan in 2021 en 4 miljoen meer dan vorig jaar! We behalen daarmee onze hoogste score ooit.
Meer informatie over de NectarscoreAantal bloemen
Traditiegetrouw wordt er gedurende Maai Mei Niet ook volop geteld. Zo krijgen de deelnemers een tellijst en moeten ze aanduiden welke bloemen en planten ze terugvinden én hoeveel er ongeveer zijn. De meest getelde bloem is opnieuw de madelief, waar er maar liefst 47.449 van geteld werden. In totaal telden de deelnemers 135.478 bloemen in 1406 tuinen.
Bijzondere planten
Naast het tellen van bloemen werden er ook nieuwe plantjes en bloemen opgemerkt die niet op de originele tellijst stonden. Het gaat dan ook om bloemen en planten die eigenlijk bedreigd zijn en niet veel meer voorkomen in ons land zoals verschillende soorten orchideeën: de zeldzame rietorchis, de gevlekte orchis en de bokkenorchis. Ook werden er drie ratelaarsoorten, waaronder de met verdwijning bedreigde harige ratelaar teruggevonden. Het is dus duidelijk dat onze tuinen en terrasjes ook een belangrijke rol kunnen spelen in het behoud van bedreigde plantensoorten.
Minder maaien
Daarnaast gaf ook 90 % van de deelnemers aan in de toekomst minder te gaan maaien, los van de campagne. En dat is eigenlijk ook het beste. Een actie als Maai Mei Niet is een geweldig begin, maar doorheen het hele jaar je maaigedrag aanpassen, zorgt voor de echte duurzaamheid van je groene omgeving. Pluspunt: voor mensen met hooikoorts is om de drie weken maaien zelfs ideaal. Als je gras maar drie weken krijgt, komt het nog niet in bloei én stimuleer je de nectarproductie in je tuin.
Doe jij volgend jaar ook mee? Meer informatie over Maai Mei Niet vind je hier.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier