Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
opruimen
© Karolina Grabowska via Unsplash+

Dé routine die je in je dagelijks leven wil integreren.

AHA: dankzij de 20/10-opruimmethode hou je makkelijk je huis schoon

Dewy De Leeneer

Geen thuis zonder hier en daar eens een lading vuile afwas in de gootsteen of een wasmand ongevouwen kleding. ‘t Is niet altijd even makkelijk – we durven bijna zeggen zo goed als onmogelijk – om je huis ten alle tijden 100 % proper te houden. En dat is niet erg! Al mag je het ook niet te ver laten komen. Daarom is de 20/10-opruimmethode dé routine die je in je dagelijks leven wil integreren.

Voor de meesten is opruimen niet echt de leukste activiteit op hun to-dolijstje. Het wordt dan ook veel te vaak verschoven naar een later moment, waardoor je het jezelf eigenlijk alleen nog moelijker maakt. Gelukkig bestaat er een handige opruimmethode die je weleens uit die sleur zou kunnen helpen.

Opruimen op z’n 20/10

De 20/10-opruimmethode komt uit het boek ‘Unf*ck Your Habitat: You’re Better than Your Mess’ van Rachel Hoffman. Het werkt als volgt: zet een timer op 20 minuten en besteed die aan opruimen, schoonmaken of andere huishoudelijke taken. Daarna neem je 10 minuten pauze om jezelf te belonen. Dit herhaal je zo vaak als dat nodig is om je huis volledig op te ruimen óf je maakt er een dagelijkse routine van, zo’n 30 minuten per dag.

Voordelen

Door schoonmaken en/of opruimen in stukjes van telkens 20 minuten op te delen, voelt het minder als een zware taak aan. De pauzes helpen om de gewoonte vast te houden doordat je er een beloning aan koppelt. Het zorgt er daarnaast ook voor dat je niet elke week een grote schoonmaak hoeft te doen, maar dagelijks een beetje onderhoudt. Win-win!

Kleine taakjes

Of het nu voor je ochtendroutine is, tijdens je lunchpauze of vlak voor je gaat slapen: je kiest zelf wanneer die 20 minuten voor jou het beste passen. Welke taakjes je dan zoal kan doen? Keuze genoeg: meubels en planken afstoffen, de schone was opvouwen, rommel opruimen en je slaapkamer op orde brengen, bedorven eten uit de koelkast halen, de gootsteen in de keuken schrobben, de vaatwasser vullen of legen en ga zo maar door. En dan: tien minuutjes pauze!

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '