Naya, die in onze contreien ronddwaalt, beet al twee schapen dood.
Moeten we bang zijn voor de terugkeer van de wolf?
Er is opnieuw een wolf gesignaleerd in Vlaanderen. Het dier heeft bij ons geen al te goeie reputatie, onder andere dankzij sprookjes zoals ‘Roodkapje’, waarin de wolf de slechterik is die mensen opeet. Is er reden tot paniek?
De wolvin die de voorbije dagen in onze contreien te bespeuren was, draagt de naam Naya. Een Duitse onderzoeker volgt elk van haar bewegingen aan de hand van een gps in haar halsband. Naya stak een aantal weken geleden de grens met Nederland over en bevindt zich momenteel in de regio Limburg. Een wolf spreekt tot de verbeelding en de meeste mensen kennen het dier enkel uit sprookjes. Helaas heeft hij daar zijn slechte naam aan te danken.
Bang
Denk maar aan ‘Roodkapje’, waarin de wolf de oma opat en het vervolgens op het kleine meisje gemunt had. Ook in de ‘De drie biggetjes’ en de ‘De wolf en de zeven geitjes’ krijgen we enkel het beeld van een moordlustig beest voorgeschoteld. Dat dier dwaalt nu door onze Vlaamse bossen, dus een mens zou voor minder bang worden. Maar Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) stelt ons gerust. ‘We hoeven helemaal niet bang te zijn’, vertelt ze in Het Nieuwsblad. ‘De terugkeer van de wolf is net een goed teken.’ Haar verschijning betekent namelijk dat we uitstekend bezig zijn met onze natuur.
Collega-jager
‘De kans dat je een wolf tegenkomt, is bijzonder klein’, gaat Marie-Laure verder. Een wolf laat zich overdag immers zelden zien. ‘Mocht je er toch op eentje botsen, is er totaal geen reden tot paniek. De verhalen van wolven die mensen aanvallen, komen enkel uit sprookjes. In de realiteit is het net omgekeerd; een wolf is namelijk bang van de mens. Hij ziet ons immers als collega-jager.’
Schapen
Wie wel gevaar loopt, zijn onze dieren. De wolf heeft een voorkeur voor wilde prooien, zoals reeën en everzwijnen. Maar als hij geen wild vindt en er een alternatief in de buurt is, bijvoorbeeld een tam schaap, zal het dier natuurlijk niet twijfelen om dat als vervangmaaltijd te kiezen. Volgens het meldpunt WelkomWolf is het dus verstandig om je schapen tijdelijk binnen te houden of schrikdraad te installeren rond je domein als er een wolf in je buurt gesignaleerd is. Paarden en koeien lopen geen gevaar, want een wolf valt die heel zelden aan.
Schaderegeling
Een aanval vond onlangs wel in Meerhout plaats, waar Naya twee schapen doodbeet. Een expert bevestigde dat de duidelijk zichtbare beet in de hals afkomstig is van een wolf. Om problemen in de toekomst te voorkomen, stelt minister van Natuur Joke Schauvliege samen met ANB een wolvenplan op met daarin maatregelen en richtlijnen. Daarnaast bestaat er al enkele jaren een schaderegeling die ervoor zorgt dat de overheid boeren terugbetaalt als een wolf hun schapen doodt.
Beschermd
Marie-Laure hoopt dat er nu ook op het vlak van sensibilisering iets gebeurt, zodat mensen niet bang zijn om in het bos te gaan wandelen of jagers de neiging zouden krijgen om het dier dood te schieten. Dat is trouwens verboden en er staan zware boetes op, want een wolf is een beschermde diersoort. Naya’s broer Arno werd op die manier doodgeschoten in Duitsland. De dieren zaten hier immers altijd, duizenden jaren lang, tot de mens hen wegdreef. De wolf verdient zijn plaats in onze natuur.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier